ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:658/1040)

Świąteczny tort. 229

Delecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone  cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie

Malinowe Pocałunki
Tort potrójnie czekoladowy 245

waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać(...)zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki.  Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Fondant czekoladowy 168

mieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto.  Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie

Kuba Gotuje
Trzy musy 238

Przepis na te ciasto znalazłam niechcący podczas szukania w internecie przepisu na rybę jaką jedliśmy w Delcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód(...)Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą noc. U mnie odwrotnie kolory z owocami wolniej tężała masa. Do dekoracji: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 ml śmietany kremówki maliny Po schłodzeniu i wyjęciu ciasta z tortownicy przygotowujemy polewę

Mam apetyt na ...
Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę 121

pomocą dłoni wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przy pieczeniu pierniczków użyłam papieru do pieczenia Stella . Bardzo

Di gotuje
Pierniczki z miodem (bez cukru) 225

ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej

Moje Kuchenne Rewelacje
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 210

każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru ciasteczek) w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po wystygnięciu rogaliki polej roztopioną gorzką czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego

Via Gusto
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 127

olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi

Zasmakuj Kuchni
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 166

posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) lub kropelek czekoladowych Wykonanie: Masło ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 181

consigliarVelo di cuore  😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki

La grande e la piccola cuoca
Sernikobrownie z truskawkowym musem 200

Zapraszam na kolejne ciasto sernikobrownie z truskawkowym musem. Truskawki w tym roku są takie jakie są, a więc nadają się na truskawkowy mus. Dlatego postanowiłam tradycyjnemu sernikobrownie dodać owocowego tonu w postaci zmiksowanych truskawek. Sernikobrownie czyli sernik na spodzie brownie uwielbiam! Bardzo lubię połączenie czekoladowego brownie z serem.Ostatnio piekłam sernikobrownie z malinami . Sernikobrownie Składniki: Foremka o boku

codojedzenia
Wielkanocne muffinki czekoladowe 200

proszku do pieczenia Dodatki: Tabliczka gorzkiej czekolady Łyżka masła Czekoladowe jajeczka Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 185

konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę

JejKuchnia
Mazurek czekoladowy 124

bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku? Uwielbiam ten smak i czasami robię taki. Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka. Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa. Wyszło przepysznie. Składniki:                  na ciasto

Pysznie & Pięknie
Pieczemy pierniki na święta! 190

roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie

W mojej kuchni
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 210

zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto 3 bit 161

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Sposób wykonania: Mleko skondensowane gotować w puszce

Smaki Natalii
Sernik truflowy 218

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy

Kocham Czekoladę
Babka z niespodzianką 189

zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować. Lukier:  [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku

Moje domowe kucharzenie
Gofry 139

Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą

Mania Wypiekania
Tarta z mascarpone i owocami 152

mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali.  W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy smak miała. Jeśli Was czasem smak słodyczy dopada, to zwalczcie swoimi wypiekiem tego  „słodkiego gada”     J Składniki: składniki na ciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Tort kajmakowy 222

przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej

CoolinarniePL
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 267

więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl

Świat Domowej Kuchni