słodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki
Ostra na SłodkoBrownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę. Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyjednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut(...)temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego przestudzenia. Masa serowa : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Jajka delikatnie roztrzepać w misce. Dodać je do sera wraz z pozostałymi składnikami i krótko wszystko razem zmiksować, tylko do połączenia. Proponuję nawet nie używać miksera, tylko wymieszać wszystko rózgą kuchenną. Im mniej
Opowieści z piekarnikaperełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób sceptycznie nastawionych do tego typu zdrowych słodkości. Ciasto jest przeeepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem. Zresztą czekolada i kokos mówią same za siebie! Koniecznie spróbujcie. Zapewniam, że długo zapamiętacie smak oraz kuszący aromat tego torciku(...)przygotować spód. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła. Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy. Ozdobić według
Di gotujespodzie, kremowy z dodatkiem musu czekoladowego , oprószony ciemnym kakao. Jeden z najlepszych serników, jaki udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej(...)torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1/2 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki miękkiego masła 1 budyń śmietankowy Czekoladowy mus: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami
Wanilia i Kardamonprzyprawy do piernika (2x40 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia (ok. 900 g) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 kopiaste łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto: Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze(...)ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili nie są pieczone, były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!) Na 3 dni przed
Nastoletnie Wypiekaniesię nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem(...)tyle czasu na warkocz to wystarczy zrolować ciasto w dłoniach i przykleić rant. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną
Mango Papajacukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej(...)małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy: Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę
Słodki Zakąteksobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina (wino można zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka
Obiad gotowyproszek do pieczenia 3/4 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, skórka pomarańczowa 1 łyzka/starta, zmielony twaróg 1 kg/wiaderko, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 1 łyżka, kasza manna 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki na ciasto wszystkie składniki mikserem wyrobić na gęste ciasto żółtka , cukier, starta skórka z wyparzonej pomarańczy utrzeć do białości w robocie z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka
W Mojej Kuchni Lubięintensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego kakao(...)części, każdą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma z wyposażenia piekarnika, ja miałam dwie więc piekłam dwa blaty na raz, później trzeci, jeśli macie tylko jedną upieczcie ciasta po kolei) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140-150°C (w zależności od piekarnika) około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Zimne blaty ostrożnie odklejamy od papieru
Rozpustne gotowanieświętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym smaku, nadziane bakaliami. W wersji dla dorosłych można dodać alkoholu, najlepiej rumu, dzięki temu zyskają ciekawy
Kuchnia MagdaLenygorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje
Moja Galeria Smaku