ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:458/1040)

TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI 245

chwili.  Składniki na tartaletki: * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika

Zrób to smacznie
Naleśniki kakaowe z bananami 190

łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry. Naleśnik smarować kremem orzechowo-czekoladowym, układać plastry bananów i składać w trójkąt. Przed podaniem

kolorowotorcikowo
Torcik waniliowy 135

odetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D  Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu  z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się wykazać w kolejnych(...)ilości postów:) Jedynym niezadowolonym z tej całej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:) Składniki: ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 257

polewa i sposób zdobienia ciast szturmem zdobyła serca cukierników na całym świecie. Szczególnie dobrze wyglądają z nią torty w stylu „naked cake” lub z samym „crumble coat” (czyli ciasto cienko zabezpieczone kremem, jak ten torcik), wysokie co najmniej na 5-6 warstw. Czekolada tworzy świetny, mocny graficzny wzór, zostaje bardzo błyszcząca, miękka i łatwa do krojenia. Najlepiej wygląda przygotowana(...)powinna być całkowicie płynna, ale w temperaturze około 30-32⁰C. Za ciepła – rozpuści nawet bardzo zimny krem. Dopiero wtedy, gdy mamy gotową polewę czekoladową w odpowiedniej temperaturze, wyjmujemy z lodówki bardzo mocno schłodzone ciasto. Na wierzch wylewamy część czekolady i przesuwamy ją szpachelką lub szerokim nożem w stronę krawędzi, tworząc zacieki na bokach ciasta. Pracujemy dookoła, przy wszystkich krawędziach

Karo in the Kitchen
Ciasteczka z kremem czekoladowym dla Mikołaja / z czekoladą 198

zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić dokładnie brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego

Smakołyki Asi
Muffinki czekoladowe 141

drugiej jajko, olej i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki lub wsypujemy dropsy czekoladowe i ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem na wysokość około 1 cm od brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego

kuchnia doski
Tarta orzechowa 200

Dzisiaj  coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta  z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki  1/4 szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru

Gosia gotuje
Ciasto z bananami i czekoladą 240

Szukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam.  Ciasto z bananami i czekoladą Inspiracja Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej  3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek(...)Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta. Pozostałe 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno ze śnieżką. Pod koniec dodać schłodzoną czekoladową śmietankę  i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać . Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu. Polewa: Składniki

Smaki Natalii
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 154

cukru wanilinowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki na ciemne ciasto: 230 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej        Wykonanie: Oba ciasta wykonujemy

Walijskie Pichcenie
Cygańskie ścieżki 213

połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek

na moim stole...
Czekoladowe brownie 160

Ostatnio na blogu „z miłości do słodkości” pojawił się konkurs z okazji urodzin tego bloga. Postanowiłam wziąć w nim udział. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie

Kuchenne Wariacje
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 160

Jeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu   szacuje się  CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM .  Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :)  Żeby z tego powodu  mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze

Pani na deser
Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami 154

obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam!   Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko   Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki gorącego mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki(...)Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce.   W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.    Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia.  Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić.   Krem czekoladowy: Czekolady

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką 150

Piegowaty biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować!  Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy(...)dodać nutellę, zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować połową kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko. 6. Przestrzenie między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki.  7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę biszkoptu. 8. Udekorować według uznania (u mnie: cieniutka warstwa

Kto ugości moich gości?
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 161

domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik(...)Następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania