czekoladową i posypałam posiekanymi pistacjami. Polewa czekoladowa : Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujejakby połączyć pożywne śniadanie z ulubionym deserem, tudzież ciastem? Przychodzę do Was z pomysłem na placuszki, które doskonale łączą w sobie cechy tych dwóch posiłków. Wyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne. To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem. Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który(...)dodajemy szczyptę sody i pozostałe składniki - jajko, karmel daktylowy, banana i gruszkę. Całość chwilę mieszamy, a następnie smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło mi osiem placuszków wielkości takiej, jaka jest na zdjęciach. Gotowe podajemy
Kuchnia EllieKuchnie Świata 💚 Składniki: Biszkopt (śr: 18 cm) -4 jajka -90g ksylitolu -50g mąki kukurydziana -40g mąki z ciecierzycy -40g skrobi kukurydzianej Czekoladowe nadzienie -340g silken tofu -400ml napoju kokosowego Koko -½ szkl. gorzkiego kakao -dojrzały banan -ksylitol -5 łyżeczek żelatyny Polewa daktylowo-kakaowa -80g suszonych daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao(...)miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandaspowoli się kończy więc nie zwlekajcie i róbcie zapasy na zimę np. wykorzystując ten przepis na dynię na zimę . Jak już porobicie zapasy możecie przygotować ten oto serniczek dyniowo-czekoladowy. Nazwałam go Sernik słoneczny, bo ma śliczny żółciutki kolor. Smakuje wyśmienicie, przynajmniej dla mnie, mój mąż stwierdził że od sernika woli jednak zupę dyniową Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty(...)użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić je z tego przepisu – jest idealne. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='800 gr sera białego (u mnie
moj przepis naszklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa 750 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie herbatników czekoladowych 1 opakowanie herbatników maślanych 0,5 szklanki wody sok z 0,5 cytryny 2 łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny(...)cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy
kgwjanczewodziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa
Kolizje Smakówsody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) kokos Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Mleko łączymy z jogurtem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem
Tagebuch po polskuTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy
My sweet a lifeTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy
My sweet a lifeczęści (dwie z suchymi składnikami i dwie z mokrymi. Jedną część suchych składników łączymy z jedną porcją mokrych. Dolewamy 1/2 porcji oleju, tj. około 30 ml (3 łyżki). Powstałe ciasto biszkoptowe umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25-30 min do suchego patyczka. To samo czynimy z pozostałą porcją składników. Podczas pieczenia biszkoptów zajmujemy się przygotowywaniem kremu kokosowego(...)cytryny. Masa kokosowa: 2 kostki kremu kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki "mleka" roślinnego, 1/2 szklanki słodu (ksylitolu lub jasnego syropu, np. z agawy). Masa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady wegańskiej, 200 ml "śmietanki" roślinnej (w sklepach pod nazwą "zagęszczony produkt kokosowy" ... lub migdałowy lub z orzechów nerkowców, 100 g mąki kokosowej lub wiórek. Dodatkowo (opcjonalnie
Jeść, by żyć w zdrowiuTort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy(...)masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem. Ubitą śmietanę dodajemy partiami do masy czekoladowej. Na jeden krążek biszkoptu, który jest podstawą tortu nakładamy cienką warstwę masy, dokładnie rozprowadzamy, a następnie układamy gruszki cienko pokrojone w plastry lub małe kawałki. Następnie nakładamy porcje masy czekoladowej pamiętając żeby
Przysmaki Karolkizjedzeniu, bo nie ma w nich cukru. Moje dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem odżywki białkowej (ale można je zrobić bez) dzięki czemu może pełnić rolę "batona proteinowego". Ciasto w konsystencji jest kremowe, coś między sernikiem a brownie. Dla wszystkich fit manioków idealne! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach(...)liofilizowanej lub suszonej żurawiny - 1/3 szklanki chia - 1 łyżeczka pyłku kwiatowego - 1/3 gorzkiej czekolady - 3 płaskie łyżki babki płesznik (zamiennie mąka kokosowa) - 3 miarki odżywki białkowej u mnie smak czekoladowy Daktyle zalej wrzątkiem odstaw na kwadrans. Dodaj 80% ilości otrąb, całą odżywkę i zmiksuj w misie blendera bardzo dokładnie. Do masy dodaj chia, resztę otrąb, żurawinę i wylej do foremki
SMYKWKUCHNIpowiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej si ę w ustach i lekkiej jak piórko. Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo pan brioche, profumato e soffice come(...)dodatkiem masła i cukru; odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z ostudzonym mlekiem, dodajemy rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę o wymiarach
La grande e la piccola cuocaWyśmienity sernik z białą czekoladą i polewą na wierzchu. W sam raz na świąteczny stół :-) Delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Na spodzie warstwa z
Arabeska waniliowaSkładniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno
KUCHNIA POLSKA