czekoladowe lizaki-mikołaje oraz kalendarz adwentowy. I choć 18 urodziny mam już dawno za sobą, nadal na 6 grudnia dostaję taki kalendarz od moich Rodziców :) Codziennie po pracy otwieram kolejne okienko i wyjadam małą czekoladkę - jest to krótka chwila przyjemności, w której zdecydowanie czuję atmosferę Świąt. Kochani Rodzice, dziękuję Wam za nią! W tym roku na Mikołajki upiekłam greckie ciasto
Chilli Czosnek i Oliwawysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)czekolady 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżeczka aromatu waniliowego Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Po 5 minutach wymieszać do uzyskania gotowego sosu czekoladowego. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc (ok. 12 godzin). Wystudzony sos czekoladowy ubić (końcówkami do ubijania białek) na gęstą masę. Na gotowej masie będą zostawały ślady końcówek miksera
Chocolate Muffin BlogPyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy
Bajeczna Kuchniaskładniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić(...)wyschły. 9. Listki przy pomocy kleju spożywczego lub wody „przyklejamy” do wierzchu babeczek. Na łączeniu listków przyklejamy czerwone kuleczki. Udanych wypieków:) Na warsztatach oprócz czekoladowych babeczek upiekłyśmy również śmietankowe. W grupie byłam z moją imienniczką – Natalią:). Świetnie się przy tym bawiłam. Poznałam dużo ciekawy osób i miło spędziłam czas. Studio było znakomicie zaopatrzone
Mała Cukierenkakońcu taka pora roku. Robi się coraz zimniej, coraz bardziej ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki ( na formę średnicy 26-28 cm ) * 125 g masła * 170 g mąki * 80 g cukru pudru * 2 żółtka(...)płatków migdałowych * 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub miodu Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową
kolorowotorcikowoswoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki z mojego dzieciństwa takie biało-czarne z polewą pseudo czekoladową. Moja mama nigdy, przenigdy(...)minut): Zblenduj razem: avocado, banany, cukier i mleko. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Zetrzj skórkę z wyparzonych i wyszorowanych cytrusów. Zmiksuj wszystkie składniki razem. Ciasto jest gęste ale spływa z łyżki. Jeżeli jesteś pewna/ny swojej formy do pieczenia to tylko ją wysmaruj olejem roślinnym, a jeżeli obawiasz się, że babsko nie będzie chciało wyjść to dodatkowo
greenscarfpiekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik. Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać połamaną(...)drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową. Sernik można mrozić, w całości lub pokrojony na kawałki. Z racji tego, że ciasto robiłam późno w nocy i anim sie upiekło to juz godzina była z kosmosu, wiec zostawiłam ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na całą noc. Wcześniej piekłam je w 130st przez
Państwo Wojtczuk gotująpomarańczy otarta skórka z 2 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 4 jajka 100 g masła 1/4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 25 g masła 50 g czekolady smażona skórka z pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić(...)zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: czekolada , maślanka , polewa , pomarańcze
https:KKuchniaMniamJeszcze kilka tortów czeka na publikacje. To jeden z nich. Z okazji urodzin dzieci były 2 imprezy jedna dla znajomych druga dla rodziny jedno z dzieci
Państwo Wojtczuk gotująTo jest prawdopodobnie najpyszniejsza, a zarazem zdrowa i bogata w składniki odzywcze słodkość jaka wyszła spod moich rąk. Trudno dobrać słowa opisujące te obłędnie smaczne brownie
Zdrowie na języku :PNiektórzy z Was na pewno myślą już o świętach i o tym jakie słodkości przygotować dla rodziny i gości. Dzisiaj proponuję Wam zwykły blok czekoladowy w
Smakołyki AsiNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkościsklepu Patiserka . Dlaczego? Jubilatce bardzo posmakował ten krokant i chciałam sprawić jej przyjemność. Dodatkowo byłam ciekawa jak ten produkt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie i smacznie. Biszkopt czekoladowy to biszkopt od W-Z z Moje Wypieki . Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób(...)jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru
Blondynka Gotujektóry idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata(...)łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki