mąki 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min. Krem: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
Niespełnione zdolności kulinarneziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję(...)połączenia się składników. Od teraz mikser nie będzie potrzebny. Do masy czekoladowej w trzech partiach wkładałam pianę z białek mieszając łyżką w taki sposób, aby piana nie siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście
Blondynka GotujeDziś ciasto „minimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych(...)olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem czekoladowym i wstaw na godzinkę do lodówki aby masa stężała. Gotowe możesz delikatnie przypruszyć cukrem pudrem oraz z gałką domowych wegańskich lodów oraz ze świeżymi listkami męty. Smacznego
greenscarfłyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Ciasto Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut aby się rozpuściły, następnie wymieszać ze śmietaną(...)luzu i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić na ok 20 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 30 minut. Po upieczeniu rolady lekko przestudzić i odwinąć z papieru. Gdy całkowicie wystygną dowolnie u dekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam dużą ilością skórki pomarańczowej. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki
Monia miesza i gotujebrownies. Czekoladowe babeczki, ozdobione kremem na bazie mascarpone i truskawkami. Naprawdę były pyszne i mocno czekoladowe ♥ Idealne na przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku . Składniki na 12 babeczek standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą, a na sam koniec wlać masę czekoladową. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 15-18 minut w 165°C.W międzyczasie przygotować krem. Mascarpone, jogurt i cukier puder wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowany krem
Ugotowaćokoło 200 g, obrane migdały do dekoracji. Mazurek czekoladowy – jak to zrobić? Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy(...)części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli jest zbyt gęsty można nieco go podgrzać). Do dekoracji użyłam papierowego szablonu
Ciastkozercysera ricotta • 8 łyżek płatków z kaszy jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do lekko przestudzonej(...)bananem i resztą składników. • Masę serową wylać na ciasto jaglane. • Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180. st.C, następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze 1 godzinę. • 10 minut przed końcem pieczenia posypać sernik czekoladowymi cukierkami. Zamiast oleju kokosowego można użyć masło
To co kochamMięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione. Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną
Wanilia i KardamonLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru
Walijskie PichcenieCiasto piernikowe w łaty Dziś polecam Wam pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto piernikowe w łaty. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce(...)piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewamy polewą, czekoladą lub lukrem. U mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada, a na wierzchu czekoladowe chrupiące kuleczki. Smacznego
Słodkie okruszkiLubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki gorącej kawy, szklanka cukru(...)następnie dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe: 200g śmietanki 30%, 200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić
Z miłości do słodkościCiasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych migdałów 180 g masła 1,5 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy
Made By Mom And Sonkartę z napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu(...)już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju. Podobnie niektóre nieużywane już maszyny
Ciastkozercywody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę(...)esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową. Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała
JejKuchniaSkładniki: 9 jaj 9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki ziemniaczanej 18 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło margaryna 200g masła czekoladowego odrobina soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits) masa cukrowa barwniki dodatki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić(...)wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy
Wielki apetyt