później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste(...)czyli przestanie się kleić do rąk. Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyjmij ciasto z misy, chwilę zagniataj, żeby usunąć z niego nadmiar powietrza
Niedzielny kucharzpóźniej do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste(...)czyli przestanie się kleić do rąk. Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyjmij ciasto z misy, chwilę zagniataj, żeby usunąć z niego nadmiar powietrza
Niedzielny kucharzonieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis(...)wysokości. Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu. 6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki urosną, jednak po wyciągnięciu z piekarnika nieco oklapną, co jest normalnym zjawiskiem I to już wszystko. Nasze jajeczne muffinki są już gotowe. Oczywiście podajemy
Okiem Blondynki by McBlondiprzy domowej ikonie. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności(...)nich tłuszcz. Idealnie zmielone migdały to takie, które po ściśnięciu w palcach tworzą jednolity „placek”. Dodajemy cukier puder i ponownie mielimy. Dodajemy alkohol oraz olejek migdałowy i wyrabiamy ciasto. Nie należy już dłużej mocno blendować, bo zrobi Wam się masło migdałowe Masa migdałowa powinna być zbita i podczas schładzania może pękać. Masę rozpłaszczamy, najlepiej dłońmi i rozgniatamy na grubość
Kate's KitchenDomowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i
Kuchnia MagdaLenybiałko Ciasto: Wszystkie podane składniki szybko zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjąć jedną połowę ciasta i rozwałkować na kształt koła. Za pomocą wałka delikatnie przenieść ciasto do formy i delikatnie docisnąć. Brzegi "obciąć" za pomocą wałka. Ciasto nakłuć widelcem(...)Pinterest i wykonałam drobną kratkę, listki i różyczki. Efekt - jak widać na zdjęciu :)) Gotową tartę posmarować obficie białkiem, które zostało po żółtkach z kruchego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut aż tarta ładnie się zezłoci
My simple kitchenzabrałam się do rzeczy, ręce trzęsły mi się ze zdenerwowania i podekscytowania. Bardzo chciałam, żeby panna młoda była przynajmniej zadowolona, a i gościom zaimponować byłoby miło. Długie godziny na pieczeniu spodów, kręceniu musów i lepieniu różyczek z marcepanu zaowocowały łzami wzruszenia u głównej zainteresowanej i wieloma komplementami od gości. Jak nic, urosłam ze trzy centymetry. O torcie(...)średniej mocy palnika bez przykrycia przez 40 minut, aż kasztany całkowicie zmiękną. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować kasztany blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając więcej mleka. Smacznego! Przepisów widziałam kilkanaście; różnią się od siebie proporcjami i dodatkami smakowymi. Ja postawiłam na najprostszy, z dodatkiem wanilii, bez cukru. Już przy przygotowywaniu ciasta czy deseru dosładzam tak, żeby pasowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzekompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem! Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast(...)sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet
Grunt to przepis!musi być gęsty, aby z ciasta nie zrobił się zakalec! 3. CIASTO (15 min + 1h): Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła zabije drożdże). Na początku mieszamy składniki widelcem, a gdy już trochę się połączą, wyrabiamy masę rękoma. Ciasto należy wyrabiać na elastyczną masę(...)objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min): Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy do góry, do wewnątrz i lekko dociskamy do rozwałkowanej
Nerds KitchenCiastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka podczas pieczenia bardzo ładnie rosną, w fazie studzenia opadają. Nie należy się tym przejmować, taka(...)prostu zjadła. Postanowiłam z nimi pokombinować i muszę przyznać, że czekolady świetnie sprawdzają się również w kuchni. Ta, której użyłam do serniczków, ze skórką pomarańczową, idealnie i bez żadnych problemów połączyła się ze śmietanką, a aromat cytrusów był wystarczająco wyczuwalny w gotowych wypiekach. Czego chcieć więcej? PPS Dodam jeszcze, że nikt mi za reklamę nie płacił - nie musiał! Sama
Ratunku obiadrozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne po pańci ;) Interesuję się polityką i tym wszystkim, co dzieje się(...)przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności(...)jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem
głodny alergikPlacki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo. Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki
Kuchnia w Słońcu Skąpana