ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1315/2544)

Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 327

suszonej lub rodzynek 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować wodę, do gotującej(...)gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe   listonic_type

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 131

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania(...)pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli   Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy

ChilliJemy
Mandarynkowo Kajmakowe Ciasto Biszkoptowe 161

Biszkopt:   3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej 1 łyżeczka dowolnego budyniu w proszku bez cukru Masa jogurtowa z mandarynkami:    puszka mandarynek odsączonych z syropu 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej ! 1 galaretka pomarańczowa około(...)kajmaku orzechy posiekane na wierzch   Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.  Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy i przekrawamy w pół. 2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się

Gotowanie...to proste !
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 214

ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche.   Zostawiamy ciasto w cieple, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy(...)oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą

Karo in the Kitchen
Piernik staropolski dojrzewający 118

pieczenia. Przygotuj 3 blaszki do pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetrów, spody foremek wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstewką masła (Jeśli posiadasz tylko 1 blaszkę, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za każdym razem wymieniając papier do pieczenia i smarując cienko masłem. Podczas pieczenia 1 blaszki piernika, pozostałe części ciasta(...)u015bli posiadasz tylko 1 blaszk\u0119, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za ka\u017cdym razem wymieniaj\u0105c papier do pieczenia i smaruj\u0105c cienko mas\u0142em. Podczas pieczenia 1 blaszki piernika, pozosta\u0142e cz\u0119\u015bci ciasta trzymaj w lod\u00f3wce).","text":"Przygotuj 3 blaszki do pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetr\u00f3w

ProstePesto.pl
KORZENNY CHLEBEK BANANOWY 129

  SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 60 g mąki owsianej 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy

Marcepanowa kuchnia
Test piekarnika Elektrolux EOD3C50TX część 1. 68

wpychać ruszt do piekarnika bez ryzyka poparzenia się kiedy sięgamy po gotową potrawę. Pieczenie wielopoziomowe jest świetnym rozwiązaniem. Nie zabiera nam czasu pieczenie 3 godziny a 1 godzinę i mamy 3 różne potrawy. Wyświetlacz jest duży i bardzo wyraźny. Gałki do ustawień temperatury można chować po uprzednim nastawieniu zadanej temperatury i pieczenia. Montaż nie jest trudny(...)męża albo jakiegoś innego pana to zamontuje Szerzej opiszę moje obserwacje w następnej części mojego testu. Ogólnie sumując, nie zawiodłam się na tym piekarniku. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Piekłam już ciasto drożdżowe, piaskowe, sernik, pizzę i boczek. Do tej pory wszystko się wypiekało jak należy. Mam tylko dobrą radę, pierwsze wypieki robić z instrukcją obsługi. Instrukcja jest napisana w taki

Pieprzyć z Fantazją
Ciastka owsiane z bakaliami 177

wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki: 150 g masła 1 jajko 0,5 szklanki (95 g) cukru brązowego 150 g płatków owsianych górskich 1 łyżeczka proszki do pieczenia 5 łyżek(...)mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Mi ciastka zajęły prawie dwie blachy, myślę

Malowane smakiem
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 106

kostka biszkoptowa z pianką jeżynową i polewą z białej czekolady . Biszkopt pieczemy najlepiej w prostokątnej formie lub też kwadratowej. Taki kształt formy pozwala nam na ładne podzielenie gotowego już ciasta w zgrabne kostki. Biszkopt pięknie rośnie, więc z podanej ilości składników będziemy mieli bazę do przygotowania dwóch ciast . Jeden blat proponuję wykorzystać do dzisiejszego przepisu, a drugą część biszkoptu najlepiej(...)dodatkiem żelatyny lub w przypadku wegetariańskiej wersji z agarem. Do ciasta zrobiłam prostą polewę z białej czekolady i śmietany, która świetnie pasuje do lekko kwaśnego musu owocowo-śmietanowego. Polewę można pominąć, a zamiast niej ciasto wykończyć np. galaretką owocową . Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową to świetny pomysł na pyszne ciasto urodzinowe! Zapraszam , spróbujcie sami! Print Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe poduchy 83

roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawam koła o średnicy około 6-8 cm. Koła układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia(...)ciepłym miejscu na 25 minut. Następnie piekę poduchy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, aż się zarumienią. Składniki na masę jogurtową: 100 ml wody 3-4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka agaru 400 ml jogurtu naturalnego Dodatkowo: Ulubiony dżem bez cukru Jogurt umieszczam w misce. Wodę zagotowuję z ksylitolem do rozpuszczenia się słodzika, dodaję następnie agar i gotuję około

Słodki sentyment
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 157

widelcem. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozrobionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Miskę oprusz mąką i odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie(...)zlepieniem do dołu umieść na blaszce. Uformowane buły, przypominające wyglądem ziemniaki odstaw pod przykryciem jeszcze na 10-15 minut, a między czasie rozgrzej dobrze piekarnik do 180 C (bez termoobiegu!). Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut (do średniego zarumienienia). Po upieczeniu wystudź na kratce, polecam ich polukrowanie, wtedy nie będą takie brzydkie Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA

greenscarf
Na chrupko. Z czekoladą 162

przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo(...)pieczenia 4 łyżeczki ciemnego kakao 70 g cukru 50 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka oleju 60 g całych migdałów bez skórki 50 g ciemnej czekolady (70%) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku.  Jajko ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodki konkurs urodzinowy (wyniki na dole str.) 168

konkursu można zgłaszać jedynie własne, autorskie zdjęcia, które nie były wcześniej publikowane/ zgłaszane na inne konkursy. Myślę, że czasu już wystarczająco dużo i każdy poradzi sobie z przygotowaniem ciasta wg wybranego przepisu zamieszonego na blogu. 2. Jedna osoba może wysłać dowolną ilość zdjęć, jednak może wygrać tylko jedną nagrodę. 3. Zgłoszenia na konkurs zamieszczamy: poprzez przycisk Cook’d * znajdujący się(...)mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe dla Ani B. i Kasi P. Do Ani powędruje książka "Ciasta, ciastka i takie tam". Do Kasi natomiast: "Z działki, z lasu i takie

Domowa Cookierenka Agi
Empanadas 130

pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach(...)pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki

Karo in the Kitchen
KARPATKA + FILMIK 44

Karpatka to smaczne, parzone ciasto przekładane masą budyniową. Jest mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.  MASA :   1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1/2 szklanka cukru  do ucierania-200 g masła 3 łyżki cukru pudru  olejek migdałowy(...)CIASTO :  200 g masła 1 i 1/2 szklanka wody 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 6 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania