łyżki oleju 1/4 szklanki mocnej kawy gęsty serek kremowy drobny cukier czekoladowe lub zbożowe kuleczki Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, mleko i olej. Miksować robotem 2 minuty. Dodać kawę i zmiksować do dokładnego wymieszania. W formie muffinkowej umieścić papilotki i rozdzielić do nich ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Ostudzić
zadanie-gotowanieprzelać do suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy i rodzynki lub posypać wiórkami czekoladowymi
TrufelkowoDziś zapraszam Was na szybki, pyszny czekoladowo-waniliowy deser z borówkami i ciasteczkiem . Idealny na deszczowe popołudnia. Po kilku łyżeczkach od razu poprawia się humor Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 3 czubate łyżki waniliowego serka homogenizowanego 3-4 ulubione ciasta – u mnie Herbatniki Regionalne Cukry Nyskie około 2 łyżki borówek (zamiennie jagód) listki mięty Przygotowanie
Słodkie okruszkitrzeciej skórkę z pomarańczy i sok. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 ° C przez około 20 minut. Porcja z sokiem pomarańczowym piecze się nieco dłużej, bo około 22 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Do dekoracji używamy polewy czekoladowej. W miseczce umieszczamy czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę i rozpuszczamy
Przysmaki Karolkiowinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. Gotowe ciasteczka mozna udekorowac polewą czekoladową bądż konfiturą. Smacznego
Różne smaki w kuchnikwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat, tylko coś z doprawieniem było nie tak. Żałowałam, że nie wzięłam pasty bo wszyscy zajadali z wyraźnym zadowoleniem. Nadszedł czas na desery. Zamówiłam moje ukochane Tiramisu (11 zł) i było przepyszne! Znajomi zamówili mus czekoladowy z ciepłymi wiśniami (12 zł), a ukochany sernik z białą czekoladą
karmelowyzamian proponuję coś niezwykle pysznego, do złudzenia podobnego do Nutelli. Słodki, czekoladowy krem daktylowy, oczywiście z domieszką orzechów laskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki
Zdrowie na języku :Pwkładam do lodówki na około 1 godzinę. Blat oprószam mąką. Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem
JejKuchniaziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu
Tradycyjna KuchniaSzybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji
Bulliopuder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao
Moje Słodkie Piekiełkowymieszać, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone
Domowa cukiernia Ewyporannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki: Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka
Kuchnia w czekoladzieKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców
Malowane smakiemmojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i
moj przepis nawytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać rum i kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. (Można również obtaczać w innych składnikach jak orzechy, posypka czekoladowa itp). Wstawić do lodówki na 1-2 h do lodówki, by masa
Smaczne PotrawySKŁADNIKI: 250 g kremowego serka typu Philadelphia lub cream fresh 2 duże paszki herbatników śniadaniowych 375 skondensowanego mleczka słodzonego 3-4 batoniki czekoladowe z nadzieniem miętowym
Sztuka gotowania w/g Samirydodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaSzybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji
Bullioformy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 200 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin BlogSernik marzenie jak pisze autorka tego przepisu z bloga Caketime i zgadzam się z nią. Jest kremowy, delikatny, z ciasteczkowym spodem i czekoladowym rozpływającym się musem
Bernika - moj kulinarny pamietnikupieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam suszonej żurawiny i jajeczek marcepanowych, które przekroiłam na cztery
Przysmaki Karolkijaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki kokosowe - żółty barwnik - draże czekoladowe Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać pokruszony twarożek, wymieszać. Wiórki
dom-agi.plrękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao
kgwjanczewokakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki do muffinek lub foremki napełniać ciastem do wysokości 2/3. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 minut
Na słodko lub wytrawniedziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)masła 2 żółtka jajko 325 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli 50 g wiórków kokosowych orzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy ekstrakt, żółtka i jajko - dalej miksujemy. Na gorącą patelnie wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor
Słodkie Przyjemnościbyć zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika
Ostra na SłodkoMurzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…
Oryginalny smakubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Rady Sernik można upiec także w dużej tortownicy
Sama słodycz i szczypta chilisera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki: dowolne liście tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody
Apetyczna babeczkanutellą śliwkową to odpowiednik znanych czekoladowych smarowideł na kanapki sprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy
Marta Gotujeowinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 0,5 cm i wycinac ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. Gotowe ciasteczka mozna udekorowac polewą czekoladową bądż konfiturą. Smacznego
Słodkości i nie tylkokońcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła, Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy
Delicious Titbitspolewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa. Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 80 g * powidła- 2 łyżki * olej- 1 łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. * inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole ** proponuję
Kraina Miodem Płynącatorcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik kakaowo śmietankowy , jest bardzo prosty . Nawet ja nie umiem go schrzanić , chociaż czasami różnie to bywa , wiele zależy od piekarnika itd. Tak więc nie poddawajcie się bo warto Składniki : biszkopt czekoladowy – tortownica(...)jajecznej dodajemy w małych , porcjach mąkę z kakao , proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łopatką lub łyżką .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki zostawiamy bez niczego .Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C bez termoobiegu . Pieczemy przez około 40 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia
Ogrodnik w podróżymojej przyjaciółce w dniu jej ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał. Biszkopt ciemny: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć. W dwóch szklankach namoczyć żelatynę
Słodki Zakątek