Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć
kolorowotorcikowoZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie(...)wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki
CookYourselfFale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami(...)ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać
Nastoletnie Wypiekanieprzyjemność moim teściom, którzy pełnią rolę testerów moich wypieków , postanowiłam zrobić bardzo czekoladową tartę z malinami w nieco gorzkim wydaniu. Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam, już byłam gotowa w nerwach wyrzucić spód i piec(...)Spód tarty: 300 g ciasteczek czekoladowych np: NEo z Lidla( a’la Oreo) 100 g rozpuszczonego masła Ciasteczka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem. Tarta bardzo czekoladowa z malinami 2016-11-07 14:23:46 Write a review Save Recipe Print Ciasto 250 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 3 łyżki kakao
Rusty Forkdrugi dzień po schłodzeniu w lodówce, nazajutrz jest bardziej zwarty. Ten przepis na sernik czekoladowy ma idealne proporcje dla aby zaspokoić smak na słodycze. Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto. Nie mógł się jemu oprzeć i zjadł prosto po wyjęciu z piekarnika. Sernik po upieczeniu odstawiłam na całą(...)łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem dno blaszki. PRZYGOTOWANIE czekoladowej Masy serowej : Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W metalowej misce mieszamy dwa gatunki sera z jajkami i budyniem, wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki. W rondelku rozpuszczamy masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto
Malinowe PocałunkiBiszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem. Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonCiasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)około godzinę do lodówki. Po tym czasie serek mascarpone miksujemy razem z kremówką na najwyższych obrotach, potem dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy czekoladową posypką. Chłodzimy w lodówce
Ewusiowe Smakiserem. Przekąska idealna na imprezy, sylwestra.. na co dzień. Takie paszteciki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilka minut. W wersji na słodko gorąco polecam również czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego
AniaGotuje.plzamiar go przyrządzić, to robię dla każdego po jednej sztuce - w innym przypadku nie ma czym się dzielić. ciasto francuskie 1 tabliczka czekolady (ulubionej) Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Opcjonalnie: płatki czekoladowe i migdałowe do posypania Całą tabliczkę czekolady ułożyć (pionowo) na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego. Ciasto uciąć w taki sposób, aby przy krótszych bokach czekolady pozostało
Di gotujeułatwić Wam zadanie i wrzucić w jeden post kilka Sylwestrowych propozycji. Częstujcie się :)" Przekąski czekoladowe paluszki z suszonymi owocami słodkie grossini Włoskie paluszki chlebowe najprostszy chleb bananowy Ciasta ciasto milionera Podwójnie czekoladowa tarta Odrywana drozdzowka cynamonowa murzynek Ciasteczka karnawaowe faworki faworki na piwie pą czusie bez drożdzy kasztanki małe paczusie Sałatki sałatka grecka po mojemu s ałata z grzankami
Słodkie Przyjemności26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady cukier puder do posypania ciasta 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę, proszek(...)biszkoptowe, delikatnie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Artykuł Ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniałyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową(...)wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje. The post Ciasto cielak appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. 4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. 5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu. 6. Przekładamy ciasto (od dołu): biszkopt posmarowany dżemem(...)czarnej porzeczki połowa masy budyniowej drugi biszkopt skropiony resztą alkoholu druga połowa masy budyniowej masa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna) 7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa warstwa była twarda. Smacznego
Kuchnia domowa AniJestem pewna, że doskonale znacie te ciasteczka ;). Popularne orzeszki z ciasta półkruchego pieczone w opiekaczu lub w specjalnych foremkach (u mnie ten drugi sposób, gdyż nie posiadam opiekacza). Moje nadziałam gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ale świetnie sprawdzi się również krem orzechowy z tego przepisu . Serdecznie polecam! Do pracy rodacy ;). Składniki: (na ok. 60 sztuk po złożeniu) Ciasto półkruche(...)mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 80 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 350 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami w misce lub na stolnicy na kruszonkę, a następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić
Nastoletnie Wypiekanie