siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę. Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych
Moje domowe kucharzeniepyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe(...)kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać) Z mleka, cukru, mąk ugotować budyń. Jak ostygnie utrzeć z masłem i kajmakiem. Krem II - cappucino śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml 2 śmietan- fix 4 łyżki cappuccino cukier puder 2 łyżki / do smaku/ Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, bezglutenowe ciasto z kremem. Połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego spodu i delikatnej, puszystej bitej śmietany, przełamane świeżymi, sezonowymi owocami. Nic tylko rozkoszować się chwilą przy jedzeniu tego smakołyku. Przekonajcie się sami :) Składniki: 300 g czekolady (ja dałam 2 mleczne i 1 gorzką) 150 g masła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej(...)ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna a cukier rozpuszczony. Piane dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc
Słodka StrefaJako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem. Składniki na około 15-16 rogalików: – opakowanie ciasta francuskiego – łyżka kremu czekoladowego typu nutella – 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkmi). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę
RelaxtimeBardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty. W Polsce to znane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może być lepszego od sernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie
Na słodko lub wytrawnieherbatnikach, bądź bez herbatników – obie wersje są równie pyszne i wszystko zależy od Was na jaką wersję macie ochotę :) Możecie również podwoić ilość polewy czekoladowej i połowę porcji wylać na spód ciasta zamiast układać herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia to super pomysł na wykorzystanie białek , którego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie(...)oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowe Ptasie
Kulinarne PrzebojeTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę od rutyny i obowiązków(...)cukru waniliowego Delecta ; - 1/4 szklanki cukru; - 2 żółtka; - 4 orzechy brazylijskie; - 0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej. Owoce: - 1 jabłko; - 1 gruszka; - cynamon do smaku. Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta . Sposób przygotowania ciasta: - mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę zimnego masła – i wszystko razem kroimy – najlepiej na stolnicy – po połączeniu się masła z mąką wyrabiamy
MintTastedżemem, marmoladą, dodać posiekane orzechy, inne bakalie lub kakao. Proste ciasto do kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami. Wspaniałe w smaku, delikatne, rozpływające się w ustach, proste! Takie ciasto na jedną keksówkę znika szybko, często obdarowuję nim znajomych
Zasmakuj KuchniPuszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło
Kuchcik gotujeWielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując się ze smakiem czekolady. Polecam! Składniki na mazurek pomarańczowy: 150 g mąki pszennej
Rozpustne gotowanieFale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę
Jacob TastesNieduże, ale pełne smaku ciasto marchewkowe, z pistacjami, morelami i czekoladą. Z dużą ilością startej skórki pomarańczowej i z solidną porcją polewy czekoladowej. Składniki użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, nie zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Suche i mokre składniki należy mieszać krótko i trochę niedokładnie. SKŁADNIKI 2 szklanki startej na tarce świeżej marchwi(...)szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g drobno pokrojonych suszonych moreli 50 g posiekanych pistacji 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA 75 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją
cool and mintygładką masę. Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę. Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C. MASA CZEKOLADOWA: - 100 g gorzkiej czekolady - 60 g masła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżki wody - 1 łyżka(...)płaska łyżeczka żelatyny NA WIERZCH: - obrane migdały, orzechy laskowe, nerkowca, żurawina suszona Jeśli dotychczas nie wiedziałaś jak zrobić pięknie błyszczącą masę czekoladową, to własnie zdradzam Ci sekret- dodatek żelatyny do masy sprawi, że polewa na cieście będzie się pięknie błyszczeć. W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i miód. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Do rondelka z gotującą się
SMYKWKUCHNI