Ciasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy Składniki: BISZKOPT(...)galaretka wsiąknie nam w ciasto *** *** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę *** *** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji *** *** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą
Blog z Apetytemsię ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek, bez miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI(...)pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniMusi przebić się przez smak czekolady, ale na pewno osoba jedząca ciasto nie powinna każdego kęsa popijać wodą. Świeże owoce i śmietana idealne skomponowały się z mocnym czekoladowym smakiem. Jestem przekonana, że ciasto Wam zasmakuje :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryCiasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części rozwałkowywać na kształt koła. Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół i na pół czyli
W kuchni bez szafekPstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru(...)wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docinąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi
Monia miesza i gotujeCiasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie... Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm. Składniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady(...)dużej misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. 3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut
Apetyczna babeczkaciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru(...)boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polewę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą (1-2 mm) dziurką. Tort polać polewą, zaczynając od krawędzi, tak aby powstały „zacieki”, następnie polewą ozdobić wierz tortu. Na tort wyłożyć klika migdałów lub innych orzechów, wiórki kokosowe itp. Można też pokruszyć jeden z blatów ciasta i obsypać tort okruszkami lub zmielić klika biszkoptów
moj przepis naformy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową. Składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 6-8 łyżek dobrego gorzkiego kakao 3 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż całkowitego
Codzienna kuchnia niecodziennatakie ponure dni jak dzisiejszy, jesienne smutki i depresje. Już kawałeczek tego ciasta dostarcza dawkę energii i podwyższa poziom endorfin. Dobry nastrój powraca od razu. TARTA CZEKOLADOWA z SOLONYM POPCORNEM Składniki: ciasto : 120 g schłodzonego masła 200 g mąki 50 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli masa czekoladowa: 500 ml śmietany 30% 400 g czekolady gorzkiej(...)rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. masa czekoladowa: Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę
Bon appetit mon amieniezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła(...)misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać. Do masy dosypać mąkę wymieszaną z kakao oraz rozpuszczone, letnie masło. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowany wcześniej papier do pieczenia z serduszkami. Piec około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć z papierem na ściereczką kuchenną, ostrożnie zdjąć papier
Pieguskowa Kuchniazawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski oraz cukierki najpopularniejsze, czekoladowe, wśród nich snickers, twix, mars czy śliwka w czekoladzie i białe pyszności. Efekt końcowy bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dekorowanie ciast to nie moja specjalność, ale świetnie się przy tym bawiłam, zresztą przebywanie w kuchni to dla mnie relaks! Jest(...)piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut. Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków
Moja smaczna kuchniamasła 150g cukru pudru 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 3 żółtka 350g powideł śliwkowych Składniki na dekorację: płatki migdałowe polewa czekoladowa (100-150g) Wykonanie ciasta: Masło posiekać razem z przesianą mąką. Dodać miód, sodę, cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt kleiste można dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części(...)zimny grysik. Masa musi być puszysta i gładka. Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Warstwy ciasta (od dołu): 1. placek miodowy 2. powidła 3. masa grysikowa 4. placek miodowy 5. powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa
Mania Wypiekaniawilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli, że wcina strączki. Żeby nie było, to ciasto nie jest fit bo nie taki był zamiar, miało być na bogato, stąd dodatkowo polewa czekoladowa, bo dziś się właśnie skończył nasz miesiąc miodowy z Miśkiem, a po drugie znowu będę eurowdową, więc musiałam połechtać Jego kubki smakowe(...)bananowy. Piecz prze około 50 minut w temp. 180 C. Na jeszcze ciepły połóż drugi, górny blat ciasta. Możesz też posmarować czekoladą masę serową i na to położyć ciasto. Moja polewa czekoladowa to 70% rozpuszczona gorzka czekolada. Smacznego! ps. Jak każdy sernik trzymaj go w lodówce, a jedz gdy już będzie wystudzony, mu jedliśmy jeszcze ciepły, gdy masa nie była
greenscarfczekoladowy. Nie czuję się mocna w tortach i ich przygotowania „nie leżą” mi tak, jak inne wypieki. Do jego przygotowania wykorzystałam pozostałe mi w lodówce białka, więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe(...)Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy( ja oba blaty nasączyłam mocną herbatą), na niego wykładamy gęsto masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy i ponownie wykładamy krem czekoladowy. Na sam koniec bardzo delikatnie na warstwę kremu przekładamy bezę. Tort schładzamy w lodówce. I jemy! Artykuł Tort orzechowo-czekoladowy
Raj dla Podniebieniajasny, jak mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już(...)tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie? CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta
KUCHARNIA