tabliczki czekolady deserowej 5 łyżek mleka wiórki czekoladowe 2 litry oleju do smażenia Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na 15 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuformę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze około 25 minut. Moja rada: Możesz tę słodkość podać w towarzystwie lodów, polewy czekoladowej lub bitej śmietany. Czasem można słodko poszaleć:) Smacznego słodkiego
Zasmakuj KuchniNastępnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. Wilton 1M. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy partiami paseczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*. *Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek
Domowy Smak JedzeniaPyszne czekoladowe naleśniki z białym serem z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego
potrawyregionalnekompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami. SMACZNEGO
Maślane ciasteczkonatychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki(...)czekolady Owoce kandyzowane pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy pokrojone owoce i płatki czekoladowe. Wstawić masę do lodówki. oraz: 50 ml likieru Maraschino lub likieru Amaretto 3 łyżki konfitury lub dżemu morelowego kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru
maniapieczeniaubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Do masy jajecznej dodawać partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta
Chocolate Muffin BlogOderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć. Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć
Mix smakudużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto. Potrzebujemy: łyżkę masła ¾ szklanki mleka tabliczkę dobrej czekolady
ladykitchenciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER - 6 łyżek cukru
Moje Kuchenne RewelacjeChurros to hiszpańskie "pączki" z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić
Malinowa Kawiarenkadzieciom? Oczywiście, że babeczki ;) A że Jaś za każdym razem kiedy widzi truskawki, chciałby je wszystkie pożreć ;) zrobiłam mu tą przyjemność na urodziny. Zapraszam dzisiaj na muffinki mocno czekoladowe z truskawkami. Składniki na 12 dużych babeczek: 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 160 g cukru 60 g kakao 135 ml oleju kokosowego BIO z pierwszego(...)rozpuszczony olej. Mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej do połączenia składników. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy chwilę drewnianą łyżką do ponownego połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, powinno wyjść 12 dużych babeczek. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, a następnie wszystkie posypać ziarnami kakao. Pieczemy w temperaturze 175 º C, góra-dół
Życie zaczyna się w kuchniwiem skąd ten piernik jest. Nie wiem kto jest autorem tego cudownego wypieku. Spisałam go z zeszytu mojej mamy, z zeszytu, który sięga lat jej młodości. Piernik jest bardzo czekoladowy, rozpływa się w ustach i gdyby nie dodatek ubitej piany z białek, można by rzec , że w całości jest łychą mieszany. Składniki na bardzo długą keksówkę 800 g jabłek już(...)przyprawą do piernika. Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką. Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki. Sprawdzać
Z Kuchni Do Kuchnimożemy przygotować coś pysznego, "naszego" do jedzenia. Nawet nasza najmłodsza Zosieńka najbardziej na świecie kocha jeść. Silne geny. Nie ma co. Jedną z potraw, którą pamiętam najsilniej są drożdżowe ciasta. Pyszne, drożdżowe placki z kruszonką naszej Mamusi- jedzone w najprzyjemniejszych chwilach. Kiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy celebrować(...)wanilii szczypta soli krem czekoladowy lub dżem do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie Do ciepłego mleka wkruszcie drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie na kwadrans. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą, cukrem, jajem, żółtkami, ekstraktem z wanilii i zaczynem. Kiedy składniki połączą się dodajcie roztopione masło, zagniećcie elastyczne i sprężyste ciasto. Przełóżcie do misy, przykryjcie
OliveandThymeciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam. Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu(...)cookies* 100 g masła (lub margaryny) 2 jajka 100 g cukru 60 g mąki pszennej typ 45 50 cl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wiórki czekoladowe Przygotowanie W rondlu rozpuść 50 g masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż uzyskaną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakremowego philadelphia, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne Dodatkowo: ołówki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy(...)blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady
słodki bratek