C zy Wam też niektóre smaki nieodparcie kojarzą się z dzieciństwem? Ja ostatnio odkrywam na nowo wiele z nich. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z
Okiem Blondynki by McBlondiPo przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie
Marcepanowa kuchniaNie wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię
Quinoa Raz!To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe, wegańskie ciastka jakie jadłam! Są idealnie chrupiące, delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą imbiru - po prostu pyszne! Dodatek cukru dark muscavado to nie
pyszne zdrowościZ nadmiaru zakwasu warto przygotować sobie domowe krakersy do schrupania. Inspiracją był przepis znaleziony na jednej z grup, u mnie w wersji zmodyfikowanej, dopasowanej
Smaczne ZdroweSposoby przygotowania ciasta na pizzę Ciasto na pizzę można przygotować na różne sposoby, które różnią się między sobą metodą wyrabiania, wyrastania i formowania ciasta. Każda z tych metod ma swoje zalety i wady, a także wpływa na ostateczny efekt ciasta. Wyrabianie ciasta Wyrabianie ciasta polega na mieszaniu składników i nadawaniu ciastu odpowiedniej konsystencji i struktury. Wyrabianie ciasta można wykonać ręcznie(...)sprawia, że ciasto szybko rośnie i ma delikatny smak. Zazwyczaj stosuje się tę metodę do ciasta na pizzę o cienkim lub średnim placku. Formowanie ciasta Formowanie ciasta polega na nadawaniu ciastu odpowiedniego kształtu i grubości. Formowanie ciasta można wykonać na różne sposoby, które różnią się między sobą narzędziem i techniką. Formowanie wałkiem: jest to prosty sposób formowania ciasta, który polega
Ugotowane pozamiatanekakao 150 g mąki pszennej 250 ml mleka Pomysł na ten biszkopt zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki adres pod linkiem Soczyste brownie Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Jabłka: 6 średnich jabłek 2 opakowania galaretki o smaku agrestu(...)wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać jeszcze ciepłą (nie gorącą, ma być lekko ciepła) masę czekoladową i delikatnie łopatką wymieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w średnią kostkę. Pokrojone owoce przełożyć do rondelka
Ciastka - domowe słodkościukładam na tacce i zawijam w folię spożywczą, umieszczam w szufladzie lodówki. Jeśli kupujecie je w sklepie, to wybierajcie kwiaty całe nieuszkodzone bez brązowo-brunatnych plam na płatkach. 🥄 Do czego wykorzystać kwiaty Kwiaty możemy smażyć w cieście naleśnikowym, tempurze i zapiekać w piekarniku. Większe kwiaty możemy nadziewać różnego rodzaju serkami, farszami warzywnymi, grzybowymi lub mięsnymi. Moja Mama robi faszerowane(...)uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący, zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy. Kwiaty przed smażeniem
SprawdzonaKuchnia.plwiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki. Ta-dam! Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko mnogością tekstur ale i przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością(...)masę. 3. Rozpuść masło, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć na jednolitą masę. 4. Przełóż ciasto do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, podziel na 10 równych części i z każdej uformuj kulkę. 6. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i posyp sezamem
Kuchnia w Słońcu Skąpananamoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu(...)inną, swoją ulubioną. Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół
zdrowo i aktywnieklasycznej białej mąki pszennej. Mimo, że na co dzień jej unikam i zastępuję mąkami pełnoziarnistymi, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na tradycyjne wypieki z białej mąki. I bez wahania ulegam wtedy tej pokusie :D W końcu nie chodzi o popadanie w skrajności, ale o równowagę i zdrowy rozsądek w żywieniu ;) Bułeczki świetnie sprawdzają się jako przekąska(...)miski, dodać mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy Dodać odrobinę soli i wymieszać, najpierw łyżką, następnie dłonią do uzyskania zwartego elastycznego ciasta W razie potrzeby dodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną
HealthyCreationsforemek do końca, babeczki rosną). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, wielkości babeczek. Stosujemy zasadę suchego patyczka. U mnie babeczki pieką się 35-40 minut. Smacznego Dlaczego warto wybrać wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium od Ronic? Przede wszystkim(...)Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkiprzeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam(...)namoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu
Zdrowie i pysznie na talerzuprostu spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki na 16 bułeczek: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 110 g masła 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 1 żółtko 1 jajko 2 czubate łyżki cukru(...)ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej części formować w dłoniach placuszek, na środku kłaść łyżeczkę wystudzonego budyniu i dokładnie zlepiać ciasto nad budyniem, formując zgrabną kulkę
Opowieści z piekarnikabez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem, ogromna fanka ciasta drożdżowego(...)cukrem. Gdy powstanie lekko wilgotna masa (uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym
Dieta moja pasja