Pamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miodem . Jak już całość się połączy - dodawać stopniowo suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!potrzebne są specjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów). Choinki z Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek) 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady(...)Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce
Słodka Stronażyczy ciocia Marta i wujek Sławek Dzisiaj co prawda propozycja tortu na zbliżający się Dzień Mamy, a różowy torcik dla tej małej księżniczki zobaczycie za tydzień. Tort z kremem czekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru(...)cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Ciemny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao
Magiczne Życie Martyświątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą . Mistrzostwo smaku. RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE! Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :) SKŁADNIKI: /PIERNIK: - masło, kostka - smalec, 4 łyżki - cukier(...)czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała. Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis
Wypisz Wymalujostatniego wielkanocnego przepisu. Zapodziała się gdzieś ta babeczka między innymi zdjęciami... Szczerze mówiąc, przygotowałam ją już po Świętach, gdy wybierałam się do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza kawa - tylko u Karoliny). A że pomysł na taką właśnie babkę(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaściwie z czterech składników, bo jeszcze wiórki kokosowe, choć używa ich się tylko do obtoczenia i jeśli chcemy to można je pominąć :) Kuleczki są mocno czekoladowe, robi się je błyskawicznie i wspaniale zaspokajają ochotę na słodycze. Takie kuleczki można zabrać ze sobą na przekąskę, ale też podać np. na jakiejś imprezie, bo bardzo ładnie prezentują się na talerzyku. Największą(...)łyżki kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować w blenderze (nie musi być do konsystencji mąki). Banana rozgnieść, dodać zmielone płatki, kakao i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce
Healthy food explorermąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Krem budyniowy: Składniki: 2 torebki budyniu waniliowego 600 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką(...)końcowe: Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego. Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 60 minut. Po ostygnięciu tartę polać polewą czekoladową przygotowaną wg poniższego przepisu: Składniki: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru kryształ, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka żelatyny; Wykonanie: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku, na małym
Przepisy BabciJako , że mamy w końcu upragnioną wiosnę ( na razie co prawda tylko kalendarzową) także i do wypieków przemyćmy troszkę kolorów. Prosty sernik udekorowany kolorową cukierkową posypką
Z Majeczką w kuchnidrobnych oczkach. 3. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz alkohol i mieszamy. 4. Z tak powstałej masy wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki ryżowej. 5. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0.7 cm-1 cm. 6. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki na oponki, a przy pomocy kieliszka, dziurki w ich środku. 7. Wykrojone(...)ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. I to wszystko. Nasze oponki są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą. Koniecznie dajcie znać, co Wy pieczecie na tłusty czwartek! Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na sałatkę
Okiem Blondynki by McBlondiuwielbiam a Wy? Gofry podałam swojej rodzince z konfiturą truskawkowy rabarbar od Małe Szczęścia . Przepyszna konfitura o słodko- kwaśnym smaku doskonale skomponowała się z czekoladowymi goframi :) Składniki na około 12 gofrów: * 1 i 3/4 szklanki mleka * 2,5 szklanki mąki * 2 jajka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 4 łyżki cukru pudru * 1 łyżeczka(...)wymieszać wszystko mikserem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gofrownicę dobrze rozgrzać. Delikatnie przesmarować ją pędzelkiem zanurzonym w oleju. Wylewać chochlą ciasto, smażyć około 3-5 minut*. Upieczone gofry przekładać na kratkę do wystudzenia. *czas smażenia gofrów zależny jest od mocy gofrownicy
Zrób to smacznieszklanki mleka kokosowego /2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki soku z cytryny otarta skórka z cytryny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy 1/2 szklanki mleka kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy(...)wstawić do piekarnika na 15 min. Potem zmniejszyć temp.do 120*C przez kolejne 45 min. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać. Odstawić na 30 min. Polać czekoladą wyjęte, przestudzone ciasto. przepis stąd Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam
Proste Potrawyrodziną. Na śniadanie polecam delikatny torcik naleśnikowy o smaku czekoladowym, który zachwyci każdego członka rodziny. Jest prosty i bardzo elegancki. Torcik to blaty naleśników czekoladowych przełożone kremem czekoladowo orzechowym oblany płynną i słodką czekoladą. ~~SKŁADNIKI~~ NALEŚNIKI: jaja 2 szt. mleko 2 % 2 szkl. mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. kakao prawdziwe 2 łyżki olej 2 łyżki proszek(...)METODA~~ NALEŚNIKI Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Małą patelnię wysmarować olejem. Nalać małą chochelkę ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. KREM Płatki Corn Flakes kakao i miód zmiksować w malakserze na mączkę. Dodać jogurt, masło orzechowe, kakao, miód i serek. Zmiksować
Kuchnia Paulettessię zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej(...)wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Do czekoladowej masy dodajemy partiami suche składniki, ciągle mieszając. Masę przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez
KucharzycaAleż smakowity chlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury... Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie(...)cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut
coolinarnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka te idealnie nadają się do kawy, herbaty, czy mleka. Można je upiec z różnymi dodatkami, czyli nadać im np. waniliowego, czekoladowego, czy cynamonowego smaku. Idealnie smakują przełożone kremem, posypane cukrem pudrem lub w wersji solo. Ciasteczka podczas pieczenia nie zmieniają kształtu, więc możemy nadać im różne fantazyjne wzory, które będą ładnie prezentować się(...)cukier waniliowy, cynamon, kakao (wg uznania) Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Używając wałka ze wzorem - ciasto należy najpierw rozwałkować zwykłym wałkiem, a następnie grawerowanym
Di gotuje