Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie
Blondynka GotujeWyborne przekładane ciasto, poncz przygotowany z kawy i amaretto...niebo w gębie... :) Składniki na ciasto jasne - bezowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę
Apetyczna babeczkaktórej będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki: 3 białka 11 łyżek cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo(...)masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne co? Smacznego
JedzeniomaniaZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze(...)solą na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, połączyć.Na papierze do pieczenia wyrysować 4 koła o średnicy 22 cm, ułożyć na blachach. Masę bezową podzielić na 4 równe części, wyłożyć równomiernie na odrysowane koła łyżką lub za pomocą woreczka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.Piec w 120 st. C. przez 2 godziny.Ostudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajwspanialszy dziś. I dla dużych i dla małych Ten ptyś będzie doskonały. Kto się dziś na ptysia skusi Gościem będzie u Danusi. Zapraszam na ptysie z różaną masą bezową. Składniki na ciasto: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej(...)cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć
Kraina Miodem PłynącaTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat IlonyNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat IlonyUpiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek(...)pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie
O kuchni z uczuciemnożem zbieramy ziarenka). Piekarnik nastawiamy na 190*C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Gotową pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto w bezową kratkę. Oczywiście bezę można rozłożyć łyżką, ale wtedy nie będzie takich fajnych dziurek na kruszonkę- bo po nałożeniu bezy w kratkę, miejsca gdzie jej nie ma posypujemy kruszonką pozostałą
les mirabellesbezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140 o C. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około
Czerwień i błękitbezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140 o C. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około
Czerwień i błękitzawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato(...)znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać
Sajkofanka smakuOstatni dzień konkursu na blogu Moje wypieki, więc rzutem na taśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrze