dobra, dziś będzie bardzo zdrowo;) Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię- to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, który znajdziecie tutaj . A żeby(...)miodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki prażonych ziaren dyni 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia i sodę mieszamy. Miód i serek dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy suche składniki
Domowe ciastaSerduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Biszkopt, pyszna galaretka, a wszystko schowane pod słodziutką czekoladą. Trudno się było oprzeć jak się miało 10 lat i
Słodki sentymentTo akurat są nasze ulubione ciastka świąteczne .Tym roku z innym nadzieniem. 25o gram mascarpone lub ricotta 400 gram śmietany 36 % 2 płaskie łyżki cukru pudru
Moje WyrobyMoim ulubionym jesiennym warzywem, z którego przygotowuję zarówno słodkie jak i wytrawne potrawy jest dynia. Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego Po zupie, muffinkach, curry
mecooksO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNIWalentynkowe przedbiegi czyli czym osłodzić życie ukochanej osobie... Delikatny krem, owoce i rozpływająca się w ustach beza...siódme niebo :) Składniki: Na bezowe serduszka: 3 białka
Nie tylko w kuchniręcznie to 10 min. Mikserem połowę krócej. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 3 godz. W czasie tych 3 godzin : po 1 godz. wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, rozklepujemy omączona ręką, składamy i wkładamy ponownie do miski po następnej godzinie postępujemy tak samo, w ten sposób odgazowujemy ciasto, które staje się coraz bardziej podatne na formowanie(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu
Proste Potrawymiłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie(...)wymieszać łyżką do połączenia. Masę przełożyć do foremek, odrobinę wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość wilgotne, więc patyczek wbity w gotowe muffiny może nie być całkowicie suchy
Even Better FoodCiekawa propozycja dla uczulonych na gluten i laktozę. Można też wykorzystać przepis, gdy ma się białka na zbyciu. Mnie przede wszystkim ucieszyło to, że mogę je
Mania WypiekaniaCzasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów. Składniki: 4 białka 250 g
Z Majeczką w kuchniNajszybsza, najprostsza i bez glutenu oraz laktozy. Bo co najprostsze, to najlepsze. Jeden kawałek ma ok. 66 kcal. W tamtym roku robiłam bardzo podobną
CzarnawisienkaTo puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto
głodny alergikminutes Servings 20 Calories 69 kcal Author Anna Ingredients 300 g bananów dojrzałych (waga bez skórki = 3 szt) 40 g oleju kokosowego płynnego 30 g kakao gorzkie 60 g wiórków kokosowych mielonych 15 g siemienia lnianego mielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 230 g płatków owsianych 30 g suszonych fig pokrojonych w kostkę 50 g czekolady pokrojonej(...)proszek do pieczenia, kakao i mielone wiórki, wymieszać na do połączenia się składników Na koniec dodać płatki owsiane, czekoladę (opcjonalnie) i figi, wymieszać do połączenia się wszystkich składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, nakładać na blachę w niewielkich odstępach. Zwilżyć dłoń i spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko Ciastka pieczemy około
SprawdzonaKuchnia.plprzepisem, który może spodobać się z kilku względów. Po pierwsze, pozwala wyczarować pyszne i mięciutkie czekoladowe babeczki, które potrafią zrobić nawet dzieci (wiem, bo moje już je poczyniły ). Zatem pieczenie tych muffinek to idealny sposób na wspólne i produktywne spędzenie czasu z dziećmi Co więcej, przygotowanie kremu,a nawet ozdabianie nim babeczek też jest w zasięgu umiejętności dziecka. Drugim(...)mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy zimną wodę, olej i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zawartość wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Ciasto wykładamy do 12 foremek na babeczki wyłożonych silikonowym lub papierowym wkładem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20-25 minut. Upieczone babeczki zostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy krem z batatów
Lamarida.pl