ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:779/1040)

Żytnie pancakes czekoladowe z jogurtem naturalnym i bananami 163

Chocolate pancakes - reaktywacja :) Przepis na klasyczne placuszki czekoladowe zapoczątkował moją przygodę z blogowaniem. Jeśli dobrze przeszukacie zakładkę Pancakes natkniecie się na właśnie takie placuszki , ale w starszej wersji, min. z dodatkiem płatków owsianych i nieco innymi proporcjami składników.  Dzisiejsza propozycja jest odświeżona, wzbogacona o mąkę żytnią. Z powodzeniem możecie oczywiście użyć pszennej mąki pełnoziarnistej. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki(...)pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Chlebek / ciasto z lodów waniliowych 269

Nie , to nie jest żart! Naprawdę upiekłam chleb z lodów. Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe . Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie

Ostra na Słodko
Walentynkowy tort serce 156

masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem(...)zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki czekoladowe z gruszką 184

Chocolate muffins with pear Składniki. 5 małych gruszek 1.5 szklanki wody 1 laska wanilii 200 g cukru 4 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej 90 g

Kulinarny karnet Christophera
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar 114

cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia

Mieszam w Garnku
Pierwsze świąteczne ciasteczka 178

potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 106

Kolejne dobre muffinki:) Najlepsze po kilku dniach, ale pod warunkiem że przechowane w foliowej torebce:) Robią się wówczas wilgotne i "zalatują" wiśniami. Muffinki upiekłam dzięki Dorotus

In my kitchen
Tort dla dzieci + 17 urodziny :) 841

ciemnej czekoladzie, cukierki M&M's i pralinka Rafaello ułożone w piękny regularny sposób. Mimo pozorów tort dobrze się kroi. Wisienką na torcie jest tutaj szeroka wstążka otulająca czekoladowe pałeczki. Tort zachwyci każdego! Zarówno małego, jak i dużego smakosza. Serdecznie polecam i do usłyszenia po powrocie z Wawy! :) .   Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)   Biszkopt(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez

Nastoletnie Wypiekanie
Babka czekoladowo-kokosowa 188

Zapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:).  250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Mąkę(...)cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3.  Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę

Szefowa kuchni
Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) 253

Dziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana(...)jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości

Słodkie okruszki
Szybki sernik kajmakowy 152

Uwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce(...)serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek – 1/3 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: – Wymieszać mikserem ser z masą kajmakową i cukrem na małych obrotach, dodać mąkę

To co kocham
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 176

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką

Kuchnia bezglutenowa
Brownie (z olejem rzepakowym) w pucharkach z truskawkami i bitą śmietaną 140

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 7 pełnych łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g brązowego cukru(...)proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi składnikami, czyli przestudzoną czekoladą i masą jajeczną. Zmiksować na gładko. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Do pucharków wyłożyć połamane kawałki brownie na przemian z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami

Domowa cukiernia Ewy
Tort Pavlova 377

ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova.  Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam.  Dodałam inne(...)szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania  stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem

Pan i Pani Smith w kuchni
Muffinki z dodatkiem wina. 123

łyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu(...)żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem 160 C ). Piec około 30-35 minut. Następnie muffinki

Przepisy i porady kulinarne