formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C. Pierwsze 10 minut dół + termoobieg
SMYKWKUCHNIformie o średnicy 24 cm z kominem, po przestudzeniu przekroić na 2 części Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy
Proste Potrawywyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C. Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem
SMYKWKUCHNIprawda sezon owocowy jeszcze tra ale ja postanowiłam upiec tym razem coś innego, pełnego czekolady i śmietany, bo takie życzenie było rodziny. Wybrałam ciasto Nigelli Lawson czekoladowa chmura, które jest proste, w miarę szybkie w wykonaniu i pyszne. W dodatku ciasto jest bez mąki, prawie sama czekolada, wiec to idealna propozycja dla jej miłośników. Ciasto pysznie uzupełnia bita śmietana. Ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą
bistro mamawystudzenia. Następnie przygotowujemy nadzienie śliwkowe. W garnuszku podgrzewamy powidła oraz dżem. Całość łączymy dokładnie ze sobą. Odstawiamy, żeby się lekko przestudziło. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą dżemową. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietanę kremówkę podgrzewamy delikatnie w rondelku. Zdejmujemy z palnika(...)dodajemy do tego pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia. Gotowe ciasto dekorujemy z wierzchu polewą czekoladową. Jeżeli wolicie więcej polewy, można oblać nią całe ciasto. Również po bokach. Artykuł Piernik z nadzieniem śliwkowym pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneniezbyt słodkie i śmiało, można je podać dzieciom. Przepis na łatwy deser, który zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami. Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą. Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek(...)żelatyny w proszku (2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 400 ml śmietany 30% 15 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) Dodatkowo: 300 g małych biszkoptów płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia? Masa budyniowa
Kuchcik gotujejedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta. Składniki : 6 żółtek 6 białek 180 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mąki ziemnaiczanej 4 łyżki kakao dodatkowo 9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao(...)kąpieli wodnej, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki. Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy bogato zimną kawą połączoną z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu czekoladowego, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy
Słodkie Przyjemnościwielką radością. Jakiś czas później wołając "jescee markewkę" moja pociecha prosiła mnie po prostu o powtórkę tego wypieku :) Moja księżniczka trzyma dumnie w rączkach własnoręcznie zdobione ciasto - oczywiście wersja różowa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;) Składniki: (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55) 3 małe marchewki 1 średnie jabłko 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta mieszanki(...)Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata. Smacznego Przepis dodaję do akcji
Słodkie okruszkiszklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut(...)ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy RajBabka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru
Przepisy Mikołajakolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek weekendu: :) P.S. Wiśnie są mało widoczne na zdjęciu jednak zapewniam(...)sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 - 45 minut. Gotowe ciasto posmarować polewą czekoladową. I coś dla ucha na ten sobotni poranek
My simple kitchenpomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie(...)Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować
Szalona Kuchnia Ewelinykruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki(...)Jabłka • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną
To co kochamDwukolorowe babeczki kakaowo-waniliowe udekorowane czekoladowym i białym lukrem oraz czekoladowymi jajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche i mokre składniki osobno. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 2 jajka rozmiar L 140 g cukru 20 g cukru wanilinowego 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego(...)mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki naturalnego kakao Dodatkowo: 3/4 szkl cukru pudru ok. 2 łyżki soku z cytryny odrobina naturalnego kakao czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i mleko wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, cukier waniliowy, mąkę
Nastoletnie WypiekaniePrzygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)należy natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.może przekona Was do robienia pączków? Do nadzienia użyłam truskawkowej marmolady, jednak możesz zdecydować jakiego nadzienia użyjesz – może to być na przykład budyń, albo krem czekoladowy, Zapraszam // Składniki (12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego ulubiona marmolada lub inne nadzienie (krem czekoladowy, budyń itp.) Dodatkowo: cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części
Via Gustominut pieczenie w 1 porcji: 267 kcal, B 5,7 g, W 30,8 g, T 13,3 g Składniki / na keksówkę 21 na 11 cm - 12 porcji: na ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)posyp go wiórkami kokosowymi. Odstaw ciasto i poczekaj, aż polewa zastygnie. Rada: Jeśli chcesz, możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą owocową. Oczywiście robimy to przed nałożeniem polewy czekoladowej, gdy tylko ciasto ostygnie. Ja wolę wersję bez konfitury, za to do środka dałam suszone śliwki. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwa