białości. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa stanie się bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną pozostawić bez dodatków, drugą wymieszać z kawą, trzecią z kakao. Blaszkę o wymiarach 32 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić
Praktyczna plmiksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką. ***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia :) Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką(...)mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych. W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto studzimy i gotowe. Jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około(...)pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta na którym rozłożyłam jabłka posypałam bułką tartą. Do ciasta użyłam jednego
Proste Potrawysól. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy(...)kremówkę i kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy czekoladę, masło, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzone ciasto polewamy gęstniejącą polewą czekoladową, równo ją rozprowadzamy i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Odstawiamy do stężenia polewy i kroimy w kwadraty
Dzieje kuchennej Wiewiórybez formowania boków. Jeśli zdecydujecie się upiec jak ja w okrągłej blaszce to ciasta na boki ułóżcie cienką warstwę. Moja wyszła za gruba Ciasto jest pyszne, warte zrobienia, ale po małej modyfikacji. Piszę szczerze jak jest, nie robię tego ciasta drugi raz, ponieważ i tak muszę piec ciągle to nowe ciasta, a to ciasto jest naprawdę dobre. Przygotowanie ciasta(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Druga warstwa – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier. Rozłożyć masę z białek na ciasto, obsypać migdałami Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 170 C piec 30 minut. Jak białka będą jeszcze białe i miękkie to zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 10-15 minut. Powinna powstać beza u góry. Wyjąć ciasto
Kuchnia Pokoleńtłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki
Jak gotować i nie zwariowaćDziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego(...)migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty
gutfutbeza. Nie udała mi się, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał, że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była Kuchnia w zieleni Skladniki : Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl(...)przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać. Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy
Garnkowe fanaberietyle się działo... Dziś chcę Was zaprosić do zrobienie pysznego ciasta. Miałam okazję zjeść do ciasto z ręki p. Karoliny i mnie po prostu zauroczyło. Przepyszne ciemne ciasto i bardzo orzeźwiająca panna cotta i owoce w galaretce. SKŁADNIKI: ciasto: 130g mąki pszennej 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 125ml zaparzonej kawy 60ml oleju rzepakowego(...)temperaturze pokojowej, do miseczki wlać maślankę, kawę ,olej,jajko,wanilię i cukier, wymieszać rózgą, dodać mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę i sól-wymieszać rózgą, blaszkę 24x38cm natłuścić wyłożyć papierem, wlać ciasto(będzie rzadkie), piec w temperaturze 160 stopni(bez termoobiegu) 20-25min -do suchego patyczka, Panna cotta 150ml mleka 425ml śmietany kremówki 36% 425ml gęstego jogurtu
Kuchnia Beatyciasto sernikowe z 3 składników. W porównaniu do oryginału zwiększyłam ilość czekolady i serka do150 g, ilość jajek pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. Przepis na Japanese Cotton Cheesecake , czyli pyszne ciasto z trzech składników. 3 jajka, 150 g kremowego twarożku, 150 g białej czekolady. Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam(...)wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. Wyjmujemy. Możemy posypać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwanilią (lub cukier waniliowy) - 200g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki* ksylitolu (lub cukru) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Uformować kule, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce lub lodówce(...)dodajemy partiami jogurt i/lub śmietanę. Delikatnie mieszamy, by piana nam nie opadła. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy startą jedną część ciasta. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę jogurtową (śmietanową). Na wierzchu masy wykładamy kawałki moreli (bez pestek). Na górę ścieramy pozostałą część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut
Smaczne ZdroweBardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński , upieczony bez spodu z ciasta, ze słodkimi rodzynkami i skórką pomarańczową, posypany cukrem pudrem. Naprawdę nic więcej nie trzeba, aby delektować się tym tradycyjnym polskim sernikiem, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na święta. Udostępnij Składniki(...)dalszym ciągu miksując, wsypywać po łyżce mąki, następnie wlać i wmieszać roztopione masło. Do masy serowej dołożyć bakalie, wymieszać i całość przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut . Po upieczeniu sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wiedeński posypać cukrem
niecodziennikparyCzekoladowe ciasto z borówkami bez jajek to super szybki i prosty przepis na deser. Przygotowanie ciasta nie wymaga miksera, wszystko wymieszasz rózgą kuchenną. To pyszne ciasto z borówkami, które zastąpisz innymi owocami, nawet mrożonymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z borówkami bez jajek. SKŁADNIKI: 300 g borówek 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego(...)pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Z termoobiegiem ustaw moc 170 st. C. Do przygotowanej tortownicy wylewam ciasto, układam umyte i osuszone ręcznikiem papierowym borówki. Tortownicę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę około 40-45 minut lub do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto
Zasmakuj KuchniProste Bezy Choinki – Zapraszam na urocze bezy choinki. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają wspaniale. Można z nich przygotować deser lub ozdobić nimi tort, ciasto, sernik. Ja ozdobiłam nimi Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami . Bezy przed pieczeniem można posypać kolorową posypką cukrową lub kolorowym cukrem do ozdabiania wypieków lub cynamonem. Z przepisu uzyskamy(...)samego rękawa cukierniczego, bez żadnej tylki. Czyli bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i nacinamy końcówkę woreczka pod skosem, patrz FILM . 3. Przed wyciskaniem choinek papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy, aby się nie ruszał. Wyciśnięte bezy można posypać kolorową posypką cukrową, cukrem do dekoracji wypieków lub cynamonem. 4. Bezy suszyć w 110C lub 120C
Mała Cukierenka