ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1323/2544)

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 219

szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej

głodny alergik
Piernik – pyszny i prosty przepis 194

przepis na pyszny, aromatyczny piernik . Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonały na święta. My uwielbiamy pierniki A jak jest u Was? Przepis na świąteczny piernik jest naprawdę prosty. Ciasto robi się wyjątkowo szybko i równie szybko znika ze stołu. Zostają tylko słodkie okruszki Polecam Wam też prosty przepis na piernik z miodem . Spróbujcie. Kto się skusi? Składniki: 2 szklanki(...)koniec dodajemy żurawinę (ja ją wcześniej drobniej posiekałam). Krótko mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, warto obserwować ciasto i sprawdzać je patyczkiem. Studzimy i dekorujemy. U mnie polewa krówkowa i płatki migdałów Smacznego The post Piernik – pyszny i prosty przepis first

Słodkie okruszki
Prosta szarlotka na biszkopcie 292

będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder(...)mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Poezja smaku
Pyszne ciasto z kawą zbożową od Pani Zuzi 293

pieczenia szczypta soli Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 100-150 g czekolady mlecznej 50 g płatków migdałowych, podprażonych na rozgrzanej patelni, bez(...)cukier. Żółtka rozcieramy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy w 2-3 partiach. Wlewamy olej, krótko miksujemy. Przesianą mąkę łączymy z kawą. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy sypkie składniki z masą jajeczną. Przelewamy na blaszkę (21×28 cm, ewentualnie nieznacznie większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 111

dostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika(...)piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie się poprawi. Wszystko dzięki zawartości kwasu krzemowego. Czy mąka ryżowa to dobry wybór? Mniej znanym rodzajem mąki, który jednak zasługuje na uwagę jest bez

Słodkie okruszki
Popękane ciasteczka dyniowe 81

dodatkowo: cukier puder do obtoczenia   Przygotowanie: W młynku lub blenderze miksujemy na puder biały cukier z goździkami i ziarenkami kardamonu (bez wierzchniej skorupki). Do pudru dodajemy cynamon i imbir. Aromatyczny cukier łączymy z mąką, proszkiem o pieczenia i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z brązowym cukrem, masłem oraz puree z dyni.  Za pomocą miksera(...)łączymy składniki mokre z suchymi. Otrzymamy gęste, lepkie ciasto.Wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny lub zamrażalnika na 30-40 minut. Schłodzone ciasto łatwiej będzie formować w kulki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kluki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce do pieczenia robiąc 3-4 cm odstępy.  Ciastka pieczemy

Bon appetit mon amie
Jabłkowe placki bezglutenowe 90

Dziś smażymy placki z jabłkami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.   Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej Jabłko starte na tarce olej do smażenia Jabłko scieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki(...)więcej owoców. Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku

prawdziwe jedzenie
SERNIK Z ROSĄ 308

bezie tuż po jej upieczeniu. Sernik zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :) Sernik z rosą - składniki na blachę 25x35 cm: Kruche ciasto: * 250 g mąki pszennej * 150 g masła * 100 g cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zrób to smacznie
Domowe bułki z przedziałkiem 105

przygotowane ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). 3. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bułeczki. Z tej porcji wyszło mi 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto podzielić również na 12 mniejszych kuleczek. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, podsypujemy mąką(...)ponownie urosły. Po upływie tego czasu na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. Blachę z pieczywem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu bułeczki studzimy na kratce, a po ostudzeniu zajadamy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Rogaliki rumowe z marmoladą różaną 136

pewno przyda się Wam jeszcze nie raz : ) Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a raczej kubki smakowe :D ) Z tego przepisu na ciasto drożdżowe korzystałam również przy robieniu bułeczek z serem - sprawdźcie Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka(...)przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciep łe miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką, aby ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło

Domowe ciasta
Rogaliki z ciasta francuskiego 106

Rogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder(...)wysmarowania rogalików przed pieczeniem PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi). Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę je w temp

Zasmakuj Kuchni
BUŁKI ORKISZOWE Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I OTRĄB 175

jest dość zwarta, lekko klejąca. Wyrobione ciasto jest elastyczne i jednolite. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w misce do wyrastania, na ok. 2h, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę dłońmi maczanymi w oliwie i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można bułki obtoczyć w mące(...)Bułki odstawiamy do napuszenia, na 30-40 minut. Napuszone bułki nacinamy tępą stroną noża, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, najlepiej z parą wodną, na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie para wodna na 3* parowania, można zaparować piekarnik wstawiając naczynie z wodą na dno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pizza z boczkiem 122

ręką. Po wlaniu całej wody wyrabiam ciasto dłońmi do momentu powstania elastycznej kuli. Odstawiam ją w misce w ciepłe miejsce na 1 godzinę, przykrywając miskę folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką. Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 35 st. C, tam wstawiam miskę z ciastem na 60 minut (na środkową półkę). Gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos pomidorowy oraz składniki(...)pół, a boczek w drobną kostkę. Cebulę obieram i kroję w cienkie talarki półksiężyce. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiam, podsypuję je lekko mąką. Z ciasta formuję kształt pizzy. Pomaga mi w tym okrągła blaszka do pizzy o średnicy 32 cm. Na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy. Posypują ją tartym serem (możesz użyć 1 dużej kulki mozzarelli porwanej na kawałki), układam

Zasmakuj Kuchni
Piernik z kremem kawowym 129

propozycja na tego roczne święta. Pyszne ciasto piernikowe, powidła śliwkowe i leciutki krem kawowy co tu dużo mówić jestem efektownie i smakowicie. Ciasto piernikowe: 150 g miodu 1 kostka masła 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jaja 4 łyżki mleka 1 łyżka sody 3 łyżki przyprawy do piernika (wybieracie te bez cukru i mąki w składzie) Mieszamy(...)masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, ale jeśli wyjmiecie po godzinie piernik też się uda, tyle, że wszystkie składniki "nie przegryzą" się ze sobą. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23x33 cm i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Krem kawowy: 250 g mascarpone

Cynamonowe szczęście
Ciastka orzeszki z kremem budyniowo-orzechowym 186

żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 30 minut. Pieczenie: Ciastka możemy upiec w foremkach, w opiekaczu elektrycznym lub w specjalnej patelni do orzeszków. Odrywam kawałeczek ciasta, formuję kulkę i wyklejam foremkę od środka. Foremki nie należy wyklejać zbyt grubo, ponieważ(...)musi zostać miejsce na krem. Wyklejone foremki układam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-12 minut, tak żeby się zrumieniły. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmuję ciastka z foremek i piekę kolejną

Uwaga Babcia Gotuje