owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki
My simple kitchenPołączenie kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie
Ciasteczkowy PotwórIdealny czas na ciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście
potrawyregionalnekuchnia... tata siedzący na krześle i obierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach... jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę z dumą(...)będą przerwy, tak zostawiamy. W porcje ciasta wbijamy gęsto jabłka. Dzięki temu nasze ciasto zaczyna się rozchodzić i wypełniać całą tortownicę. Ciasto (najeżone jabłkami, jak na zdjęciu) wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasz jabłecznik pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony od rodzaju użytych jabłek). Gdy ciasto przestygnie oprószamy
Słodkie okruszkicałym domu unosi się cudowny zapach jabłecznika. Nuty jabłek, cynamonu i kruchego ciasta wdzierają się w każdy zakamarek oraz na klatkę schodową. Może doczekam się niespodziewanych gości, kto wie?:) Już od kilku dni chodzi za mną ciasto z jabłkami i powstrzymuję się, aby nie zjeść jeszcze ciepłego :) Ale co ja Wam będę tutaj opowiadać o jabłeczniku skoro mowa dzisiaj będzie
My simple kitchennimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód
Anioszek w kuchnibardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać. Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę
Smaczna PyzaPostanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas. Składniki na ciasto kruche; 4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol 200 g margaryny 4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol 4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu
Różowa kuchniaUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz(...)jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty
Wrzosowa PolanaTARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpołowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik
Bon Appetit Małgorzatyjabłecznik na kefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny" - to chyba najlepsza rekomendacja. Czego potrzebujemy? (wszystkie składniki ciasta powinny być zimne) - 2 szklanki mąki krupczatki - pół szklanki
two broke sistersJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki(...)przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekany tłuszcz, jajka, śmietanę i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko wyrabiamy dłońmi, następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół
Rozpustne gotowaniekwiatów, które sprawdzą się nie tylko w okresie walentynkowym - link Kupony miłości od ukochane OneLittleSmile - link 3. Przez żołądek do serca Kruche ciasteczka z czekoladą Najlepszy jabłecznik na świecie Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek Muffinki cytrynowe z białą czekoladą Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Pierniczki Wegańskie brownie Wegańskie ciasto czekoladowe Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie
two broke sistersmasę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem
Emcia Pichci