Szybki przegląd i decyzja - Brownie mocno czekoladowe, na urodziny dla męża sprawdzi się na 100 % - soczyste, gliniaste i mega czekoladowe , dołożymy krem i będzie bardziej świątecznie :) Zatem zaczynamy. Składniki: 200 g cukru trzcinowego dark muscovado 100 g mlecznej czekolady (z orzechami) 200 g masła 3 łyżki kakao 3 jajka 150 g mąki 1 łyżka Amaretto Krem orzechowy: 100 g cukru(...)średnicy ok. 26 cm (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy uprażyć i zmienić po czym dodać cukier i masło, całość zmiksować do powstania gęstej, kremowej masy. Posmarować kremem ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C około 35-40 minut. Smacznego
Z notatnikaformę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu czekoladowo kawowego – dobrą kawę wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i zostawić aż ostygnie(...)masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności ciasto makowe, u góry posmarować krem budyniowy
Kuchnia Pokoleńczekolady deserowej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 100 gram mlecznej czekolady 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany 30% płatki migdałów do dekoracji Z podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią
Mango Papajapróbowaliście połączyć z nią budyń? Ja spróbowałam i wyszło bardzo fajnie. Wybrałam budyń czekoladowy, połączyłam go z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek(...)proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielamy od żółtek
Smaki Na Talerzucukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam(...)kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Ułożyć na spodzie tarty.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać wiórkami czekoladowymi gruszki. Zrobić kruszonkę - zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód zamrożone ciasto. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówświęconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane(...)cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiświątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc
Smakołyki Berenikidziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę(...)łyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto wygląda super a jeszcze lepiej smakuje :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu, mega czekoladowe. Przyznam, że upiekłam małą foremkę i szybko tego pożałowałam, bo całe brownie zostało zjedzone jeszcze tego samego dnia. Mąka kokosowa zyskuje coraz większą popularność. Zawiera dużo błonnika i białka. Swoje zastosowanie znalazła w diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki na kwadratową blaszkę 18x 18 cm: * 3 jajka(...)waniliowym i rozpuszczonym, wystudzonym masłem. W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową z kakao i cukrem trzcinowym. Do płynnych składników wsypywać po 2 łyżki sypkich składników i dokładnie mieszać trzepaczką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 30 minut. Ciasto wystudzić. Masło rozpuścić w garnku z mlekiem, dodać kakao i cukier puder
Zrób to smacznieMięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie
Walijskie Pichceniepudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Pani na deserwzorca z papieru. Z pozostałych kawałków ciasta zrobić rulon i przykleić do zewnętrznej krawędzi naszego jajka. Ciasto schłodzić 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia. Wystudzić. Sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia(...)czekoladowy biały: 50 g białej czekolady 20 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia. Dodatkowo: gwiazdki z mlecznej czekolady Na zimne ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Przechowywać
kulinarnyswiatdomiktóre zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło
Pan i Pani Smith w kuchnipodsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm. Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód (zdjęcie z przepisu na plecione bułeczki z czekoladową kruszonką ). Uplecioną chałkę przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Tuż przed pieczeniem
Tajemnice Smaku