przegrzać ciasta i nie zabić drożdży. Miski metalowe bardzo szybko się nagrzewają. Po godzinie ciasto powinno znacznie wyrosnąć, stać się puszyste i porowate. Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy. Ciasto formujemy na stolnicy. Wyjątek stanowią bułeczki drożdżowe i inne ciasta o specyficznym kształcie. Bardziej rzadkie ciasto, pieczone w formach, jak babki, placki, nakładamy do połowy wysokości formy. Uformowane ciasto zostawiamy w cieple(...)składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodajemy miękki tłuszcz. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy objętość zwiększy się prawie trzykrotnie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Parzenie ciasta drożdżowego. Wypieki sporządzone z ciasta drożdżowego parzonego mają delikatny smak i dłużej utrzymują świeżość. Ciasto przygotowuje się
SmartBake.plpachnące wanilią z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców posypane cukrem pudrem – pyszna, łatwa propozycja na kolejny smaczny dzień! Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, może być przygotowane na mleku lub maślance, szybkie (nie licząc czasu pieczenia), wygodne, każdy sobie z nim poradzi! Gdy zostaje… – kroję na kawałki, pakuję w pojemnik i mrożę – wyjmuję(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy
Zasmakuj KuchniDługo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła(...)się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę
CookYourselfprocesu jest obieranie i krojenie jabłek, a potem czekanie na puszczenie soku. Cała reszta to tak zwane małe miki - wymieszanie pozostałych składników, przygotowanie blaszki i pieczenie. Ciasto w sam raz dla mnie, bez dwóch zdań... Przepis z bloga Bazylii . Składniki: (na blaszkę 20/30cm) 5-6 jabłek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj hojnie masłem i posyp bułka tarta. Jabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój
Lejdi of the housekilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella . Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów
Ala piecze i gotujejabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie(...)dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie
zdrowo i aktywniejabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie(...)dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto. Chłodzimy w lodówce około 30-45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 2 części (3/5 i 2/5). Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, aż się lekko zarumieni. NADZIENIE(...)plasterki (jak ogórki na mizerię ;). Na podpieczonym spodzie rozkładamy plasterki jabłek, na nim (najlepiej lekko ciepły) budyń, a na nim resztę ciasta (możemy zetrzeć na tarce, lub skubać po kawałku i ułożyć na cieście). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem, gotowe
Rozpustne gotowaniejeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem. Biszkopt kakaowy z masą kokosową Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa 200ml(...)masę jajeczną do połączenia się składników - mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia) - ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka - biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku
Smakołyki Berenikijeśli już ma się gotowe prażone jabłka, to wystarczy jeśli ktoś lubi dodać cynamon. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy 16 g * masło / margaryna * 4 jaja Mąkę , proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy zagniatam z masłem, trzema żółtkami i jednym całym jajkiem i chłodzę ...w zamrażalce(...)akurat. Na jabłka wykładam ubitą bezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać, nic ująć - ciasto na każdą okazję. Z tego ciasta wychodzą też super kruche ciasteczka. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąWielkanocy nie wyobrażam sobie bez sernika. Najsmaczniejszy jest tradycyjny, pieczony w piekarniku. Mam dla Was sprawdzony przepis na pyszny sernik z olejem rzepakowym. Niebo w
dolcevitainmykitchenpieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać(...)przestygnięcia. Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec
Kolorowa kuchnia ElkiWiele razy patrzyłam na ten autorski przepis Pani J. Bobbe, który krąży po blogach. Jakoś tak nie mogłam się do niego przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;) Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już za pierwszym(...)opadnie. Sukces polega na prawidłowym ubiciu białek, a po upieczeniu, opuszczeniu z wysokości formy z biszkoptem na podłogę. Istnieje teoria, że pęcherzyki powietrza, które nagromadzone są w cieście podczas studzenia powoli przechodzą do góry i zbijają się w większe. Czynność rzucania ciastem sprawia, że cały proces uwalniania się pęcherzyków jest znacznie przyśpieszony i dlatego ciasto nie opadnie. Często zastanawiałam
Rusty Forkdawna kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe(...)śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkijakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę
Grunt to przepis!