ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:482/2544)

Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 240

Gruszki to chyba moje ulubione owoce. Najczęściej zjadam je tak po prostu, na surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik  lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik   Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik  Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto porzeczkowiec 130

Ciasto porzeczkowiec to pyszne i efektowne ciasto przekładane. Porzeczkowiec to wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietanowym, wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz starta gorzka czekolada. Dodatkowo mamy tutaj dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku, dzięki temu ciasto nie jest mdłe i przesadnie słodkie. Powiem więcej ciasto jest idealne, słodko – kwaśne. Ciasto porzeczkowiec  to wypiek obok, którego(...)można przejść obojętnie! Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.  Ciasto porzeczkowiec  to zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Polecam na specjalne okazje oraz do niedzielnej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Porzeczkowiec: ciasto kakaowe 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody 3 łyżki ciemnego kakao 5 jajek rozmiar

Gotuj z Prezesem
Ciasto jogurtowe z truskawkami 585

zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 40-45 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu

Swojskie jedzonko
Ciasto jogurtowe z truskawkami 16945

zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu

Kulinarne Przeboje
Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 92

zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków. Pieczono je już początkiem tygodnia, ponieważ mogły leżeć kilka dni, a ich smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość

Trzeci talerz
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 187

rzeczy i do tego wcale niy 7 je droge. Kebyście 8 czytali te recepty 9 we ksiōnżkach, kaj 10 kołżōm 11 zrobiōne ciasto trzimać bez 12 godzina we lodōwce, potyn- nim wrazicie 13 je do pieca- na wiyrch wysuć 14 specjalne fasolki… – to sie idzie przestraszyć. Joł 15 tam sie niy byda 16 z tym tak smolōł(...)wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 33 ze formy, mogecie 34 urwać i wkleić kaj 35 na środku- co sie moł 36 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 37 boczek dejcie 38 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze

Chop w kuchni
Ciasto Malinowa Rozkosz 165

dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g malin(...)łyżek gorącej wody cukier puder do smaku około 2-4 łyżki SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę, wykładamy tortownice ciastem i pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut. 2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają

Dziś Ja gotuje
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 154

oprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze

Zasmakuj Kuchni
Bananowo-kajmakowe kruche babeczki 245

masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie tłuszczem. Każdą wylepiamy ciastem. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki, wraz z resztą ciasta która została w misce (będzie nam potrzebna później). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na środkowy poziom wkładamy foremki(...)wylepione ciastem. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Do każdej nakładamy masę kajmakową (rozsmarowujemy łyżeczką) i układamy po 4 plasterki banana. Na wierzch układamy „łatki z ciasta”. Bananowo kajmakowe babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy całość do ładnego zarumienienia wierzchu. Po przestudzeniu wyciągamy nasze kruche babeczki z foremek i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik bez sera 136

Właściwie nazwy sernik powinnam użyć w cudzysłowie ponieważ prezentowane powyżej ciasto nie zawiera ani grama sera! Głównym składnikiem jest tutaj kwaśna, gęsta śmietana i to ona

Słodki Blog
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 224

przygotować podwójną porcję ciasta, ciasto lepiej przygotowywać partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka(...)ciasta wycinamy kółka. Kółko bierzemy do ręki, lekko rozciągamy i w środek nakładamy farsz (u mnie łyżeczka, ilość zależy od wielkości kółek). Brzegi smarujemy delikatnie wodą (za pomocą palca) i sklejamy pierożki. Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (dużej z piekarnika). Pierożki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, można piec z termoobiegiem

Słodkie okruszki
Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! 126

szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone masło. Zagniatamy kruche ciasto, po czym na koniec dodajemy żółtka. Połową wylepiamy dno, nakłuwamy, drugą część mrozimy. RÓŻNICA: Wypestkowane śliwki układamy obok siebie na cieście przekrojoną częścią do góry. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Pod koniec(...)cukier – łyżka po łyżce. Do całkowicie zmiksowanego ( musi być niewyczuwalny pomiędzy palcami ) dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wykładamy na śliwki po całości. Posypujemy zmrożonym, tartym ciastem. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu. Smacznego! The post Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 123

ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy jajko, a po chwili także żółtko. Mieszamy do połączenia i zaczynamy dodawać po kawałku miękkiego masła. Kolejną porcję, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniego kawałka, miksujemy jeszcze 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży - będzie elastyczne i gładkie. Wierzch ciasta oprószamy mąką i zagarniając ciasto(...)spód formujemy kulę. Lekko natłuszczamy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów (powinno mocno urosnąć). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i formujemy wałek. Dzielimy go na 9 równych części, i z każdej, w oprószonych mąką dłoniach

cool and minty
PANI WALEWSKA 700

dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć

RAROSSA
Pieczony omlet kakaowy z bananem 187

smakują prawie jak ciasto. Dziś więc przepis na przepyszny mocno kakaowy omlet z bananami. Idealny na śniadanie, zwłaszcza to weekendowe ;)  Ja swojego omleta piekę w małym ceramicznym naczyniu delikatnie posmarowanym olejem kokosowym. Omleta można upiec również w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia albo użyć patelni, którą można wsadzić do piekarnika.  Taki pieczony omlet wychodzi bardzo puszysty(...)Dodać żółtka, delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać 2 łyżki mąki oraz kakao i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Na wierzch położyć plasterki banana. Piec przez około 10 minut. Podawać z masłem orzechowym, syropem klonowym lub bez dodatków

Healthy food explorer