muffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych. Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą do stworzeni innych cudownych słodkości. Szalejcie w kuchni! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 8 łyżek * cukier – 4 łyżki(...)składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości. Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem. Po łyżeczce nakładamy do foremek. Posypujemy owcami i płatkami migdałów. Pieczemy
Ostra na Słodkojabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy
Zasmakuj KuchniKolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia. I choć(...)łyżki kakao skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki suszone żurawiny szczypta soli 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) Wykonanie: Żurawinę posiekać. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć
zadanie-gotowaniecóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)lepiej ekstraktu waniliowego) rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy(...)można podmienić na ulubione przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego
Food Squareproste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy
Swojskie jedzonkomąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić(...)trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. 4. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić. Życzę
Wanilia i Kardamonłyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarnesernik czy brownies,bo mozecie oba przysmaki zjesc jednoczesnie.Do tego swieze maliny i gotowe.Mhm...po prostu pycha!A jaki zapach...Podczas pieczenia unosi sie zniewalajacy zapach czekolady i malin. Ciasto upieklam w foremce 23x30 cm.Zapraszam do przepisu. Skladniki: spod na brownies: 200 g gorzkiej czekolady(75 %) 80 g masla 120 g cukru 2 jajka 1/2 extraktu z wanilii(...)cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C. Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki. Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona. Przy pomocy szpatulki polaczyc mase czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo! Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dość! Bo czy można mieć ich dość , kiedy to są niezliczone ilości przepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?! Dziś padło na muffinki czekoladowe ! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! SKŁADNIKI: - mąka – niepełna szklanka - kakao – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta - płatki migdałów(...)mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, jednak nie są pieczone w tradycyjnej gofrownicy a w opiekaczu. Wyszły przepyszne. Można podać je z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem, jak tylko lubicie. Idealne do zapakowania w pudełko jako przekąską w czasie przerwy w szkole czy pracy. Polecam. Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 jajka(...)wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać trzepaczką tak długo, by dobrze rozetrzeć grudki mąki. Opiekacz (użyłam Dezal ) rozgrzać. Na środku płyty opiekacza wylać po 2 łyżki ciasta, zamknąć opiekacz i piec na rumiany kolor gofry
Zrób to smaczniePrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki (12 sztuk(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut
Healthy food explorerCiasto: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1 łyżka zimnej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni(...)proszkiem budyniowym i jajkiem. Rondelek ściągam z ognia dodaję zawartość kubeczka i szybko, cały czas mieszam. Zagotowuję ponownie i gotowe! Gorącym kremem napełniamy babeczki, polewamy albo polewą czekoladową albo roztopioną gorzką czekoladą. Pistacje siekamy i podprażamy na suchej patelni. Posypujemy babeczki pistacjami i suszoną żurawiną. I gotowe
SMYKWKUCHNISernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na
Poezja smaku