keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy ok 2 godzin. Ciasto wykładamy na płytki i szeroki talerz, górę oblewamy polewą czekoladową i układamy orzeszki w czekoladzie
Moje Słodkie Piekiełkonagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako spód do ciasta. Można je podawać z domową konfiturą lub FIT kremem czekoladowym. Smacznego! Weronika
Health-Fit-LifePyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny
Czekoladowa muffinkależały nad przestrzeniami wypełnionymi masą serową, a nie nad ciastem. Pozostałą masą serową wypełniamy miejsca między paskami biszkoptu i rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50-60 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakłądki KUCHNIA PODKARPACKA po inne regionalne przepisy Szczególnie polecam przepisy na serniki: Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik
Trzeci talerzŚwięta zbliżają się dużymi krokami czas na wymyślne słodkości. Dzisiaj zaprezentuję ciasto, które może zastąpić tradycyjny mazurek. Na dość cienkim mocno czekoladowym spodzie. Jeżeli dodamy proszek do pieczenia( w oryginale nie ma ) to będzie nieco wyższe i bardziej puszyste. Próbowałam jedną i drugą wersję, obydwie są bardzo dobre. Zapraszam do przepisu 🙂 Składniki … Czytaj dalej Serniko-brownie
gotuj ze mnąDomowe batoniki bounty to niebo w gębie! Te oryginalne ze sklepu nie umywają się do nich. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest
Kuchnia MagdaLenyciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową. Smacznego! — BTW całości: 1960 g, 4349 kcal, B 275 g, T 336 g, W 44 g. W 100 g: 222 kcal
Ola la LCHFOstatnio miałam bardzo ważne zadanie do wykonania, a mianowicie zrobić tort krówkowy dla mojego 3 letniego chrześniaka. Niby wszystko jasne tylko nie do końca było wiadomo
Rusty Forkcukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika. Wykonanie – masa
Kuchnia Bon AppetitPięknie prezentujące się, zimowe ciasto z żurawiną. Kwaśne owoce są świetnym dodatkiem, który równoważy słodkość bezy. Tarta idealna do porannej kawy lub jako ciasto deserowe na
Czekoladowa muffinkastopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej
Słodka Stronamieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemdrzemki malutkiej zgrany z samodzielna zabawą starszego dziecka. Chwila dla siebie! Jeeeee! Popedziłam do kuchni, wrzuciłam kilka składników do blendera, odpaliłam maszynę. Międzyczasie zrobiłam czekoladową polewę, by za kilkanaście minut móc rozkoszować się pysznym ciastem i ... usłyszeć wołanie obu córeczek jednocześnie. :-) Idealnie wykorzystany wolny czas! Kilkanaście minut pracy, a dużo więcej w przyjemnym degustowaniu rewelacyjnego ciasta! ❤ Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiupiekarniku na 5-10 min. Przygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling Shrimpmasy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniawykładamy papierem do pieczenia na przemian układamy łyżką porcje ciasta raz jasne raz ciemne. Ciasto pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Możecie je polukrować lub polać polewą czekoladową. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi
Ostra na SłodkoPrzepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem. Czytaj
Czekoladowa muffinkapolubień na FB 15 5 obserwujących 13 postów 2 6 , 997 wyświetleń najpopularniejsze posty : Ciasto marchewkowe z ananasem Strogonow ze schabu i pieczarek Tort czekoladowy z wafelkami ziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek! Chcę Was też zaprosić do nowej grupy, która powstała
Magiczne Życie MartyPierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto
KuchniaWeDwoje.plgorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę
słodki bratekgorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo polecam, po długich próbach mogę powiedzieć że jest super. Na garnku z gotującą wodą położyć miskę. Jak już woda będzie się gotowała zmniejszyć gaz do
Kuchnia Pokoleńsyropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć łyżkę kremu, przykryć pozostałą częścią. Po wierzchu posypać czekoladowymi guziczkami. Zapiekać przez ok. 20 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami
Poranek na słodkocukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY Oczywiście nie mogło zabraknąć
Zdrowie na języku :PTradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w
Czekoladowa muffinkagalaretki trzy szklanki wody. Polewa 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Składanie ciasta biszkopt masa jogurtowa maliny galaretka biszkopt masa śmietanowa polewa czekoladowa malinowa fantazja
O kuchni z uczuciemRabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble z owocami Ciasto "Leśne smaki" Naleśniki z serem i owocami Shake czekoladowo-jagodowy Nalewka z jagód Konfitura z jagodami
Z miłości do słodkościstale ucierając. Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka
O kuchni z uczuciemmoże być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy
Chocolate Muffin Blogdodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać. Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą z czekolady, wywijając na wierzchu czekoladowe esy - floresy. Najlepiej smakuje na drugi dzień i później, kiedy amaretto i migdały uwolnią swe nuty zapachowo - smakowe. Smacznego! fot. Izabela Magdalena PS. Przepis
Kuchnia smakówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g
Di gotujeziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy
Made By Mom And SonIdealny puszysty, delikatny, aksamitny krem do przekładanie tortów, ciast, babeczek, a po dodaniu roztopionej czekolady otrzymamy pyszny krem czekoladowy. Składniki: 2 budynie po 40g 3 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Odlewamy 2/3 szklanki mleka, wsypujemy budynie, mieszamy aż się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę
magiczna kuchnia Kasiziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy
Made By Mom And Sonzaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą
kolorowotorcikowoZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy
Kulinarne przygody Gatitymniam! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 25g drożdży 250g zimnej margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego dowolne nadzienie: krem czekoladowy, masło orzechowe, marmolada, serek Almette owocowy Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem margaryny - ta musi być zimna, z lodówki. Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, dodać żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę
Cakes By KejtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w
Marta GotujeSzybki do zrobienia i na dodatek smaczny deserek...Zrobiłam go w ramach akcji Ciasta na niedzielę ... jogurt owocowy lub naturalny truskawki ciastka syrop czekoladowy Ciastka pokruszyć, truskawki umyć i pokroić na mniejsze części.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i truskawki.Polać syropem czekoladowym
Moje domowe kucharzenieSernik za mną znowu tak długo łaził i łaził aż musiałam go zrobić. I znowu stanęło na czekoladowym co wcale nie zmartwiło domowników. Tym razem jednak posłodziłam ciasto ksylitolem, który jest tak samo słodki a zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier! Poza tym ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą stosować go w swojej diecie diabetycy. Jeśli
Smaczna PyzaZasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej. SKŁADNIKI 70 g masła
zabawa smakiemChurros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier. Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli, dodajemy miód i śmietanę, mieszamy na gładką masę. Churrosy posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, podajemy z masą: gorącą czekoladą. Smacznego
KreatywnePinyUwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne! 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Odrobina sody
VioletoweKucharzeniemiksując. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli – polewą czekoladową). Smacznego! The post Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujePomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy. Tort - finał: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą oraz karmelizowanymi pomarańczami. karmelizowanie pomarańczy oblewanie polewą tort czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami
Bon Appetit Małgorzatymiksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone
Kolizje Smakównią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i
Marta GotujeSzybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gorzka czekolada (oczywiście
prawdziwe jedzeniemleko z zaparzoną kawę,wymieszać z utartymi jajkami , partiami dosypywać suche składniki i mieszać mikserem na niskich obrotach. Do malutkich papilotek nakładać po łyżce ciast . Piec w temp. 180 st. do suchego patyczka . Ugotować czekoladowy budyń i udekorować babeczki . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliaromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut
Anioły w kuchniTort osiemnastkowy A to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste. Składniki: na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka
Proste PotrawySzaleństwo sernikowe trwa nadal :) Dzisiaj na ruszcie wersja orzechowa. To drugi sernik orzechowy, który znajdziecie na moim blogu. Pierwszy sernik świąteczny przygotowałam z karmelem, orzechami i
Przepisy AleksandryPrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik
Przepisy AleksandryPrezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody
kolorowotorcikowoPiernik chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także
Pasja Smakurazem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną , muffinki waniliowo-żurawinowe ) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt trochę różni się od klasycznego. Jest troszkę twardszy i bardziej zbity. Wyrazisty smak czekolady, a posiekana gorzka czekolada fajnie chrupie podczas jedzenia. Pieczenie go - sama
Blondynka Gotujecukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady 3 łyżka masła bez soli 3 łyżki wody 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki kakao Jak przygotować ciasto Snikers . Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Kiedy piana(...)budyń. Ucierać do momentu, aż nie będzie w masie grudek. Masa czekoladowa: do garnka włożyć masło, kakao, wodę i cukier. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy skadniki są roztopione i zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia. Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę
mecooksświąteczny tort makowy z bitą śmietaną, pomarańczami i polewą czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł(...)fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią
Świat Ciastasłodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci(...)wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem
Szybko Tanio Smacznieserka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier(...)folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki. Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: 50 g masła
Słodka StrefaHiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki. Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: 50 g masła
Słodka Strefapierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa(...)następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto dowolnie udekorować i się nim delektować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAKarmelizowane pestki dyni -4-5 łyżki pestek dyni -2 łyżki syropu klonowego Polewa morelowo- czekoladowa -50g moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao -2 łyżeczki oleju kokosowego -1/4 szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody lub prostsza wersja to rozpuszczona czekolada ;) DYNIOWE CIASTO Dynie, olej, ksylitol, żółtka, napój roślinny zmiksować razem na gładką masę. Dodać mąki(...)wyrównać u góry tak aby po złożeniu stały na sobie równo. Kremem dyniowym posmarować i połączyć ciasta, udekorować kwiatkami kremu dookoła oraz posmarować w środku. Karmelizowane pestki dyni wsypać do środka, na górze również posmarować je kremem dyniowym. Następnie całość polać polewą morelowo-czekoladową a wafelkiem (u nas sojowym) wykonać ogonek :) POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie
Candy Pandaskochanych .... serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem. Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam tego opisać. Oczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła(...)białka 1 łyżeczka octu jabłkowego 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką
Gotuj Sam!Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy białej Helio ½ szklanki
Zasmakuj Kuchniświątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany
Kraina Miodem PłynącaSpód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością(...)lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami Sernik Blue Curacao
KreatywnePiny