Kruche ciasteczka Składniki: 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
nietadietawody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody(...)wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy
VioletoweKucharzenieGŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane(...)pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY
Ostra na Słodkouwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej . Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej , następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu(...)Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami! Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , czekolada , jajka , pianki , piernik , powidła , ptasie
Modern Cave Girlprzygotowania formy (opcja: papier do pieczenia) Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane(...)półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut (grzanie góra plus dół). Wyjmuję, studzę, kroję, smaruję masłem, podaję. Życzę SMACZNEGO z HELIO oraz udanych wszelakich wypieków każdego dnia! Polecam, bo znam! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę
Zasmakuj Kuchniwięc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego. Składniki 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru starta skórka z jednego pomarańczy 3 łyżki mąki Tradycyjny sernik wiedeński – przepis Żółtka(...)Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie nigdy nie róbcie tego na odwrót, bo ciasto opadanie. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm). Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z wodą, aby parowała ona podczas pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10-15 minut w piekarniku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pandkami, uwolnić go od obręczy za pomocą noża i ostrożnie wyjąć z formy, do której włożyć nowy papier do pieczenia i upiec drugą część ciasta. 3) Szpinakowe ciasto jest dość wilgotne i nie trzeba go później namaczać ale jeśli pieczemy je dzień wcześniej należy trzymać je we worku aby nie obeschły KREM JAGLANO-WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać(...)przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz z śmietanką lub jogurtem. Szpinakowe ciasta wyrównać nożem jeśli za bardzo urosło. Na pierwszy spód bez pand nałożyć dżem truskawkowy, następnie krem jaglany oraz kolejne zielony blat, tym razem z pandkami :D W boki kremu wcisnąć truskaweczki i gotowe
Candy Pandaszachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem: 250 g serka ricotta 400 g serka kremowego 1 galaretka cytrynowa bez cukru(...)jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę
FitKotspędzonego czasu. Po pysznym obiedzie, przygotowanym pieczołowicie i z największą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić! W czym tkwi sekret naszych babć? Każda(...)gładką masę. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz dalej przez 30 min. Ostatnie 30 min pieczenia ustaw na temperaturę 120 stopni. Ciasto pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe! Górę sernika możecie udekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą. Dodajcie owoce, by nadać im bardziej
Oryginalny smakWyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc). Robimy nadzienie: Mak i orzechy zalać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru(...)Przygotowanie: Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki
Mania Gotowaniasłodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi(...)dokładnie mieszamy łyżką. Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenypoczekać. Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które dojrzewa w lodówce dwa dni (polecamy przepis na idealne ciasto na pizzę ). Drożdże potrzebują bowiem czasu, żeby zrobić z mąką co trzeba. Można pójść na skróty i zrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia(...)przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Uformuj ciasto w kulę przełóż z powrotem do misy, przykryj i odstaw na 30 minut. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Przełóż ciasto na blat, chwilę wyrabiaj po czym uformuj kulę i podziel na dwie części. Jedną z powrotem przełóż do miski i przykryj, żeby ciasto
Niedzielny kucharzzeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów(...)dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut. Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek
Agusiowe smakołykiszpinakiem "Leśny mech" Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) Marchewkowy tort z kremem śmietankowym i ananasem Składniki: ciasto: 200g marchwi 140g cukru trzcinowego 3 jajka 100ml oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy) 200g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru skórka otarta z pomarańczy (sok wykorzystać do nasączenia blatów) 1/3 szklanki posiekanych(...)piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąc i pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko ciepłe, owinąć folią i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Owijanie folia sprawia, że na cieście nie robi się skórka, cale pozostaje miękkie. Jeśli docelowo ma być to ciasto marchewkowe bez
Obiad gotowy