Przepis na łatwy sernik z blendera dla początkujących najszybszy sernik świata Sernik z blendera jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Wystarczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawięcej. Oczywiście nie zabrakło również wspaniałej czekolady. Poza prezentowaną białą czekoladą w pastylkach, na stronie znajdziecie również czekoladę deserową i mleczną (którą możecie wykorzystać np. do przygotowania wspaniałej mocno czekoladowej babki ). Polecam Wam zakupy w sklepie BRAT.pl Jakoś i profesjonalna obsługa Składniki: (na 2 małe blaszki) 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka jaj 100 g cukru(...)krótko zagniatamy. Schładzamy w lodówce (najlepiej na 1 godzinę, u mnie przeważnie ciut krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, ja pod koniec używam termoobieg). Odrywamy kawałki ciasta, forujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy kilka minut, ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Wyciągamy
Słodkie okruszkiDzień Dobry, Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem No pewnie! Szczególnie jak są bez „ zbóż, glutenu i nabiału „! U nas ciągle dylemat czy
PaleoLifeBędąc wczoraj w pracy, dzieciaki przyszły do mnie w odwiedziny z małym co nieco do kawy. Są ferie i dzieciakom się nudziło, same zrobiły babeczki waniliowe
Pomysłowa kuchniamogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy(...)puder i miksujemy. Ostudzoną żelatynę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach kilka sekund. Śmietanę wykładamy na stężoną galaretkę i dekorujemy pozostałymi owocami (u mnie dodatkowo wiórki czekoladowe
Alutka-Gotujeciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Gdy blaty stygną możemy zabrać(...)całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie druga połowa masy oraz drugą część placka ciemnego. Wierzch polewamy czekoladową polewą ( wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż margaryna się rozpuści
Zainspirowana w kuchniOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująsłodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur. Na blogu jest już przepis na popękane ciastka z gorzką czekoladą - intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Teraz pora na jasną wersję, o cytrynowym, świeżym smaku ;) Zapraszam! ;) Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 2,5 szklanki mąki 2 duże(...)cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy cukier cytrynowy, skórkę z cytryny, masło z czekoladą i sok z cytryny, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręką lub mieszamy łyżką do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki
Czerwona PorzeczkaPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćaksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego 1 paczuszka suchych(...)bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!delikatne w smaku. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, udadzą się każdemu. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub/i dowolnymi dżemami, marmoladami, konfiturami, nawet bitą śmietaną. Znam takich co smarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą
Zasmakuj Kuchnigrubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką(...)tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie
Karo in the Kitchengrubym dnie, bez tłuszczu – orzechy zrobią się bardziej kruche i nabiorą mocniejszego aromatu. Ostudzone orzeszki wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki, rolując je wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami – potrzebne nam krakersowe okruszki które zagęszczą masę serowo-orzechową. Twarożek Mój Ulubiony, odważoną porcję masła orzechowego, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką(...)tłusta i spoista, idealna do lepienia w dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie
Karo in the Kitchenmalinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty , zamieniając morele na borówki. Ania , Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami... Składniki na kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt(...)przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi
Czerwień i błękit