ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:474/1040)

Owsiane bananowe blondie z czekoladą 168

Jakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe  bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak powstało bananowe blondie. Ciasto jest oczywiście mocno bananowe, choć owoce te nie są aż tak bardzo wyczuwalne, na pierwszy plan wysuwa się tu zdecydowanie czekolada. Przypomina w smaku nieco pieczoną owsiankę, głównie dlatego

Healthy food explorer
Torcik cappuccino 346

drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej(...)pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.   W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką   tartą.   Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można

Na słodko lub wytrawnie
Piernik dyniowy 178

przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo szybko. Można posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka oleju(...)przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 205

Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄    Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne łyżki kakao -ksylitol -przyprawy korzenne  -4 łyżeczki żelatyny lub 2 łyżeczki agaru(...)rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę. 5. Masę dosłodzić

Candy Pandas
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 173

serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka(...)szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski 131

przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Każdy placek wystudzić,  a następnie przełożyć dżemem śliwkowym  i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy piernik może być długo przechowywany (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 157

jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec japoński 203

torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego(...)papierem do pieczenia. Sprawdzając stan upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, nie powinno być przyklejonego na nim ciasta, chociaż patyczek będzie wilgotny. Po upieczeniu ciasto wystudzić w foremce i wyjąć je dopiero po schłodzeniu. Wystudzony makowiec polać polewą. Polewa czekoladowa:  Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika i wolno gotować, aż powstanie jednolita polewa.  Polewa powinna spływać

Kuchcik gotuje
Tahini cheesecake 237

Sernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy

Emcia Pichci
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 116

węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon

Raj dla Podniebienia
Murzynek - proste i łatwe ciasto 153

duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego wiórki kokosowe do dekoracji *użyłam trochę mniejszej keksówki, dlatego część ciasta przelałam do silikonowych babeczek  Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać cukier wanilinowy, mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 40 minut**. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą

Ugotować
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 191

czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze

In my kitchen
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 178

kogoś jeszcze skuszę? Prosto z serca upieczony, pokochają go miliony :) Mój zrobiłam dla Rodzinki, by wesołe mieli minki. Pomarańcza i miechunka cudnie sernik orzeźwiają i już wiem, że na cieście fajnie wyglądają. Więc jak kryzys Cię dopadnie i humor się popsuje Pamiętaj, że ja tym serniczkiem wszystkich częstuję. Już jeden kawałek sprawi,  że humor szybko się poprawi. Nie zwlekaj(...)waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 192

Kolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach  wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie.  Sezonowe truskawki prosto z ogródka,  domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,  czekoladowy spód i delikatna bita śmietana...  Dlatego też postanowiłam nazwać  tą tartę królową czerwca.  A olej rzepakowy,  który jest  naturalnym źródłem  kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)szkl cukru cukier waniliowy Wykonanie:  Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryn

Malinowe Pocałunki
Bezikowiec, czyli placek z bezami 141

bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa(...)zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.  Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był za suchy

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania