ciasta bezowe - 659 przepisów (strona:11/44)

Sernik z rosą 125

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)połączenia składników. Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić

Domowa cukiernia Ewy
Rolada bezowa z malinami 210

ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone maliny, moja rolada jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna(...)odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pychotka 489

migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 137

migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać

The Sweet Damsel
Mazurek orzechowy z koglem 156

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka

Ugotować
torty 225

czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym

królestwo garów
1453.Babeczki słodko -kwaśne 181

sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce.Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka

Moje domowe kucharzenie
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 141

BEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady(...)razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 155

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek

Walijskie Pichcenie
CHMURKA malinowa 333

około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej

Luźna Kuchnia
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 358

Pyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm(...)wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C.Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas zdąży wszystko ładnie ściągnąć

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik z bezą 160

Jabłonki z babcinego ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie

Simply Food
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 231

wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz

Be Fit Be Strong
Ciasto z porzeczkami i lekką pianka. 154

cukier i ubijamy dalej, a na końcu wsypujemy mąke i łyzke wiórek  - dokładnie mieszamy. Porzeczki odrywamy od szypułek, płuczemy i odcedzamy na sitku. Dodajemy do masy bezowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy je powstałą bezą. Na wierzchu posypujemy pozostałymi wiórkami. Wkłądamy do piekarnika na kolejne 20 min. i pieczemy w temp, 160C. Po upieczeniu możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z kokosem + film 144

Smakowite ciasto z kokosem, banalnie  proste w wykonaniu , nie zawierające zbyt dużej ilości cukru, z pyszną bezową pianką to jedno z ciast , za którym przepadają moje dzieci. Doskonały smakołyk na podwieczorek idealny do kawy. składniki na okrągłą formę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania