pyszne,puszyste ciacho bez pieczenia-spokojnie zrobicie je w 20 min-do tego zrobione z bitej śmietany,masy krówkowej i biszkoptów-mniam,robiłam je
Swojskie jedzonkoTaki tort to sposób na szybkie ciacho bez pieczenia. Gdy upal na dworze a chcesz coś zjeść słodkiego to ten przepis jest dla Ciebie
Ewa w kuchniDziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę
Ewa w kuchniOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym
Ciasteczkowy PotwórBrak chęci na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w
Moje domowe kucharzenietortowej i 110 g pszennej typ 500) 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g masła 300 g jogurtu greckiego Wykonanie Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wkrawamy nożem małe kawałki masła(...)mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 – 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru. Smacznego
Tajemnice Smakumascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób przygotowania: Schłodzone składniki ciasta szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez(...)góry dnem, smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki. Pieczemy w 140 st.C przez ok 1 h. Beza powinna być chrupka. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bezę przygotowujemy dzień wcześniej, to należy ją na noc przykryć ręcznikiem kuchennym. Gotową bezą przykrywamy wierzch ciasta. przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patirózgi kuchennej . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysłrodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut. Oczywiście(...)oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne przygody Gatitycukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne
O kuchni z uczuciemBardzo proste i smaczne ciasto z truskawkami. Idealne na przyjazd niespodziewanych gości lub do popołudniowej kawy. Składniki mąka pszenna – 3 szklanki ( rozmiar szklanki 250 ml) cukier – 3/4 szklanki jajka – 3 sztuki maślanka – 1 szklanka olej – 0,5 szklanki cukier wanilinowy – 1 opakowanie proszek do pieczenia – 3 łyżeczki aromat waniliowy – kilka kropel(...)Przygotowanie Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać na jednolitą masę (ja mieszałam łyżką) po czym ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki ułożyć na wierzch ciasta, posypać wcześniej przygotowaną kruszonką, wstawić do piekarnika na 180° piec góra-dół (bez termoobiegu) 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się lepi jeśli tak to dodać jeszcze parę
Wasze Przepisydrożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Następnie
Słodkie okruszkipizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut w 195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko
Ugotowaćpierwszego podejścia smakowało mu bardzo, tak to z drugiego było fenomenalne Powiem Wam, iż ciasto to jest warte zrobienia. Przygotowanie wraz z czasem pieczenia zajmuje mniej niż godzinę a samo wykonanie ciasta jest także łatwe. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia(...)przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Brownie czekoladowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czekoladowe brownie. Brownie czekoladowe Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi
mecooks