Moi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką
My Culinary ArtOstatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasteczka z kawałkami czekolady, migdałami i płatkami owsianymi na osłodę poniedziałkowego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank
La grande e la piccola cuocaogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu. Drugie śniadanie: Kanapki z pastą(...)olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie blat lub stolnicę posyp mąką, oprósz mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułuj kulę. Odkładaj na stolnicę. Postępuj tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj
365 dni dookoła kuchniwolne obie ręce. Worek napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości , odwijamy mankiet zabezpieczamy koniec rękawa robiąc supeł, związując go gumką lub klipsem. Do dekoracji można używać również samego worka, bez końcówki i łącznika. Wystarczy obciąć minimalnie jego końcówkę, tworząc tym samym otwór o pożądanej wielkości. BUTELKI PLASTIKOWE Butelki przydadzą się do dekorowania większych ciastek – mają już określoną średnicę otworu(...)pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez
Karo in the KitchenTo ciasto jest na tyle uniwersalne że można dać każde owoce czy biały ser ,mak .To jest dopiero mój drugi wypiek z tego przepisu i zawsze
Moje Wyrobykapuśniaczki w szybszej wersji? Aby zrobić kapuśniaczki zdecydowanie szybciej, wystarczy, że zamiast wyrabiać własne ciasto, użyjesz gotowego ciasta francuskiego. Staraj się wybrać te najlepszej jakości, czyli takie, w którym znajdziesz przede wszystkim masło a nie utwardzany olej palmowy. Pamiętaj również, aby farsz nakładany na ciasto był w temperaturze pokojowej. Z czym podać kapuśniaczki? Kapuśniaczki są idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego(...)posklejały się ze sobą. Gdy ciasto będzie wstępnie zmrożone (zorientujesz się po dotyku), możesz przerzucić je do wspólnego worka lub opakowania. W ten sposób kapuśniaczki wytrzymają zdecydowanie dłużej niż w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Zamrożone kapuśniaczki bez problemu odgrzejesz w piekarniku lub mikrofalówce. Kapuśniaczki Przepis na kapuśniaczki Składniki na kapuśniaczki Ciasto: 30 g drożdży (świeżych) 250 g masła
okolicepalnika.plOstatnimi czasy bułeczki w kształcie dyni to jesienny hit. Nic dziwnego! Pulchne, urocze, proste w przygotowaniu i pysznie dyniowe idealnie wpisują się w rdzawy klimat jesieni
Kuchnia w Słońcu Skąpanaelastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki). Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki podłużny płat. Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą(...)maku. Teraz ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 30-35 minut
Miód i pieprzTwojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga? Nie mogłam odszukać przepisu na ciasto, które wcześniej już robiłam. Stwierdziłam, że przecież i tak gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka? Robiłam jedno ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie(...)nominacji? :) Zaskoczenie i dużą przyjemność :) Oto moje pytania dla nominowanych osób : Od kiedy gotujesz i czy ktoś Ci w tym pomaga? Najlepsza potrawa, jaką przygotowałaś/eś kiedykolwiek? Bez jakiego sprzętu nie możesz obejść się w kuchni? Jakie przyprawy lubisz najbardziej? Kto był recenzentem pierwszej potrawy wstawionej na Twój blog? Jaki jest Twój smak z dzieciństwa? Czy masz
Kuchcik gotujeSkłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją
Ciastkozercydobrze wymieszać. Do pigw z bakaliami dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę pigwową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy ciasto lekko ostygnie wyłożyć na kratkę. Stylowa okładka książki "Kuchennymi drzwiami" Katarzyny Majgier skusiła mnie do lektury pierwszego tomu pt. "Gra pozorów(...)tych samych ról. A co się dzieje, gdy pewnego dnia męża zabraknie? I po co jej umiejętność czytania? Jeśli zaś kobieta ma swoje zdanie, bywa w różnych miejscach bez męskiej "obstawy", wynajmuje mieszkanie, w którym przyjmuje różnych ludzi, musi się liczyć z tym, że znajdzie się na językach sąsiadów. Wyraziste postaci i wartka akcja sprawiły, że powieść mnie urzekła
Weekendy w domu i ogrodzieciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto(...)orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy
Food SquareDzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny czosnkowy lubimy(...)sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto
Marder&Marder Manufactureopiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był jeszcze ciepły... Niestety nie sprawdzę jak zachowuję się gdy ostygnie bo pochłonęliśmy go całego... Może(...)szklanki mąki tortowej; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 225 ml mleka; 1 jajko; 120 g stopionego masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.); Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier
Miksturownik