rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię(...)połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła
prawdziwe jedzenieprawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek(...)średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą i przekładać do niej po łyżce kolorowej masy tworząc w ten sposób kolorowe plamki. Ciasto wstawić do ldówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami, kolorowymi cukierkami lub polewą z bałej lub ciemnej czekolady. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki: 1 kg sera- może być z wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy
Z Majeczką w kuchnijajka 50 g zmielonych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem
Słodka Stronapieczenia * litr kremówki * serek mascarpone * łyżka cukru pudru * zielony barwnik spożywczy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * truskawki * kiwi * wiórki czekoladowe Przygotowanie : Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną
Magiczne Życie MartyDomowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 czubate łyżki Kakao gorzkie 3 łyżki Masło 100g Wykonanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i […] The post Polewa czekoladowa
Kulinarne PrzebojeSłodki weekend czas zacząć... Dla wszystkich, którzy lubią dobre, pachnące ciasto i kubek gorącej herbaty w piątkowy wieczór polecam bardzo prosty w wykonaniu i idealny na babski wieczór - Murzynek ;) Murzynek Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku rozpuść(...)następnie przełóż do czekoladowej masy i łyżką drewnianą delikatnie wymieszaj całość na gładką masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej całą czekoladową masę. Piecz w 180 stopniach 30 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Przypominam, że ona musi być sucha po wyjęciu :) I gotowe :) Po upieczeniu trzeba go dobrze schować, bo buszujący w poszukiwaniu
Lawendowe NieboZainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko 100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny 1/2 szklanki spirytus(...)stolnicy. Rozwałkuj na stolnicy ciasto posypanej mąką. Wycinaj oponki. Przykryj ściereczką aby ponownie wyrosły. Rozgrzej 1 litr tłuszczu. Smaż oponki , powinny swobodnie pływać. Wysmażone z jednej strony odwróć za pomocą patyczka na drugą stronę. Wykładaj łyżką cedzakowa na talerz pokryty bibułą, a gdy dobrze osiąkną z tłuszczu i wystygną posyp cukrem lub zrób sos czekoladowy i zamaczaj z jednej strony
AZgotuj!dodawać po 1 jajku i miksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, miksować stopniowo dolewając mleka do uzyskania gładkiej masy. Ciastem wypełniać foremki do 3/4 wysokości. Po upieczeniu babeczki polać polewą czekoladową i posypać posypką. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Przepisy kulinarne babci Antoninyużyłam suszonej śliwki, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Śliwka suszona jest pyszna, słodka, idealna do pierniczków, które dodatkowo posmarowałam domowa polewą czekoladową. Zróbcie takie pierniczki. Naprawdę warto. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka
IzabelawkuchniKlasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna
Wanilia i Kardamonkeksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy ok 2 godzin. Ciasto wykładamy na płytki i szeroki talerz, górę oblewamy polewą czekoladową i układamy orzeszki w czekoladzie
Moje Słodkie Piekiełkonagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako spód do ciasta. Można je podawać z domową konfiturą lub FIT kremem czekoladowym. Smacznego! Weronika
Health-Fit-LifePyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny
Czekoladowa muffinka