ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1324/2544)

Impanata Siciliana – pizza sycylijska 273

kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy i wkładamy do formy , robimy większe kółko i zostawiamy brzegi. Na ciasto nakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński. Lekko dociskamy i wyrównujemy nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem(...)cafisi w domu to podstawa. Ale do rzeczy.... Lejemy oliwę z oliwek i ja rozprowadzamy po naszej pizzy, rozsmarowujemy dłonią, bez zabawy w pędzlowanie. Oni nie używaja pędzelków. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy okolo godziny. Az się nam skórka wierzchnia ładnie ozłoci. Wyciągamy. I wyciągamy z formy. Na wierzch pizzy kladzie się...mokre prześcieradełko .  Każdy

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka duszki 39

miksera i wyrabiaj, aż powstanie jednolita kula ciasta. 2. Wyjmij ciasto na blat, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i włóż na 20-30 minut do lodówki. 3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka foremką w kształcie serca. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij ciasteczka - powtarza, póki starczy Ci ciasta. 4. Każde z serc przetnij na dwie(...)duszka. 7. W połowie ciasteczek za pomocą słomek zrób trzy otwory - szerszą słomką na usta, a węższą na oczka. 8. Ciasteczka piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut. 9. Po ostudzeniu ciasteczka bez otworów posmaruj dżemem, a pozostałe serkiem śmietankowym. 10. Na ciasteczka posmarowane dżemem połów ich drugie połówki posmarowane serkiem tak, by się

Z notatnika dietetyka
SERNIK Z GRUSZKAMI NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 92

szklanka cukru  SPÓD CIASTA : ciastka owsiane z czekoladą (210 g ) herbatniki kakaowe (250 g ) 100 g rozpuszczonego masła  SER :  1 kg sera wiaderkowego  4 jajka  200 g cukru  100 g miękkiego masła  1 budyń waniliowy 40 g, bez cukru  PRZYGOTOWANIE  Gruszki kroimy w kostkę, bez gniazd nasiennych, przekładamy(...)rozkładamy gruszki, lekko je dociskając do sera a na koniec rozsypujemy pozostałe sypkie ciasteczka.  Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 % C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu ciasto kroimy, smacznego. Sernik z gruszkami jest przepyszny

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik Tutti 87

Hejka sklejka 😊 Witam w słoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie

Domowe ciasta
Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 87

skład wchodziły: miód, mąka żytnia i pszenna, spirytus, potaż używany do spulchniania ciasta, jak również: goździki, cynamon, kardamon, pieprz, imbir i anyż. Tego typu piernikowe ciasto miało dość twardą konsystencję i trzeba było sporo siły, by je porządnie wygnieść a potem ubić. Pierników nie pieczono od razu. Ciasto musiało odpowiednią ilość czasu leżakować, czasem nawet całymi miesiącami, by można(...)Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Keks świąteczny Wilgotny keks pełen słodkich bakalii, to ciasto, którym zachwycą się goście w pierwszy i drugi dzień świąt. A to dlatego, że dzięki bakaliom zawartym w cieście, pomaga w trawieniu i koi przejedzone po wigilijnej wieczerzy brzuchy. Tradycja tego ciasta znów sięga korzeniami do starożytnych, a dokładnie do pieczonego

Słodkie okruszki
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 173

Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego  2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć Lo) 10 g cukru - pominęłam  Drożdże wsypać do miski z letnią wodą, zamieszać i odstawić aż zaczną "bąbelkować". Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem

KUCHARNIA
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 245

zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz

głodny alergik
Czekoladowe ciasto z truskawkami 462

Jakiś czas temu wpadł mi w oko super przepis na mega pyszne i mega proste w przygotowaniu ciasto. Robi się je bez użycia miksera i wystarczy dosłownie kilka ruchów rózgą, aby je zrobić. Pierwszy raz zrobiłam według przepisu, ale dałam dodatkowo borówki, bo nie miałam w domu tyle truskawek. Wyszło mega pyszne. I ja jak to ja nie byłabym(...)równie pyszne, choć odrobinkę mniej puszyste. To, co dodałam innego to miód zamiast cukru i oprócz kakao wsypałam super czekoladę. Oj, uwierzcie, że ciacho jest super. Nie zwlekajcie i pieczcie. Jeśli nie macie tych składników, to niżej wrzucę Wam link do oryginalnego przepisu. A wracając do składników, to nie musicie wychodzić z domu, aby je nabyć. Z pomocą przyjdzie

Ewa w kuchni
Babeczki z budyniem 167

Budyniowo-kruszonkowego szału ciąg dalszy :)   Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  

W kuchni bez szafek
Pełnoziarniste bananowe scones z rodzynkami 81

Scones to tradycyjne na Wyspach Brytyjskich bułeczki, przygotowywane na bazie mąki, masła, mleka oraz proszku do pieczenia, podawane z dodatkiem dżemu i niewyobrażalnie tłustej śmietany zwanej clotted cream – idealna to kwintesencja angielskiego podwieczorku przy herbatce. Bułeczki są niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu, dlatego z łatwością można wykorzystać ich potencjał piekąc je na zdrowszą modłę. Wystarczy białą, rafinowaną mąkę(...)formie stałej (lecz nie całkowicie stwardniałej), 50ml mleka roślinnego, 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 180 o C, przygotować blachę oraz arkusz papieru do pieczenia. W misce umieścić mąkę, proszek, cynamon i szczyptę soli – wymieszać. W osobnym naczyniu zmiksować banana

Even Better Food
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 172

unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki. Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru. Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące. Składniki na 12 drożdżówek: 20g drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka(...)Wlewamy masło, i mleko i rozczyn. Wsypujemy mąki i ugniatamy przez ok. 10 min. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. Czereśnie pozbawiamy pestek. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 10-14 części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Jak przechowywać ciasta, aby dłużej były świeże? Sprawdź nasze sposoby 61

przypadku ciast. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym mogą one dłużej zachować świeżość. Przekonaj się, na czym dokładnie polegają. Jak długo można przechowywać różne ciasta? Nic nie zastąpi smaku świeżych wypieków. Rzadko zdarza się jednak, aby rodzina rozprawiła się z całą blachą ciasta na raz. Jak długo i gdzie należy je przechowywać? To zależy: Ciasta przekładne kremem trzymamy w lodówce(...)będzie, jeśli przed zamrożeniem podzielisz ciasto na mniejsze porcje, ponieważ raz zamrożonych produktów spożywczych nie można mrozić ponownie. Do mrożenia niestety nie nadają się ciasta z galaretką oraz bezy. Również kremy z bitej śmietany nie najlepiej smakują po rozmrożeniu – mogą się zanadto rozpływać. Niezastąpiona folia aluminiowa Aby zapobiec wysychaniu kremu w lodówce, warto zabezpieczyć ciasto folią aluminiową. Dzięki temu dłużej

Słodkie okruszki
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 126

skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki sosu Hoisin  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego  1 szklanka wody  1 cebula  1 łyżka(...)smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania