Wami przepisem na przepyszn ą tart ę z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę przygotowałam z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie m ą ki migdałowej, masła , cukru(...)nadmiar mąki strzepujemy (do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia). W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar
La grande e la piccola cuocaZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie
Pieguskowa KuchniaWiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się
Słodkie inspiracjeOd dawna chciałam przyrządzić takie wegańskie naleśniki, ale jakoś zawsze plan ten był odsuwany w czasie. Trochę bałam się, że usmażę takie kapcie, które będą
Szybko Tanio SmacznieKto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkaCzas ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki. Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi. Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo(...)utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Z mojego wyczekiwanego, wolnego weekendu zrobił się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z
Oryginalny smakKolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z
Oryginalny smakMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie
Smaczne ZdroweKeks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny
Anioły w kuchniProste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność
Ania i Marcin gotujądzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie. Składniki na spód z polenty: - 1l wody - 250g kaszki kukurydzianej - 1 łyżka oliwy - 1 łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki lubczyku(...)polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez. Smacznego
Be Fit Be StrongGdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące
Kuchnia Łukasza