mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. • Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut. Masa budyniowa • Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić
To co kochamczekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ziarenkami wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się. Na zastygniętą galaretkę równomiernie wykładamy krem i przykrywamy go zimną bezą. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz., a najlepiej przez noc wtedy beza bez problemu się kroi. (inspiracja z przepisu p. Doroty z Moje Wypieki
Domowy Smak JedzeniaPomysł na pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością was oczaruje. Składniki paczka wafli opakowanie herbatników 2 łyżki kakao 200 g masła 1 szkl
Wasze PrzepisyPrzepyszna tarta z truskawkami bez pieczenia. Efektowna i prosta w wykonaniu! Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g herbatników maślanych 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao
Wasze PrzepisySernik na Walentynki bez pieczenia to pyszny deser , który będzie idealny na każdą okazję i może królować nie tylko w Dzień
Di gotujeEkspresowe pierniczki bez pieczenia? To możliwe i w dodatku pyszne rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż nie tylko dla nich :) My bardzo lubimy przygotowywać szybkie pralinki
Mienta blogpyszne,puszyste ciacho bez pieczenia-spokojnie zrobicie je w 20 min-do tego zrobione z bitej śmietany,masy krówkowej i biszkoptów-mniam,robiłam je
Swojskie jedzonkoTaki tort to sposób na szybkie ciacho bez pieczenia. Gdy upal na dworze a chcesz coś zjeść słodkiego to ten przepis jest dla Ciebie
Ewa w kuchniDziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę
Ewa w kuchniOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym
Ciasteczkowy PotwórBrak chęci na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w
Moje domowe kucharzenietortowej i 110 g pszennej typ 500) 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g masła 300 g jogurtu greckiego Wykonanie Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wkrawamy nożem małe kawałki masła(...)mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 – 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru. Smacznego
Tajemnice Smakumascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób przygotowania: Schłodzone składniki ciasta szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez(...)góry dnem, smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki. Pieczemy w 140 st.C przez ok 1 h. Beza powinna być chrupka. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bezę przygotowujemy dzień wcześniej, to należy ją na noc przykryć ręcznikiem kuchennym. Gotową bezą przykrywamy wierzch ciasta. przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patirózgi kuchennej . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysł