Deser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest
Smaczne PotrawyBlok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka GotujeSkładniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg
Luźna KuchniaSERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się
Słodko-Słony Świat Ilonyporcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Czekoladowy karmel - 1 tabliczka czekolady gorzkiej(...)paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu. 3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu. 4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu
kawawszklanceMazurki z malinami i białą czekoladą Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych składników wyjdzie około 6-7 mazurków, w zależności od wielkości. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 20dkg masła lub margaryny (lub pół na pół) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 1 płaska(...)mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja *** *** Wycięte ciasto układamy
Blog z ApetytemSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego 5ml 50 g cukru Ponadto : ulubiona konfitura ( u mnie z dzikiej róży ) masa kajmakowa krem czekoladowo- orzechowy typu nutella Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z cukrem, oraz solą na stolnicę jeśli używacie drożdży suchych dodajcie je bezpośrednio do mąki jeśli używanie świeżych musicie uprzednio zrobić zaczyn
vaniliowoczekoladowasernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu(...)wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, posypujemy czekoladową posypką i układamy cząstkami świeżej brzoskwini i listkami mięty
Kuchnia w czekoladzieróżnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody i ostudzona Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej z galaretek w 200ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy(...)zmianę każdego koloru galaretki. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Pianka czekoladowa- Do garnka wlewamy mleko i dajemy połamana czekoladę oraz łyżeczkę kakao. Następnie zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy i do zimnego dodajemy śnieżkę i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy zimną żelatynę-miksujemy wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki .I gotowe :-) Polecam,ciasto jest pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIzaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki(...)Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. Polewa: Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku, gotować przez 3 min cały czas mieszając. Ciepła polewą polać upieczone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
My sweet a lifebudynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Polewa czekoladowa : 3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Warstwy ciasta : 1. Ciasto ciemne 2. połowa dżemu porzeczkowego 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto jasne 5. dżem porzeczkowy 6. masa budyniowa 7. ciasto ciemne
Sama słodycz i szczypta chilipłatków owsianych 50g mąki owsianej 50g migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego 20g kakao 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego Budyń czekoladowy: 40g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) 1/4 szklanki gorzkiego kakao 50-60g erytrytolu lub ksylitolu 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego Opcjonalnie 2 garści mrożonych dowolnych owoców (u mnie(...)mąką owsianą i pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać. Daktyle odsączyć i zblendować. Przełożyć do miski wraz z pozostałymi składnikami. Dodać aromat waniliowy, mleko i olej kokosowy. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i wyłożyć je w formie do tarty. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Przestudzić. Budyń: Skrobię wymieszać z kakao i erytrytolem. Wlać trochę mleka - około pół szklanki
Fabryka pomysłówKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem
Przepisy i porady kulinarne