ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:792/1040)

Muffinki Tiramisu 263

łyżeczka - cukier – 1 łyżka - amaretto – 1 łyżka KREM: - serek mascarpone – 125 g - śmietana 36 % – ok. 50 g - cukier puder – 30 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy(...)sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem musi stężec

Ostra na Słodko
Mała rzecz, a cieszy 154

leżało . Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie. Koktajl truskawkowo-bananowy Składniki: (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 7 truskawek 150 ml mleka dodatkowo: 1 ciasteczko imbirowe(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z niespodzianką 294

solenizanta, babeczki z cukierkami w środku mogą być niezłym zastępstwem. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe . Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej . Składniki na krem +dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy) Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie(...)dużą okrągłą tylką. Moja miała jednak tylko 1,5 cm szerokości więc zdecydowałam się w kolejnych babeczkach na wersję wycinaną kieliszkiem. Do wyciętego otworu sypiemy cukiereczki i przykrywamy resztą ciasta. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można też wykorzystać mocny woreczek strunowy (ostatnio znalazłam je w Ikei w bardzo dobrej cenie). Wyciskamy na babeczkach duże różyczki, tak, żeby przykryć

Ciastkozercy
Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą 169

Popularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna.  Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1/2 szklanki cukru  2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej  100g rodzynek  Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników.  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy.  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Domowy kisiel z malin 239

pewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić

Mama z miasta
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 163

zmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki  kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem(...)składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas

Smak mojej kuchni
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych 629

Troszkę odpoczęłam, wyleżałam się, odwiedziłam dalszą rodzinkę. Krótki 4-dniowy wypad w Beskidy, tego mi było trzeba! Podczas wyjazdu unikałam kuchni, jak tylko było można, totalny

Nastoletnie Wypiekanie
Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie 189

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła

Poezja smaku
Śniadaniowe kuleczki czekoladowe do mleka 99

pewno choć raz w życiu jedliście śniadaniowe czekoladowe kuleczki ze sklepu typu popularne Nesquik lub Mlekołaki. Co powiecie na ich domową wersję? Małe, okrągłe, bardzo czekoladowe, rano do gorącego mleka ideolo!! Kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale(...)łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii     Przygotowanie:   Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości... z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta.       Kuleczki umieścić na blaszce

Nastoletnie Wypiekanie
Cycki murzynki 377

Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marsjański sernik 196

Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany(...)dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik nie będzie miał zwartej konsystencji - jest

sierotka maRysia w kuchni
Popękane ciasteczka czekoladowe 125

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin.  2.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki

Na Ciasteczkowych Papierach
Piernik staropolski - dojrzewający 127

blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut).    Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami(...)się "nie przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki.   Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany

Mania Wypiekania
Mazurek kajmakowy 164

pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)góry.  Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ

My Culinary Art
Muffinki na Halloween 138

dłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:)  Składniki suche 2 szklanki(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki

pink envelope