Cześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii! A do tego powidła śliwkowe mmmm... pychota! Zachęcam do wykonania go na zbliżającego się sylwestra! Polecam! Przepis pochodzi z czasopisma "Moje gotowanie". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćpoubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru
Poezja smakuwrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :) Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju; 3/4 szklanki miodu; bakalie (rodzynki, siekane orzechy,itp.); polewa czekoladowa; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przełożone pierniki oblać polewą czekoladową i odstawić, aby polewa dobrze się zastygła
In my kitchenświętami. Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika: papier do pieczenia twarda marmolada lub powidła śliwkowe płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej 1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło. 2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje na wielkość
Gotowanie...to proste !ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej typ 2000 50 gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli(...)rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaupominki nie ma nic lepszego niż domowa słodycz. Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: czekoladowe rureczki dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem(...)serowej, delikatnie mieszamy. * Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy połowę ciasta, wykładamy połówki osączonych brzoskwiń, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. * Na wierzch sernika kruszymy czekoladowe rureczki, po pokrojeniu na kostki dodatkowo na każdy kawałek możemy wyłożyć po małej czekoladowej rureczce
Z Majeczką w kuchniwłoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem(...)rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusisię magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html z oryginału. Warto wypróbować, bo sam proces(...)mleko, miksując na najniższych obrotach, gdyż niemiłosiernie rozpryskuje całą płynną masę:) Naprawdę trzeba UWAŻAĆ!!! Białka ubijam na sztywną pianę i dodaje porcjami do mleka czekoladowego. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Przekładam ciasto do formy do zapiekania o bokach 20cmx20cm i piekę przez 60 min w temp. 160'C Upieczone zostawiam na godzinę w wyłączonym w piekarniku
Ciasteczkowy Potwórherbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam ganache i udekorowałam kolorową posypką. Macie ochotę na kawałeczek albo dwa? Babka czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 150 g masła 200 g cukru 200 ml greckiego jogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka(...)Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj i lekko ostudź. Posmaruj ostudzone ciasto ganache i udekoruj kolorową posypką. Smacznego! The post Babka czekoladowa jogurtowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniareceptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym(...)schłodzonej śmietany 36% - śmeitan-fix - łyżka kakao do posypania Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe Smacznego! PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-)))) Buźka! Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIszklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed planowanym podaniem. CIASTO: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników(...)mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe
My Culinary Artsmakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki(...)Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło
słodki bratekdrożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego wierzch okraszony pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru(...)resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami pistacjowymi oraz czekoladowymi kamyczkami. Piec
Grunt to przepis!kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej(...)piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki
VioletoweKucharzenie