ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1635/2544)

Bezowe serce z truskawkami 114

Bardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Składniki: Beza: 4 białka 200g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Dodatkowo: 300g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100g świeżych  truskawek 50g białej czekolady Wykonanie: 1. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dodać mąkę, ocet i całość dokładnie zmiksować. 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia (wcześniej narysować ołówkiem kształt serca) wyciskając rozetki bezowe jedna obok drugiej aby utworzyć bezowe serce. 3. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z rabarbarem na kruchym cieście 92

łyżki wody, zamieszać i zagotować. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi, ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Budyń : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml. Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Galaretka: żelatynę wsypać

królestwo garów
Sernik Łabędzi Puch 549

dodatkiem dżemu i prażonym kokosem 🥥 Kto zna ciasto Łabędzi Puch ten wie, że jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser... słodki dżem... i pyszne, podprażone wiórki kokosowe. Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 4 jajka 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szkl. mleka 1 mały słoik dżemu jagodowego(...)ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone. Miksujemy. W misce mieszamy budyń z mlekiem. Wlewamy do masy i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy spod papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy i dobrze studzimy. Wystudzony sernik smarujemy dżemem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki i słodzidło. Podprażamy na złoty kolor. Odstawiamy

Czarnawisienka
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 192

ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 193

ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
LEKKO BRZOSKWINIOWE PĄCZKI NA SERKU HOMO 181

małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy  z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły" w środku. Pamiętajmy, aby przed każdym nabraniem masy zanurzyć łyżkę w oleju. Tym sposobem ciasto łatwo odejdzie nam od łyżki. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt

Walijskie Pichcenie
Chlebek bananowy - kawowy (Nigella Lawson)... 189

minutes in a 200C." Przepis z ksiażki Nigellissima . Składniki: (foremka-keksówka, okolice 23/10cm; jakieś 8-10 porcji/plastrów) 150ml bezsmakowego oleju roślinnego 3 średnie, bardzo dojrzałe banany (około 300g bez skórek) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 jajka 150g drobnego cukru  175g m ą ki 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki kawy Inki  (oryginalnie: proszku espresso(...)termoobiegiem). Przygotuj wybrana foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Rozgnieć banany z sola i ekstraktem waniliowym, następnie wmieszaj olej. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijajac masę po każdym, na końcu wmieszaj cukier. Wymieszaj makę z sodą i kaw ą, a potem wmieszaj suche składniki do mikrej masy. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 50-60 minut

Lejdi of the house
Owsiany wegański chlebek bananowy 191

zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami.  Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :)  Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości(...)siemienia lnianego  1/3 szklanki mleka migdałowego  1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego  1 łyżka ekstraktu waniliowego   1/4 szklanki ksylitolu  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki soli  na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  Wykonanie:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć

Healthy food explorer
Ciasto z truskawkami i budyniem jaglanym 164

robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana

Healthy food explorer
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 194

malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie pracuję nad moim deserem; jest(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 408

ciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o średnicy 8 centymetrów. Na środek krążka nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę, mocno ściskam i formuję kulkę. Tak uformowane kulki układam w kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego większego krążka formuję pieniek(...)nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Blachę z choinką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Gdy choinka się piecze przygotuję masło: Masło roztapiam

Uwaga Babcia Gotuje
Wytrawne muffinki owsiane z salami, fetą i kukurydzą 191

starsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera.  Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku(...)kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM 149

babeczki są naprawdę smaczne.  Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok  Czekoladowych babeczek  , nasz faworyt na Świąteczny stół.   Składniki 5 białek  90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki(...)Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem, przygotujcie formę do pieczenia muffinek.  Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz  suche składniki i delikatnie wymieszajcie. Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczcie około

OliveandThyme
Tarteletki ryżowe z czereśniami 128

Tarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym  w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru(...)mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję 4 łyżki wody

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania