ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:480/1040)

TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 123

dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej

Kuchnia w oparach
Ciasto Stefanka 157

sody.   masa grysikowa:  500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie:     Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy 3 blaszki o takiej samej wielkości, wcześniej wyłożona papierem

Aga w kuchni
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 258

Fale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :) Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto

Smakowy Raj
Tarta cytrynowa z czekoladą 307

duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki(...)bardzo cytrynowy możecie zużyć całość Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 75 g gorzkiej czekolady Śmietankę delikatnie podgrzewamy na najmniejszym ogniu (nie gotujemy). Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Zdejmujemy z palnika i gdy polewa lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki

Relaxtime
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 173

tego 18 - ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.  Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii(...)patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 229

jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy czekolada rozpuszcza(...)już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków lub pucharków. Ja musem wypełniłam

Blondynka Gotuje
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia) 8156

robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.  250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki(...)wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły

Szefowa kuchni
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 196

pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego , z wydania z 1914 roku , które należało do Karolki i które także odnalazłam na strychu - pisałam o tej książce już wcześniej tu i tu (klik). Wybrałam czekoladowy mazurek(...)krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.  Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki

KUCHARNIA
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 136

mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut.  Ciasto studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Przepis #150 Letnia pizza z owocami 133

owocami. Uwierzcie, że warto spróbować!  Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6.  Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży  - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy(...)resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.   Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce.  Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem

Health-Fit-Life
Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe 331

mąki. Lubię nasmażyć górę naleśników i podjadamy je same z talerza lub część ze zrobionym nadzieniem, część z dżemami czy kremem czekoladowym. Co kto lubi lub na co najdzie kogo ochota. Drukuj Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe Składniki 250 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (wyjdą też ze zwykłą, jednak mniej puszyste

Mieszam w Garnku
Babeczki kokosowe 168

babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu. Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Tartaletki Rocher 210

podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok 3 mm. Wycinamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki(...)posypania złoty cukier do dekoracji kilka pralinek Ferrero Rocher czekoladowych do dekoracji (niekoniecznie)   Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz masła i serka mascarpone. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się

Słodki Pomysł
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ? Prosty Przepis jak zrobić lody czekoladowe 196

Uśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste!  Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe.  3 Składniki. 5 minut. 

IzaGotuje
Prosty czekoladowy bananowiec 163

Robię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania