idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka(...)rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie
Kto ugości moich gości?Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu
Smaczne Zdrowegrudki. Ci co nie lubią grudek mogą przetrzeć przez sito. Ja tego nie zrobiłam. Odstawiłam do ostudzenia masę chałwowo-śmietankową. Ser wyłożyłam do miski, dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy i pozostałą część zblendowanej chałwy. Kiedy masa śmietankowo - chałwowa była zimna dolałam do sera i wymieszałam. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudziłam. Dodałam(...)czasie zrobiłam polewę. Masło, pokruszoną czekoladę, cukier rozpuściłam i dodałam kakao. Dolałam odrobinę wody. Całość chwilkę podgrzałam i dolałam śmietankę. Ostudzoną polewą polałam ciasto. Wstawiłam na noc do lodówki a na drugi dzień mieliśmy przepyszne ciastko do kawy. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąmasł a (1 łyżka ) 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 200 ml maku 1 łyżka miodu płatki czekoladowe Delecta 2 łyżki masła 4 łyżki cukru brązowego drobnego 1 jajko i łyżka mleka Przygotowanie: Przygotuj masę makową: mak opłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla(...)maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto. Przełóż do miski, nak ryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść pozostałe
SzczyptaSmaQsklepu Siła Roślin ( silaroslin.pl ) zawitało nowe, wysokiej jakości białko roślinne od marki Plantforce . Skład wersji czekoladowej przedstawia się następująco: ⇨ organiczne białko grochu, organiczne białko ryżu brązowego,organiczne białko konopi, organiczne sproszkowane kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, guma ksantanowa, naturalny aromat, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe). Jak widać białko pochodzi od grochu , ryżu oraz(...)wiadomo ten rodzaj słodzika jest przez większość osób nietolerowany ze względu na specyficzny słodki smak). Podsumowując przepyszne, z super składem, nadaje się do koktajli, jak i do przygotowania naleśników, ciast lub lodów ❤ Koktajl, który przygotowałam odznacza się dość sporą dawką słodyczą, ale tylko i wyłącznie tą pochodzącą z owoców i słodzika z odżywki białkowej. Mango nadało pysznego, oryginalnego smaku. Banan
Zdrowie na języku :PSylwester już jutro, a u nas istny remontowy armagedon. Niemniej trzeba jakoś ugościć znajomych i powitać hucznie ten Nowy Rok, stąd w dzisiejszym wpisie znajdziecie coś
W kuchni Karmel-itkibyło. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki. Babka prosta i bardzo smaczna, polecam i życzę Wam miłego poniedziałku. U mnie w Rzeszowie niestety od wczoraj pada, ciemno i wietrznie. Nie nastraja taka pogoda pozytywnie niestety(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo jajka. Mąkę stopniowo na dwa lub trzy razy mąkę przesianą z proszkiem na przemiennie z mlekiem. 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy kakao i mieszamy, a do drugiej owoce kandyzowane i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto ciemnie (tak niedbale
kruche babeczkiBardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biała masa: 350ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 1 śmietan fix 200g białej czekolady 200g preparowanej pszenicy z miodem Czekoladowa masa: 150ml śmietany 30% 200g mlecznej czekolady Dodatkowo: 36 sztuk herbatników
Szalona Kuchnia Ewelinyuwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę
Rozpustne gotowanieryżowej 60 g wiórków kokosowych 40 g masła 100 ml mleka 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 15 g masła 3 łyżki cukru 100 ml mleka oraz wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia(...)mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę. 4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć. 5. Z białek z odrobiną soli ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy
Kawa z mlekiemśmietana, owoce, dżem, lemon crud, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto
My sweet a lifeTort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z
Słodki Pomysłdodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -2 jajka -1,5 szkl. mleka -szczypta soli -0,5 szkl. oleju -2 kostki półtłustego twarogu -2 łyżki cukru pudru (1 można zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego) -1 jajko Przygotowanie Mąkę, 2 jajka, mleko, olej i szczyptę soli zmiksować na ciasto naleśnikowe. Usmażyć należniki, najlepiej bez dodatku tłuszczu
Zielona Kuchniałyżki oleju rzepakowego 4 opakowania budyniu czekoladowego 160 g mąki pszennej 800 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie
kulinarnyswiatdomiłyżeczki cappuccino czekoladowego perełki do dekoracji sok z cytryny żywe kwiaty (łodyżki zabezpieczone) Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku stale miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie tortownice średnią i małą. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki