Pierniczki 159wcześniejszych lat. Przepis to pierniczki jak alpejskie. Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i w iem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
Na moim talerzu
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 181Jest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25 x 12 cm 120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !
Najwyższa pora napić się kawy! 160wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać). Przepis na Sernik na ciemnym spodzie w wersji do wydruku i PDF Artykuł Najwyższa pora napić się kawy! pochodzi z serwisu
KulinarneImpresje.pl
Babeczki jogurtowe z owocami 254Błyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut
Ze smakiem i z pasją
Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71 219Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne. Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła. Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 210Chyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na czekoladowy, a właściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D Składniki: 1 kg twarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową
Ciasteczkowy Potwór
Pierniczki 245wcześniejszych lat. Przepis to pierniczki jak alpejskie. Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i w iem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
NA MOIM TALERZU
Biszkoptownik kolorowy 217Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !
Babeczki „ciepłe lody” 226masy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misie (najlepiej szklanej, lub metalowej) umieszczamy białka, cukier oraz wodę. Miskę umieszczamy(...)kąpieli wodnej. Przelewamy do wysokiego kubeczka i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z lodówki i każdą babeczkę (piankę) szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzamy w polewie czekoladowej. Odczekujemy chwilę, by nadmiar czekolady spłynął i odkładamy na kratkę. Przechowujemy w lodówce, do 3 dni. Uwagi: Pianę najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej, dużej misce. Najlepiej takiej z szerokim
Smaki Na Talerzu
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 170który będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem! A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :> Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam(...)masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Scones na śniadanie 238dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones z dżemem truskawkowym i śmietanką. Przepis na stronie 331 "Ministry of Food" Jamiego. SCONES(...)rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem
les mirabelles
Wilgotna babka serowo-czekoladowa 184Wprawdzie nowy post na bogu planowałam jutro, jednak kiedy wieczór spokojny a dzieciaki śpią korzystam z wolnej chwili i dzielę się z Wami nowym przepisem dziś
My simple kitchen
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 238smakował. Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, a i w trakcie uroczystości - jak na złość wyładowała się bateria w aparacie. Pozostało mi jedynie kilka fotografii z telefonu oraz kawałek ciasta, które jest widoczne powyżej. Jednak na końcu postu dołączyłam kiepskiej jakości zdjęcia i filmik, aby pokazać jak prezentowała się całość. Zresztą tak naprawdę to nie zamierzałam tworzyć wpisu z tortem(...)słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier
Di gotuje
Czekoladowe babeczki z truskawkową słodyczą i kilka słów o… 261radość? Czasem wystarczy tylko czekoladowa babeczka i kubeczek z prostym napisem „Dzień dobry Kocham Cię!” Moi drodzy, dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki z truskawkową słodyczą. Na pewno sprawią radość każdemu kto ich spróbuje U nas znikły w kilka chwil. Może przygotujecie je na Walentynki? Polecam Wam wówczas np. przyozdobić je kremem(...)Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski i mieszamy razem składniki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy je do około 1/2 wysokości ciastem, następnie nakładamy dżem (1 czubata łyżeczka na każdą foremkę) i uzupełniamy masą (do 3/4 wysokości babeczek). Babeczki pieczemy w 180 stopniach grzanie góra-dół około 20-25 minut (czas pieczenia
Słodkie okruszki
Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 258Przepyszne czekoladowe babeczki z aksamitnym kremem mascarpone - to klasyka wśród łakoci , a w formie uroczych mini choineczek wyglądają jeszcze piękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje(...)łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy. Następnie dodajemy cukier , cukier waniliowy oraz só l i łączymy ze sobą. W osobnym
Słodka Strona
Czekoladowe ciastka z lodami. 241Upiekłam ciastka ,moje ulubione , mega czekoladowe .Mąż chciał coś na deser ,ale ciastka to dla niego nie deser .Tak powstały lody w ciastkach . Wybaczcie,lody kupiłam. składniki:około 10 dużych ciastek 150 gr masła 1 jajko 1 żółtko 50 gr ciemnego cukru 225 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady ,roztopić(...)zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę.Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Odstawiamy do ostygnięcia .Lody nakładamy na jedno ciastko ,przykrywamy drugim
Ladylaura.
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 178tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu! Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku . Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie! SKŁADNIKI: RACUSZKI: * mąka(...)mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. RACUCHY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy
Ostra na Słodko
CHAŁWOWIEC 308Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier(...)waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkości
Domowe pączki z nadzieniem czekoladowym 200ścierce. Po wyjęciu z pieca gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyrabiamy je delikatnie na blacie wysypanym mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Pamiętajcie aby jak najmniej przerabiać ciasto, im więcej wałkowane tym mniej wyrośnięte pączki. Do przygotowania nadzienia potrzeba nam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru(...)sekund do mikrofalówki lub do kąpieli wodnej i ogrzewamy aż znów zrobi się płynna. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości. Żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej lekko studzimy i kolejno łyżkami dodajemy ubitą śmietankę. Po każdym dodaniu polecam wmieszać śmietankę w czekoladę, w ten sposób nie powinna się zważyć. Krem będzie gotowy, z czasem będzie gęstniał więc
Kuba Gotuje
Babeczki czekoladowo - imbirowe z mandarynkami 157Babeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień ;) Składniki na 12 babeczek 1 3/4 szkl maki pszennej 3/4 szkl ciemnego cukru trzcinowego lub 1/2 szkl miodu 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały naturalny jogurt(...)pomocą łyżki ). Teraz do tych mokrych składników dodaję suche i mieszam krótko tylko do połączenia się składników. 3 Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam po łyżce ciasta, a na to kawałki mandarynek. 4. Przykrywam resztą ciasta tak do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec posypuje każdą babeczkę płaską łyżeczką cukru trzcinowego który pod czas pieczenia utworzy kruchą skorupkę
Gotowanie...to proste !
Babka murzynkowo - kokosowa 207Babka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut
Sama słodycz i szczypta chili