ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1332/2544)

Serowa tarta z borówkami i malinami. 124

prosta tarta:) Idealna do kawy na weekend, smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości.  Delikatnie cytrynowe ciasto kruche, aksamitny ser z dodatkiem kwaskowatych malin i borówek...     a wszystko polane gorącym sosem z borówek.  Coś pysznego :)  Składniki na formę 24cm: Ciasto -300g mąki pszennej (u mnie typ 550) -200g masła -100g cukru pudru -jedno(...)malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto wałkujemy na placek grubości ok pół centymetra, wykładamy na formę  i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem

Wypieki Rene
Ciasto Różowa Dama 147

ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni

Domowe ciasta
Omlet ze smażoną gruszką 134

gustu. Wiecie, że gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają(...)120ml mleka – 4 łyżki cukru trzcinowego (można bez lub dodać zdrowszy zamiennik) -10 płaskich łyżek mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia – dodatki wg uznania W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół

Smaki Armine
Zimowa drożdżówka z cynamonem 128

pomocą miksera z hakiem. Wymieszane ciasto odkładamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wszystkie składniki na masę cynamonową mieszamy ze sobą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wysypujemy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypując mąką i rozciągany na prostokąt (ok. 30/40cm). Ciasto jest na tyle elastyczne, że ja wykonałam to bez użycia wałka. Placek smarujemy przygotowaną masą i zwijany(...)warkocz. Tak przygotowaną drożdżówkę wkładamy do blaszki z papierem, smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie wyparzona żurawina i płatki migdałów. Drożdżowe z cynamonem Warkocz cynamonowy Drożdżówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zimowa drożdżówka z cynamonem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem 193

podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym

Słodkie okruszki
Karpatka 309

Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka  skórka z cytryny (opcjonalnie)   Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy

Bon appetit mon amie
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 126

szczera, to najlepsze i najbardziej kruche ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam-po prostu petarda! Niezwykle kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki temu, że dodałam do pieczenia sporą ilość naturalnego masła arachidowego (bez żadnych dodatków i soli) w ciasteczkach prócz słodyczy z czekolady wyraźnie jest wyczuwalna nutka orzeszków ziemnych. Ciastka są naprawdę pyszne, ale też dość słodkie, dlatego(...)mąki pszennej 200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków) 160 g masła 220 g cukru 2 jajka L 1 łyżka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno

Krylowa Kuchnia
Ciasto Hukzulka 25967

Ciasto Hukzulka, przez innych nazywane również Hucułka – to pyszne ciasto o intrygującej nazwie. Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się

Kulinarne Przeboje
Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami 171

lodówki. 4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową tak aby końce pozostały czyste. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm. 5. Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Ślimaczki pieczemy 190 stop przez(...)około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Paluchy drożdżowe z sezamem – prosty przepis 200

około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym(...)stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować. W moim nowym piekarniku piekły się nawet szybciej Smacznego

Słodkie okruszki
Kryształek z wafelkami kakaowymi i ciasteczkami z marmoladą 196

Witajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :)  Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju   Blaszka zwykła tradycyjna Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Szybkie bułeczki śniadaniowe 381

Zdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich(...)zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dosypać trochę mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Jak ustawiam miskę na garnku, w którym wcześniej zagotowałam wodę, więc ciasto rośnie bardzo szybko. Po wyrośnięciu zagniatamy je ponownie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (razem z blachą). Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego

Dieta bez mleka
Drożdżówka z serem i śliwkami 255

rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu.  Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik(...)połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia.  Normal 0 21 false false false

Kuchnia w czekoladzie
tarta serowa z owocami (na kruszonce) 157

tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.  *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty chlebek bananowy 179

jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego

ChilliJemy