ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:666/1040)

Babka czekoladowa z szampanem 281

Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy chleb 168

łyżeczki suszonych drożdży instant)   -  4 i 1/2 filiżanki mąki - 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli    - 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady   -  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody   SPOSÓB WYKONANIA   - Do dużego kubka skruszam drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszam(...)cukrem, kakao i solą. - Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę. - Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut. - Przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

Basia w kuchni
CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM 122

jest czekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady. Wyszło mi 12 dużych babeczek. SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 4 łyżki masła pół tabliczki czekolady 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 jajko 6 łyżek mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii WYKONANIE: masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej jajko ubijam z cukrem na pianę i powoli dodaje przestudzoną czekoladę do ciasta dodaję(...)mikserem do połączenia składników do masy dodaję posiekaną czekoladę wylewam na podpieczony spód piekę 35 minut  w 150 stopniach serniczki zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM: 25 sztuk daktyli pół tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu płaska łyżeczka oleju kokosowego WYKONANIE: daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut rozpuszczam czekoladę z miodem i olejem

Upiecz sobie babeczkę
Kawowy piernik 703

Piernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w święta takim piernikiem. piernik: 250 g miodu prawdziwego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 125 g masła 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej krem kawowy warstwa II: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan  Piernik

wesoła kuchnia
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 167

prawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę(...)rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około

Garniec Magalie
Muffinki piernikowe z czekoladą 146

ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara) łyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko(...)średniej wielkości) szczypta soli Składniki na dekorację: gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się

Mania Wypiekania
FIT muffinki czekoladowe z cukinią i orzechami włoskimi (bez cukru) 119

łyżek płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 120 ml (12 łyżek) mleka krowiego lub roślinnego 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao(...)mleko. Wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj odciśniętą, startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj.  Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową 134

upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy.  Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też bez i tak są pyszne! Jeśli jednak zdecydujesz się na polewę to polecam Ci ten przepis na czekoladową polewę , którą możesz zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do tzw. „suchego patyczka”. Notes Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, aby zapobiec przywarciu ciasta. Artykuł Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6807

Niektórzy mówią, że to ciasto, inni że sernik, a jeszcze inni, że to po prostu chatka Baby Jagi/ Puchatka. Wbrew wszystkim i wszystkiego, trzeba przyznać, że robi wrażenie ;) W szczególności na dzieciach. Jedzona była już za czasów PRL-u. Na pewno wielu z Was pamięta ją z dzieciństwa! Chatka nie wymaga pieczenia, robi się ją błyskawicznie. Polecam(...)Składniki:  500 g zmielonego twarogu  4 łyżki cukru pudru  100 g masła  2 łyżki kakao  36 sztuk herbatników  2 małe banany (użyłam batonika czekoladowego typu Duplo) Polewa: 100 g masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao   łyżki wody Przygotowanie: 1. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i ostudzonym masłem. Podzielić na 2 części

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli 160

Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać

Czerwień i błękit
Wuzetka z niespodzianką 180

Znane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)szklanki gorącej wody  - Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać  ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń  dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt  Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką

W królestwie smaków Beaty
Mazurek kajmakowo-czekoladowy 91

skończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10  udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu. Najlepiej użyć gotowej masy toffi w puszce Składniki na masę czekoladową: 170 g mlecznej czekolady 3 - 4 łyżki masła Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka

Kubki smaku
Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko 137

trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno.  Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem, wiem co myślicie gotowe słodycze i zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycie  Gryczanki czekoladowe firmy RAW & HAPPY  : SKŁAD: kiełkowana(...)cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę. Przygotowanie : składniki są na tortownice ok 23 centymetrów lub nawet mniejszą, ciasto wychodzi niskie. 1. Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny (jeśli używamy) i cynamonem na gładką masę.  2. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach

zdrowa vege kuchnia
deserek budyniowy a la monte 137

składniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Brownie z gruszkami 149

czekolada. Tym bardziej cieszę się, że jakiś czas temu przygotowałam kilka ciast i teraz mam się czym z Wami dzielić. Zwłaszcza, że każde zawiera sezonowe owoce i jest mega proste w przygotowaniu! Każdy sobie z nimi poradzi, ale na początek,  by Was trochę zachęcić proponuję tradycyjne czekoladowe brownie, które ze słodką gruszką smakuje idealnie!   Składniki na keksówkę

Kuchnia w czekoladzie
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA MASCARPONE I ŚMIETANIE 201

brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz latem, kiedy  nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania "odpalając" piekarnik, a  i ochota na wszelakie  wypieki z piekarnika  jest mniejsza.😊 Opcjonalnie na spód: (ja robiłam bez spodu) 300 g dowolnych ciasteczek czekoladowych 5 łyżek roztopionego masła Wykonanie: Ciasteczka zmielić w malakserze na drobny

Walijskie Pichcenie
Babka z marcepanem i żurawiną 147

grubych oczkach. Oba składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.  3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (u mnie babka piekła się jakieś 5 minut dłużej). Po wyjęciu studzimy, możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową :-)  Smacznego

kruche babeczki
Kokosowe babeczki z polewą z białej czekolady 183

likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra dół). Kiedy babeczki wyjmiemy do przestudzenia, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z łyżką masła. Łyżeczką nakładamy czekoladową masę na babeczki i posypujemy wiórkami. Smacznego

ChilliJemy
babka piernikowa 153

ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 45 – 50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki czekoladowe z serem 153

masła szczypta soli nadzienie: 200g serka ricotta cukier puder do smaku kropelki czekoladowe lub drobno posiekana czekolada Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut. Smażyć na patelni do naleśników lekko

Pyry na Gaz
NALEŚNIKI BUDYNIOWE 792

pracy. Naleśniki podałam z serem, a druga opcja to masło czekoladowe.  Składniki: * 3 szklanki mąki * 2 jajka * 400 ml mleka * 400 ml wody * 2 budynie waniliowe bez cukru * opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam) Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej

Zrób to smacznie
Sernik z masłem orzechowym 102

sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego Polewa czekoladowa • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18% • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

To co kocham
Zakręcone drożdżówki z orzechami 182

skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka. Czynności powtarzamy z drugą połowa ciasta. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem

Smakołyki Asi
torcik z pijanymi suszonymi śliwkami 320

alkoholu 150 ml zimnej wody wykonanie: Alkohol mieszamy z wodą. wykonanie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden biszkopt ciemny, nasączamy go i wykładamy na 1/2 cz. kremu. Następnie kładziemy jasny biszkopt, na nim rozsmarowujemy pozostałą część kremu i kładziemy drugi ciemny biszkopt, który nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą 120

połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde z nich powtykać kropelki czekoladowe. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 154

siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 158

spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce.  Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami.  Pieczemy  w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią.  Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :)  Smacznego

Niezły Młynek
Sernik nutella 318

lutego to światowy dzień Nutelli. Ten krem orzechowo — czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika

Wypieki i Rumieńce
Wegański sernik wielkanocny :) 181

aksamitny. Nawet nie poznasz, że jest z tofu :) Do tego pyszna czekoladowa, znaczy karobowa polewa :) Py-szo-ta :D Uwielbiam :) Nie spodziewałam się takiego efektu. Jestem pozytywnie zaskoczona :) Nie zostaje mi nic innego jak przekonać Was do jego przyrządzenia. Na pewno nie pożałujecie ;) Składniki na ciasto: - 100 g mąki owsianej - 40 g oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Mocno czekoladowe brownie 169

mieszamy nasze suche składniki po czym dodajemy jajka i ostudzoną masę czekoladową - do tak przygotowanej masy dodajemy połamaną naszą czekoladę (ok 50 g)  - wszytko razem wymieszamy i wlewamy na przygotowaną blaszkę - pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut ( sprawdzamy patyczkiem, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej wilgotne pieczemy krócej a jeśli lubimy bardziej suche

Basia w kuchni
Ciasteczka jogurtowe z jagodami 125

lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej.  Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :)  Część ciasteczek udekorowałam po brzegach polewą czekoladową, a na części tylko nałożyłam więcej jagód. Ciasteczka wstawiamy do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki 227

przepisu na babeczki . Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyciągnięciu z pieca ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy z nich kulki w kształcie jajek. Gotowe kulki jajka przekładamy na około 10 min do zamrażarki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub korzystamy z gotowej polewy czekoladowej. Im rzadsza czekolada tym łatwiej będzie pokryć nią całe ciastka nabite na patyczki

Ciastkozercy
Łaciaty sernik 234

ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo- kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę

Aga w kuchni