Szybki i prosty. Dynia rządzi, wciąż nie jestem w stanie przejść obojętnie obok, kusi uparcie. Skazana na te pokusy, prezentuję w Kronice sernik dyniowy - mój debiutancki. Bez pieczenia, bez ryzyka, że coś wyjdzie nie tak, jak powinno. Na jesienne, listopadowe chwile, takie jak ten piątkowy wieczór, po niełatwym dniu, gdy zostajemy zdani na weekendowe(...)wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię ulubionym kremem lub masłem orzechowym. Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych. Jest słodzony erytrytolem, w 100 gramach zawiera 19 gram węglowodanów. A w moim przepisie słonawo - słodki smak dobrze
Kronika Piekarnikakątem składników, okazało się, że ma ono wysoki potencjał, aby zostać keto ciastem . I tak też się stało. Jajka , masło i mleko to bowiem podstawa keto diety . Oczywiście mam na myśli mleko kokosowe . Kokos w roli pierwszo- i drugoplanowej Właściwie całe ciasto jest kokosowe w moim wykonaniu. W roli mąki – mąka kokosowa , w roli mleka – mleko kokosowe(...)cake Ciekawostka kulinarna, w ramach której z jednej masy powstaje trzywarstwowe ciasto. U mnie w wersji niskowęglowodanowej, czyli keto magic cake. Polecam wypróbować, bo mimo, że powstały tylko dwie warstwy, to ciasto i tak jest pyszne. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , crème brûlée , jajka , owoce , sernik Porcje 12 porcji Czas przygotowania
Modern Cave Girlciasta? Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Wyszło super Pulchny, aromatyczny, właśnie taki jaki powinien być. Biszkopt miętowy połączyłam z biszkoptem czekoladowym. Przepis znajdziesz tutaj . Do tego śmietanowa masa truskawkowa (z truskawek liofilizowanych, ponieważ akurat takie miałam pod ręką) i masa na bazie śmietanki z delikatną nutką cytryny. Tort otynkowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej . Ozdoby wykonane z bezy szwajcarskiej . Pycha(...)dlatego już nie mogę doczekać się mięty z ogródka. Do biszkoptu dodałam odrobinę aromatu miętowego (można zastąpić go np: miętowymi kroplami na żołądek lub likierem miętowym). Myślę, że i bez tego zapach mięty będzie wyczuwalny. Piszcie w komentarzach , jak podoba wam się przepis. Możecie go ocenić, zaznaczając gwiazdki pod obrazkiem przepisu. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów
SmartBake.plpodzielić ciasto i masę na dwie równe części. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę i lekko odgazować zagniatając kilka razy. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt - krótszy bok powinien być odrobinę szerszy niż forma, w której będzie pieczone ciasto. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć i rozsmarować masę makową, ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, rulon przeciąć wzdłuż prawie do samego(...)końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos. Brzegi splecionego ciasta podwinąć pod spód, ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 minut. Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 40 minut (mniejsze) lub 50-55 minut jedną
Kocham..lubię..gotuję..rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno(...)dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować
Kocham..lubię..gotuję..Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego
RelaxtimeTym razem podczas odwiedzin w osiedlowym dyskoncie ( stała bywalczyni to ja! :D ) zahaczyłam o półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć
Kuchnia w Słońcu Skąpananikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)nawet robić kanapek. Pomysł podpatrzyłam u Angie , ale zmieniłam dodatki i przygotowałam swoją wersję. Wyszedł żółciutki i mięciutki, a ciągnące się kawałki mozzarelli sprawiły, że zakochałam się w nim bez pamięci. Do tego botwinka, którą udało mi się kupić jeden jedyny raz. A w dodatku chlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka. A jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto(...)bułki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Być może twój piekarnik wymaga niższej temperatury lub dłuższego pieczenia
codojedzeniaSuflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet
W kuchni u Monikimogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki(...)jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieNikt zapewne nie wyobraza sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.W kazdym regionie sa one inne.W koncu ile ziarenek w utartej masie z jego udzialem,tyle szczescia i obfitosci przyniesie nadchodzacy rok i zdrowia! ILE ZDROWIA W MAKU ? Nie kazdy bowiem wie,ze oprocz uwielbianych walorow smakowych ziarenka maku sa rowniez skarbnica zdrowia i witamin-glownie(...)stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i odstawic na nastepne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy PandasCiasto orzechowe z serem skyr to pomysł przy którym do samego końca miałam wątpliwości czy się uda. Udało się i było całkowicie warto. Wyszło bardzo przyjemne
RelaxtimeSKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej 40 g orzechów włoskich łuskanych 150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli
La grande e la piccola cuoca