upiec coś szybko i smacznie. To może być piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak. Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody(...)piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy
Pyszności SłodkościCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej(...)piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka
Salonik smakówJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a […] Artykuł Czekoladowo – kokosowe
Pink Envelopepodaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk) 20g czekolady deserowej 30-40g masła masy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego 250g truskawek
Smakołyki Berenikimleko - 0,5 l pół szklanki cukru margaryna - 200 g wiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g ) cukier waniliowy - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA kakao - 3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost jajko - 1 szt PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodawać(...)Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiWielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki: Ciasto (na około 11 tartaletek): 1 szklanka mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem budyniowy czekoladowy: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki
Oryginalny smakKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady
kulinarnyJamaślanki i mieszamy jeszcze raz. Na koniec dodajemy garść dropsów czekoladowych i mieszamy. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie
Ciastkozercymąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej
Mój pomysł namąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej
coolinarnyorzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego. Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia ( TUTAJ profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego masła - naturalna oraz słony karmel . I ten drugi wariant(...)możliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia. Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj po trochę wody, aby konsystencja była możliwa do polewania wierzchu ciasta) i obsyp prażonymi orzeszkami ziemnymi
Zdrowie na języku :PDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości
IzabelawkuchniUwielbiam mascarpone, ale w kuchni lubię zmiany, więc wymyśliłam coś zupełnie nowego i wyjątkowego. Jest to przepis na ciasto orzechowo-kokosowo-czekoladowe, ltórego głównym składnikiem jest mascarpone, ale bez mleka. Długo szukałam mascarpone bez dodatku mleka i z małą ilością węglowodanów. W końcu znalazłam! Na pewno kupicie go w sklepie Auchan. Mam nadzieję, że ta mała wskazówka zaoszczędzi trochę Twojego
Keto Przepisynadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo charakterystyczny dla tego serialu. Szczególnie zapada w pamięć mina Taystee**, gdy z zamglonymi z pożądania oczami, zapatrzona w wielką blachę z ciastem wypowiada z namaszczeniem nazwę ciasta: "Funfetti z polewą czekoladową..." :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić funfetti i być może udało mi się nim wkupić w czyjeś łaski! :) Przy okazji mam nadzieję wkupić się również w Wasze, przepisem
Kuchnia Prezydentowej