ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:487/1040)

Marmurek 212

Pyszne lekko wilgotne ciasto które na początku miało być zebrą ale moja miłość do czekolady sprawiła że masy czekoladowej zrobiłam tak dużo że wyszedł marmurek. Polecam. Obiecuje będzie pyszny. 3 jajka bardzo duże XL lub 5 jajek M 2,5 szklanki mąki dodatkowo 3 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładka masę. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki kakaa do drugiej 3 łyżki mąki. Wlej na blachę najpierw warstwę jasną potem ciemną. Ja piekłam to ciasto na bardzo dużej blasze dlatego jest dość niskie. Piekłam je 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec ciasto w mniejszej blasze może to zająć nieco

cukrem pudrem posypane
Pyszne i słodkie – eklerki 171

podczas pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut, tak, by eklerki nabrały ładnego, złotego koloru. Upieczone eklerki zdejmujemy z blachy i studzimy – jeśli mamy jeszcze pozostałości ciasta (a prawie na pewno tak jest), to teraz mamy okazję, żeby je wyłożyć i upiec kolejną serię przepysznych ciastek. Eklerki można pokroić wzdłuż bądź nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie(...)krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem.   Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne i słodkie – eklerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KEKS NA BIAŁKACH Z ORZECHAMI 165

wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2  szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek 200 g(1 szklanka) cukru 200 g masła 200 g orzechów włoskich POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE(...)przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą.  POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 1 minutę. Mieszamy rózgą

cool and minty
Babka snickers 2010

gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego(...)garnku z wodą, e w. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy". Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 242

feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta:  na 6 sztuk 300 g mąki(...)drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego

Rozpustne gotowanie
Ciasto makowe z polewą 264

Miękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy.  Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka(...)minut w 180ºC (pamiętajcie ciasto musi lekko się zarumienić, a gdy wbijecie w niego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo można ozdobić płatkami czekoladowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. Smacznego :) W rondelku rozpuścić masło i cukier Białka ubić na sztywna pianę Pozostałe składniki

Ugotować
Bananowe mini pączki orkiszowe 181

będę skromna…. Och jakie to dobre mi wyszło! Pączusie na mące orkiszowej z wyczuwalnym smakiem bananów i cynamonu smakują wybornie! Do tego sos czekoladowy…. Mmmm!!!!! Bananowe mini pączki orkiszowe Bananowe mini pączki orkiszowe Składniki: MOKRE 2 banany (ok 220 g po obraniu) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu SUCHE 200 g jasnej mąki(...)mieszając łyżką. W głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą. Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi

Mój pomysł na
Naleśniki ryżowe z czekoladowym nadzieniem 177

kokosowych; - szklanka napoju ryżowego; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, niezbyt gęstą. Gdyby ciasto wyszło za gęste - dolać troszkę wody. Smażyć na łyżce oleju kokosowego. Moja wersja podania - z pokruszonymi muffinkami/ciastkami czekoladowymi, plasterkami kiwi i dżemem 100% z czarnego bzu Łowicz. Propozycja podania z czekoladowymi muffinkami poniżej. Czekoladowe pokruszone muffinki (na zdjęciu) - przepis

MintTaste
Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy 182

Inne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca są na miejscu i wywołują uśmiech. Tym razem wersja pomarańczowa, z nutką wanilii, płatkami czekoladowymi i delikatnym spodem z dodatkiem mojego(...)szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.  Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń

FitKot
Ciasto Krysi 671

Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła(...)masę jabłkową i równo go rozprowadzamy.  Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy tak długo, aż cukier połączy się z tłuszczem. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy aż do uzyskania gęstej polewy. Na końcu dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin

My simple kitchen
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 163

rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto  ½ szklanki wody (125 ml)  65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka na Crème pâtissière(...)wanilii 1 łyżka masła   krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić:  Ciasto  Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda

Kuchnia w opałach
Dietetyczne ciasto z cukinii 237

Ciasta z cukinii chyba nigdy mi się nie znudzą, niby przepis podobne a każde ciasto jest inne... Chociaż muszę przyznać, że to jest najlepsze z najlepszych, delikatne, mokre, mega czekoladowe i jeszcze z chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady - wow! Składniki: 1,5 szklanki cukinii 7 łyżek rozpuszczonego masła 1 jajko 0,5 szklanki cukru lub innego słodzika 0,5 szklanki mąki(...)masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, pokruszoną czekoladę i tutaj już bardzo dokładnie mieszamy.  Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem powinien być suchy

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 225

kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier

Arbuziaki
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 239

kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier

Arbuziaki
Drożdżówki z budyniem 162

ilość innych składników. Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka) [ u mnie 1 budyń toffi i 1 czekoladowy] 5 łyżek cukru [ dałam 12 łyżek] 300 ml mleka [dałam 500 ml] Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia Ciasto 250 ml mleka 20 g cukru 500 g mąki 1 paczuszka proszku do pieczenia [dałam 1 łyżeczkę] 1 żółtko

Moje domowe kucharzenie