proszku do pieczenia -4 łyżeczki cukru -1 op. cukru waniliowego -3 jajka -szczypta soli -ulubione dodatki do gofrów: bita śmietana, świeże owoce, krem czekoladowy, konfitura, itp. Ciasto na gofry – przepis Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z cukrem w osobnej misce. Do żółtek dodaję mleko, mąkę, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej(...)nagrzewam, a w międzyczasie przygotowuję sobie dodatki do gofrów. Ubijam śmietanę, najlepiej 36% lub 30%. Kroję owoce. Płytki gofrownicy smaruję olejem. Ciasto wylewam na płytki. Dobrze jest to robić chochlą lub miarką w celu dokładnego odmierzenia ilości. Gofry piekę do zrumienienia. Nie podam Wam tu czasu, musicie tu wyczuć własną gofrownicę, ponieważ szybkość zarumienienia gofrów będzie zależała przede wszystkim
ArbuziakiLato to porzeczki. Nie są to moje ulubione owoce, wiążą się z nimi niekoniecznie przyjemne wspomnienia. Jakie? Już opowiadam. Odkąd przeprowadziłam się z rodzicami do swojego
365 dni dookoła kuchnisobie życzysz?” – zerknął z ukosa na niby tę samą twarz, co przed laty, jednak naznaczoną innymi, nieznanymi mu wspomnieniami. Myślał, że szuka chusteczki, ale ona w ciemnościach bez trudu znalazła w małej, przewieszonej przez ramię torebce niewielkie zawiniątko. Podała mu, pociągając nosem. „Proszę, to dla Ciebie…” Na jego twarzy pojawiło się zawstydzenie. „Jesteś(...)cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy
Raj dla Podniebieniaustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną – planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser – bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto – 3 lata gwarancji – świetna cena Minusy: Brak Sprzęt z Lidla jest bardzo dobry. Śmiało mogę Wam polecić markę SilverCrest. Używam jej od lat. Według mnie(...)momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę. Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny do wyrastania. Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt. Grubość ciasta – około 1 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłóż serek
Moja pasja smakugarść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru(...)ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość
Moja Delicjaschłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu) - ciasto wałkujemy, wycinamy równe paski i układamy pierwszą ich warstwę na cieście w równych odstępach. Odginamy co drugi z pasków i kładziemy dodatkowy, ale w przeciwnym kierunku do tych elementów z ciasta, które już się na nim (cieście) znajdują(...)tarty. Możemy zakryć nieeleganckie łączenia - ja zrobiłam to warkoczem. Po części zdobniczej stawiamy formę z ciastem na folii aluminiowej. Bierzemy karmel i zalewamy nim całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35-45 minut. Voila! Życzę Wam smacznego, ale wierzcie mi - to nietrudne przy takim
Życie zamknięte w smakurównież znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka(...)olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Słodka Stronacm.Foremka byla po brzegi wypelniona ciastem. A na czym polega innowacja zapowiedziana w tytule? Smietane kremowke zastapilo mleko kokosowe.Takze musialam zmienic przepis bo nie uzywam juz do sernikow od dosyc dawna kremowki ,a tym samym przepis sie zdeaktualizowl.Sernik ma cudownie aksamitna konsystencje ,no i co tu duzo mowic zamiana ta nie jest bez wplywu na nasze zdrowie.Tlusta smietanka(...)dodac jajka,krotko mieszajac tylko do polaczenia skladnikow. Masa wypelnic foremke i wlozyc do nagrzanego uprzednio piekarnika.Piec 15 minut w 175 stopniach, nastepnie zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut.Dzieki temu sernik nie rosnie, ale tez nie opada i nie peka.Jest idealnie rowniutenki.Po upieczeniu nie wyjmowac go gwaltownie,a pozostawic w lekko uchylonym pierkarniku na oklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miłej zabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa” . Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były(...)ciepło lub zimne . I wreszcie z błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć z kształtu naleśnika. Następna praktyczna wróżba która ,podniesie nas na duchu, jeżeli wróżba nie będzie pomyślna. A teraz, dzieci przygotują kartki z jednej strony
Kulinarny karnet Christopherapewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka(...)duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie
Delicious Titbitskilka pysznych rzeczy. Myślę, że was zaskoczę. Tym czasem zabieram się za listę zakupową, niestety zapasy z Polski bardzo nam się uszczupliły. Co trzeba więc zrobić? Przywieść wszystko bez czego Polak na obczyźnie się nie obędzie. Najbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek z mleka ale to są niewielkie ilości(...)bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 jajek 4 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto 400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart i nakłuwamy widelcem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, możemy obrać(...)osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody by się dłużej nie gotowały. Wystudzone szparagi układamy na ciasto. Mieszamy jajko razem ze śmietaną i sokiem w pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy. Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut
Przysmaki KarolkiPrzyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze. CYNAMON * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas
Magiczne Życie MartyProsty przepis na smaczny obiad – pieczone pałki z kurczaka z pieczarkami. Ten przepis jest przykładem na to, że potrzeba tak niewiele do przygotowania
Alle Dobre!Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy
Via GustoCo to jest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i
Z Kuchni Do KuchniMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smakupieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez(...)się połączyły i pozostawiłam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na całą noc (max. 16h). Następnego dnia ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat. Podzieliłam na 2 części, każdą rozłożyłam, po czym złożyłam boki, tworząc coś na kształt sakiewki- kulki. Tak zwinięte ciasto, łączeniem ku dołowi, umieściłam na ściereczce (także omączonej), przykryłam i zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół
bastalenaZapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz(...)brioszka SYROP 100 ml wody 100 g cukru 1 – 2 kapsułki kardamonu 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy skórka z pomarańczy – 3 – 5 szerokie paski bez białego albedo 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) KREM MIGDAŁOWY – FRANGIPANE 100 g miękkiego masła 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru
Tajemnice Smakuosób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe, myślałam, że ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały. Spotkała mnie wielka niespodzianka! To ciasto jest pyszne, choć myślałam, że niestety nie będzie nadawało się do jedzenia. Po wyjęciu ciasto z piekarnika całe bulgotało, a krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam(...)całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała, a ciasto okazało się pyszne! Trudno skończyć na jednym kawałku, ciągle chcesz jeszcze i jeszcze, jest tak dobre. Zapraszam, spróbujcie sami! Print Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe kruche ciasto z pysznym kremem kokosowym. Course Desery Cuisine Polska Keyword maliny, wiórki
SprawdzonaKuchnia.plDziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama
Be Fit Be StrongInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie(...)cukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać
Ze smakiem bez glutenuzawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień świąt do świeżo zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była z moimi rodzicami . Składniki 1 paczka kremu ( krem(...)pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie
Mój Smakkształt też raczej nie podobny do Marcińskich - smakują wybornie. Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl . Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was - do 11 listopada spokojnie zdążycie. Składniki na ciasto; 5 dag - drożdży 1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru(...)ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około
Radość kipiąca uśmiechem.takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego(...)czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać
Codzienne GotowanieWłoska klasyka w najlepszym wydaniu. 'Tiramisu' czyli po włosku "podnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie
maniapieczeniawiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny. A ten smak o matko(...)dodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół. Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu
Krakowskie smaki Ani