tego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal
Jadło i czytadłopysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały... Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut(...)lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia
Mia Cucina Sofietazawsze czekam z utęsknieniem. Nie ma dziś pizzy, frytek i innych zdrowych rzeczy :P Jest serniczek waniliowy z budyniem czekoladowym na kruchym spodzie :D Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego budyniu :D Ale zawsze jest ten pierwszy(...)czyli :D Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę. Miałam blaszkę średniej wielkości 22x28 cm. jest wystarczająca. Podpiekłam spód ok. 25 minut w 180 stopniach. Budyń: * 3 opakowania budyniu czekoladowego * 1 litr mleka
Pieprzyć z Fantazjąszklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/4 szkalnki śmietanki 30% • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanych, zblanszowanych migdałów Wykonanie: Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać olej
To co kochamCzekoladowy ganash: 3 tabliczki (300g) czekolady (2x deserowe gorzkie i 1 mleczna) 300ml śmietanki 36% 60g margaryny Palma spółki Bielmar Dodatkowo: Sezonowe owoce (truskawki, borówki, czereśnie) Liście mięty, lawenda, stokrotki, kwiaty rumianku, cukier puder do dekoracji) Sposób przygotowania Kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy arkusz papieru z obciążeniem, a ciasto dopiekamy około 10 minut. Studzimy. Ganash: W czasie gdy upieczona tarta stygnie, zabieramy się za przygotowanie czekoladowego kremu. Śmietankę dość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Uważamy żeby się nie zważyła. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną w kostki czekoladę
Kuchnia w czekoladziejest mieć w zapasie ten oto przepis na Multi Czekoladowe Ciasteczka z m&m'sami. Wykonanie jest naprawdę proste i nie trzeba używać miksera, a rezultat na maxa czekoladowy o teksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią. No to do dzieła! Składniki: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki(...)Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Mnie z tej porcji wyszły 4 duże
upichconawkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki(...)formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 70 minut (aż do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki
My simple kitchendotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki 30% Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić
Anielskie wypiekiMusiałam upiec na jutro dla mojego starszego syna tort z okazji urodzin, ale o tym jutro Wam napiszę. Wykombinowałam czekoladowe naleśniki z serem i zupę. Jeśli nie lubicie naleśników na słodko to polecam naleśniki z serem i szynką (przepis) Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru ( lub według własnych smaków) 3 łyżki kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta(...)olej do smażenia Ciasto Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Ser ugnieść wraz ze śmietaną i cukrem. Smarować każdy naleśnik serem i zawijać. czekoladowe naleśniki czekoladowe naleśniki z serem
O kuchni z uczuciemfirmy SŁODKI ŚWIAT otrzymałam czekoladowe ozdoby, za co bardzo dziękuję :) Firma Słodki Świat zajmuje się profesjonalną sprzedażą i dystrybucją jadalnych artykułów dekoracyjnych dla branży spożywczej i cukierniczej. Zapraszam również na facebook słodki świat :) Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki SKŁADNIKI: CIASTO jajka- 4 szt mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia(...)kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia
Kuchnia Danusichęci na pieczenie. Wczoraj miałam dla Was mazurka czekoladowego , a dzisiaj o smaku chałwy. Idealny dla amatorów tego przysmaku. Połączenie serka mascarpone, śmietany i chałwy to strzał w dziesiątkę. Wyszło idealnie. Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła
O kuchni z uczuciem120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec(...)powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie
Słodki ZakątekPonieważ moje bezmleczne dziecko najbardziej lubi ciasta/ciasteczka czekoladowe to szukamy i kombinujemy różne przepisy. Tym razem przerobiłam przepis ciasteczka owsiano kokosowe weganskie z jakiego korzystałam jakiś czas temu. Składniki: 200 g mąki pszennej, 80 g płatków owsianych drobnych (u mnie górskie), 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów), 100 g cukru, 60 ml oleju rzepakowego(...)mleka sojowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i kakao, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy ciasto na 5 minut, żeby płatki trochę napęczniały i wchłonęły płyn. Ciasto jest dość klejące. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. ciasto nakładamy 2 łyżkami
Państwo Wojtczuk gotująpysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy(...)szklanki cukru pudru 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 8 jaj Szczypta soli Puszka ananasa Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnie