ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:563/2544)

Ciasto leśny mech – prosty przepis 153

ozdób, ale wy śmiało możecie ciasto dodatkowo posypać np. borówkami lub pestkami z owocu granatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta ze szpinakiem, to koniecznie to nadróbcie. Naprawdę warto. Ciasto Leśny Mech (znane też jako ciasto leśne runo), to wypiek idealny na każdą okazję. Ciasto leśny mech – przepis krok po kroku Składniki: Na ciasto: 200 g mąki pszennej(...)składniki łyżką. Masę wylewamy do formy (u mnie tortownica 22 cm, używając 20 cm ciasto wyjdzie wyższe). Spód formy wykładamy powinien być wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane margaryną i obsypane mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas może być różny

Słodkie okruszki
Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami 389

łyżki płynnego miodu (można podgrzać w mikrofali i ostudzić) -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -4 żółtka (z ciasta orzechowego) -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego -3 szklanki mleka -200g masła lub margaryny DODATKOWO(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny biszkopt kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 295

mawia mój mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 40 g cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek kostka masła budyń: jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki

Ania i Marcin gotują
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 161

się niepowtarzalne i idealnie skomponowane w smaku. Będę je piekła baaardzo często! A Wy spróbujecie? (około 18 sztuk)  100g masła/margaryny (polecam masło) 70g cukru brazowego (użyłam gruboziarnistego) 1 jajko 3 łyżki syropu klonowego 160g mąki pszennej 2 łyżki kakao (płaskie) 1 łyżka kawy (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo(...)proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone

Di gotuje
Bakaliowiec 161

koło :) Dlatego jak tylko zrobi się cieplej będę mogła ruszyć z remontem i koncepcji już nie zmieniać ;) Przynajmniej jedno pozostaje bez zmian! Moje zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się

Słodkie Przyjemności
Sernik krówkowy 212

okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa(...)cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.   Masa krówkowa: 200 g cukierków krówek

maniapieczenia
Malinowa chmurka 128

śmietanka 36 % 500 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki,  Beza: Białka 4 szt, cukier 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżeczki, Płatki migdałowe 2 garście, Sposób przygotowania: Dzień wcześniej przygotować bezę. Blaszkę odwrócić do góry dnem, posmarować masłem lub margaryną i przykleić papier do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczyty soli. Następnie stopniowo(...)Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Rozwałkować na papierze do pieczenia, najlepiej przykryć wierzch drugim papierem i wałkować. Wtedy ciasto nie przyklei się nam do wałka. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 60 min. Następnie nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez 15 min. Aż ciasto będzie rumiane. Odstawić

kulinarne odsłony pati
Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 183

żadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment –ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia, żeby podrosło z godzinę, w czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik. Otóż ciasto jest bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli masz jakieś doświadczenie z ciastem, to po wyłożeniu ciasta na podsypany mąką papier, przełóż ciasto kilka razy, zawijając boki do środka. Posyp(...)Połóż na kuchennym blacie arkusz papieru do pieczenia, oprósz środek mąką. Przełóż podrośnięte ciasto z misy na oproszone mąką miejsce. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki cukierniczej – ma elastyczną, zrobioną z silikonu końcówkę, dzięki której można wyciągnąć z misy całe ciasto. Krok 3 Posyp delikatnie ciasto w wierzchu mąką. Ciasto będzie bardzo wilgotne i klejące. Spróbuj przy pomocy

Niedzielny kucharz
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 226

miesięcy, można zaliczyć do bardzo udanych. :) Na ten piękny czas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku(...)Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni

Moja Mama Gotuje
Porzeczkowa chmurka 143

płaskie łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masło siekamy z mąką i proszkiem na stolnicy. Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu wyciągamy ciasto, wałkujemy na wielkość blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galaretka porzeczkowa(...)płatkami migdała. Pieczemy bezę 60 min. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i suszymy bezę do rana (lub do całkowitego wystudzenia piekarnika) Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru Do miski dodajemy śmietanę mascarpone i słodzidło. Ubijamy,  Przekładamy masę śmietanową na galaretkę, a następnie układamy delikatnie bezę. Sprawdź też przepis na: Ciasto kefirowe z porzeczkami

Czarnawisienka
Sernik z galaretką 156

Dziś mam dla was przepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc(...)Tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z malinami 212

swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem(...)bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta *pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy wszystko do połączenia. Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia

Słodkie okruszki
Piernik staropolski 221

trzy rodzaje mąki oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąkami. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślano -miodową i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy. --> Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem prostokątnej keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut

Marta Gotuje
mini babeczki gruszkowe...foremki silikonowe dobrej jakości... 222

wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki ozdobić szprycką

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 173

ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć (  Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty)  piec ok 15 - 18 minut.  Jeżeli ciasto  nie podpiekło się wystarczająco,  podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest(...)rzadka. Ciasto wyjąć a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 st C Przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać jogurt, mąkę wanilię, dobrze wymieszać ( robiłam w robocie) Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Wylać na upieczony spód, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut - do "suchego patyczka

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania