cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku wiórki czekoladowe Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi. Inspiracja - Moje Bistro
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy(...)niego dodajemy ostudzony budyń. Wszystko ucieramy, aby nie było grudek. Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościłyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy(...)gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową
słodki bratekbiałej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 35cm x 25cm(...)wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasibudyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki manny błyskawicznej ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy(...)pieczemy 20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimny dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonCiast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt: 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Wafelki kroimy w kostkę, mieszamy z kremem czekoladowym. Wykładamy na biszkopt. 500 ml mleka zagotowujemy
Fascynacje Aniherbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować, następnie doda kakao i całość energicznie wymieszać. Polewę przestudzić i polać ciasto. Gotowe
Monia miesza i gotujeCiasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową. Lukier do szybkiego ciasta z dżemem: 100 g cukru pudru ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny) Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski z cukrem dodajemy stopniowo
e-PrzepisyKulinarneCiasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast. forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm. Składniki: ciasto: 140 g masła 100 ml oleju 140 g maślanki 100 ml mocnej kawy 2 duże jajka 1 opakowanie
Mama Gotujeblachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepieczenia Masa: 1 masa krówkowa o smaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta
Ciasteczkowy PotwórTort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)Tort możemy udekorować wiórkami z czekolady (uprzednio rozpuszczonej, cienko rozsmarowanej, schłodzonej i zeskrobanej nożem), orzechami lub np. suszonymi gruszkami. Pamiętajmy, że przed pokrojeniem ciasta, musimy odkroić za pomocą noża brzegi tortu od tortownicy. Tort z musem czekoladowym i gruszkami najlepiej kroić za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Mus nie ma żelatyny, więc jest bardzo delikatny. Post Tort z musem
Poezja smakuproszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiKolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie
Cynamonowe szczęściełyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z malin 100g białej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: płatki migdałowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować(...)podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci zrolowanego wałka ciasta, odgniecionego końcem widelca . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Konfiturę z malin przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie gorącą wylać na spód mazurka
Szalona Kuchnia Eweliny